filety z ryby - 1500 przepisów (strona:48/100)

Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 140

właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory.  płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy

AZgotuj!
Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 166

Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!),  nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby

BaRepas
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 127

Przepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego

Kuchnia Pokoleń
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 199

Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy

Karo in the Kitchen
Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami 297

przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac  w kuchni, odkrylam  ze ryba jest smaczna. Dzisiaj  ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu

PychaDania
Sałatka w rurkach 289

Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 

Moje domowe kucharzenie
Szaszlyki z dorsza i boczku czyli Srodowe Rybki odc.36 182

To bardzo prosta przekąska w sam raz na obiad, kolacje lub spotkanie ze znajomymi. Przyznam szczerze, że gdzieś kiedyś widziałam podobne szaszłyki ale ni ch...ry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po grecku 180

Ryby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.3 duże filety np.tilapii4 marchewki1/2 pietruszki1/2 selera1 por4 łyżki koncentratu pomidorowegosólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka słodkiej paprykilistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoolejjajko, mąka i bułka tarta do panierowaniaWarzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa

Moje domowe kucharzenie
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 184

wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej i jest ze mna do dzis.Zapach tej panierki,roznoszacy sie w trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam.Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W(...)zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila.Zycze smacznego!Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 169

pieprzem i posmarować musztardą Dijon.Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min.W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety.Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli.Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli.Zapiekać  w temp.170 stop. przez 15 min.Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę ..Najpierw z tłuszczu i mąki(...)rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki.W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały  rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem

Kulinarny karnet Christophera
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 218

można zmieniać wodę co jakiś czas.  Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi

W kuchni Karmel-itki
dorsz pieczony w sosie 167

siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego smaku, z przyjemnością przepis podaję – zamieniłam jednak solę na dorsza. ==================================== Dorsz w sosie: 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina

w mojej kuchni
GRILLOWANA TILAPIA 147

jednak do ręki. Pierwsze na co spojrzałam, to pochodzenie. I tu niespodzianka, znalazłam informację, że rybę wyhodowano w akwakulturze w Polsce. Trochę o tym poczytałam i pomyślałam, że przetestuję tę rybkę. Warto było, okazała się bardzo przyjemna w smaku. SKŁADNIKI: 3-4 filety z Tilapii 1-2 ząbki czosnku sól pieprz słodka mielona papryka świeży tymianek cytryna(...)zrobić: Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa natrzeć dokładnie solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać listkami tymianku i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rybę od strony skóry oprószyć solą i układać (skórą do dołu) na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej). Smażyć po kilka minut, w zależności od grubości płata

Kuchnia w opałach
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 138

przepyszną , delikatną rybę przygotowaną na parze … z farszem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów  , którymi dogodził mi PROVITUS  .Przepisy takie pokazują , że danie dietetyczne wcale nie musi być złe … i kojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;)Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI:- filet rybny ( np . miruna(...)łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem.Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak.Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej.Pomidory kroimy na kilka części.Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem.Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy

Ostra na Słodko
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 131

moją propozycję na podanie filetów śledziowych  SEKO  , a poniżej zaproszę do udziału w konkursie w którym do wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona(...)cele konkursu *Konkurs trwa od 9.03-20.03.2016  *Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, nie później niż 23.03.2016 *Zadaniem konkursowym jest przedstawienie swojego pomysłu na filety śledziowe  SEKO  .  *Z asortymentu firmy wybierz produkt z którym przygotujesz swoje danie, produkt nie musi znajdować się na zdjęciu, ale należy wyszczególnić go w produktach

Z Majeczką w kuchni