filety z ryby - 1500 przepisów (strona:59/100)

Dorsz aromatyzowany rozmarynem 127

tydzień staram się w piątki publikować rybkę. Dzisiaj przedstawiam w roli głównej dorsza aromatyzowanego rozmarynem. To dla urozmaicenia. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza Świeży rozmaryn Sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Folia spożywcza Wykonanie: Dorsza solimy, obkładamy kawałkami rozmarynu. Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Nawet kilka godzin. Można pozostawić(...)zdejmujemy większe kawałki rozmarynu. Obtaczamy w mące. Na patelni z olejem umieszczamy gałązki rozmarynu i przez chwilę je podgrzewamy ( aby wydobyć aromat rozmaryny do oleju ). Rozmaryn wyjmujemy i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Podając możemy położyć  na rybę odrobinę posiekanego rozmarynu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Mały rekinek i koperkowe fish cakes z łososia 185

pyszny i prosty przepis na łososia. Świetny sposób na podanie ryby dzieciom - nasza Karolina uwielbia te kotleciki i nawet nie marudzi, że w środku są "listki". Gotowe kotleciki powinny wyjść chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, wilgotne w środku. O tym, że są naprawdę smaczne świadczy poniższe zdjęcie Karoli, która właśnie podczas obowiązkowej sesji ukradła kawałek łososia z talerza(...)jest Małym Rekinkiem... Składniki: 0,5 kg łososia (filet) 2 łyżki majonezu  pęczek koperku tarta bułka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba je usunąć. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię

Kulinarne Inspiracje
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 230

Piekłam niedawno dorsza z cebulą . Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona(...)upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną

Stare Gary
RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 196

kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy(...)wszystkie składniki wyżej wymienione Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO

w mojej kuchni
R... Ryba po grecku! 417

duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę

Kitchens Alphabet
Kurczak tikka masala 228

pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru(...)ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - szczypta cynamonu - kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki

Corner With Recipes
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 180

nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet

Mój Smak na Życie
Kuleczki rybne w zalewie 683

wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia cebulasól, pieprz do smakubułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia Zalewa5

Ala piecze i gotuje
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 247

roszponkę zamienić możesz na wykwintny dodatek do kuszącej ryby. Nie umiesz sobie wyobrazić, ile w mojej głowie kotłuje się pomysłów. Nawet taką zwykłą roszponkę potrafię podać w zupełnie nowej wersji.To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo aromatyczną rybą. Ponadto bardzo dietetyczną!Przepis powstał w ramach zgłoszenia(...)dużych, rozmrożonych filetów z dorsza ok. 3/4 litra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 2362

Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki(...)szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy

Kolorowy Przepisownik
Kolejny super prosty pomysł na smakowity, piątkowy obiad, czyli pietruszkowy łosoś pieczony w pomidorach 192

już pisałam mój Synek uwielbia łososia. Zajada się nim odkąd tylko ryby wzbogaciły jego dietę. Staram się wykorzystywać jego smaki i dość często podawać mu ryby - jako bogactwo witamin, minerałów i bezcennych dla pracy układów krążenia oraz nerwowego, kwasów Omega - 3 . Któregoś dnia w zeszłym tygodniu wyjęłam dla niego kawałek łososia i już miałam go przyrządzić w sprawdzony(...)czasie z obu stron obsypałam posiekaną, świeżą natką pietruszki. Filet ułożyłam w małym naczyniu żaroodpornym i obłożyłam ze wszystkich stron pokrojonym w ósemki pomidorem. Pomidora lekko posoliłam i odrobinkę posłodziłam by wydobyć pełnię jego aromatu. Wrzuciłam też kilka wiórków masła by podczas pieczenia pomidory i ryba nie przywierały do naczynia. Zapiekałam pod przykryciem przez 15- 20 minut w piekarniku

Kuchnia po mojemu
Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną 282

Wersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100

R'n'G Kitchen
Śledziki Beatki 160

Dziękujemy za pomysł.Pozdrawiamy serdecznie.Śledzik jest na jutro.Musi się przegryźć.Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy

Maminek kulinarny
Tradycyjny łosoś wędzony 184

filet z łososia   Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków czosnku 1 liść laurowy   Przygotowanie:   W średniej wielkości misce połączyć wszystkie składniki solanki. Łososia umieścić w niemetalicznym naczyniu i zalać przygotowaną solanką. Upewnić się, że ryba jest

naRuszcie
Sałatka ze śledziem ze słonecznikiem 164

także witaminy A, D i E.  Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy:  dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek

MamaOskarka