filety z ryby - 1500 przepisów (strona:68/100)

Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 242

łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową(...)folię kładę płat łososia na który ponownie układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam

Magiczna kuchnia Darii
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 155

jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania. Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :) Przepis pochodzi(...)kuchni wietnamskiej Składniki do tego przepisu są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia :D Składniki  700 g filetów rybnych 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki stołowe mąki 4 łyżki oleju lub oliwy Składniki na sos 1 łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 195

komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.Składniki dla 4 osób:szklanka kaszy quinoasól, pieprz świeżo mielone3 łyżeczki oliwy3/4 łyżeczki mielonej papryki4 filety tilapiiogórek zielony1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru1/3 szklanki pokruszonego sera feta2 łyżeczki świeżego soku z cytrynyDo małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia(...)Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę i sałatkę na talerze i podawać.Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 153

bazylii). Na filetach poukładać plasterki cytryny. Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki

Moja Delicja
Roladki z cukinii w sosie winegret 184

Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.   Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta

R'n'G Kitchen
Dorsz zapiekany z natką pietruszki i czosnkiem 120

Zainspirowana przepisem Grzegorza Łapanowskiego, postanowiłam upiec dorsza pod pierzynką z bułki tartej, natki pietruszki, czosnku oraz soku z cytryny :) Składniki: ok 500 g fileta z

The Sweet Damsel
KOTLETY Z MORSZCZUKA 151

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól

Z Majeczką w kuchni
Sałatka śledziowa 306

Chyba ulubiona sałatka mojego taty. Prosta w wykonaniu, ale bardzo smaczna. Nie sposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów

Pasja Smaku
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 163

czyta tego przepisu i niech mnie nie uświadamia czemu ja nie powinnam jej jeść . Szkoda czasu- tylko się zirytuję . Czas: 30 minut Składniki: 1 średni lub 2 małe filety z Pangi ( na 2 osoby) 1 duża cebula 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka mąki 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki(...)kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach- suszymy do oporu- nie ma zmiłuj). Suchą rybę solimy , posypujemy pieprzem , mielona papryką ( po szczypcie z obu stron). Oprószamy mąką strzepując jej nadmiar. Smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę

Buniabaje w kuchni
Köttbullar z dorsza 155

ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!Składniki:500 g fileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ekspresowa Pasta z Makreli z Puszki 129

poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g sera białego półtłustego (1 kostka) 1 puszka filety z makreli w sosie pomidorowym z mozzarellą 2 garście rukoli sól pieprz Wykonanie: Tak jak obiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem(...)pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć do miseczki i nakładać na pieczywo. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tatar ze śledzia 154

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula

Smaki Ewy
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 158

musiałam zużyć:-). Do pasty dolałam oliwy z oliwek o bardzo subtelnym smaku. Jest to istotne, gdyż zbyt mocna oliwa z łatwością zdominuje delikatny smak ryb. Całość doprawiłam odrobiną soku z cytryny dla nadania paście winności, szczyptą soli i świeżym koperkiem. Gotowe! Fantastyczna pasta kanapkowa, w sam raz na Świąteczny Stół :-). Etap(...)razie potrzeby nieco więcej soli gotuj zgodnie z przepisem Etap II  wyjmij z szybkowaru warzywa Pasta rybna Składniki 270 g  filetów z dorsza (bez skóry) 2 małe filety z sieji ze skórą (ok. 200 g ), skóry nie oddzielaj 2,5 - 3 łyżki oliwy z oliwek  o bardzo łagodnym smaku 1-2 łyżki soku

Szybko Szybkowar
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 201

Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 201

łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne.Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):- płat ciasta francuskiego (20x30cm)- 2 filety z łososia (po około 150 g)- słoiczek

W mojej holenderskiej kuchni