Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog KulinarnyWłoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich.Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek(...)dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone i obsypane mąką
Pasje Jolkiczarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto, można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście(...)papryczka, czosnek, oliwa i pieprz, no i grzanki z piekarnika. Tapenada z czarnych oliwek z grzankami doskonale będzie prezentować się jako przystawka na imprezie. Składniki: ½ szklanki czarnych oliwek 1 filet anchois 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku biały pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 papryczka piri piri Przygotowanie: Oliwki bez pestek, anchois, czosnek, pietruszkę, papryczkę, pieprz i oliwę miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek(...)imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie słupki. Nori możemy
OstryKęsprzygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z łososiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną(...)cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej
karmelowyŁosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś
Szefowa kuchniCałkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością
Szefowa kuchnisosem na bazie szampana. Sos Sabayon (zabaglione lub szodonowy) kojarzy się przede wszystkim z deserami. Jednak jego wytrawna wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi(...)łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec
Pełny talerzWalentynki już jutro! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z
DefinicjaSmakuPrzepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler. Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy
My Culinary ArtDorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie
Mechanik w kuchnifiletów z łososia ok 500 g (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym(...)pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj jajko, posiekana natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z jednej cytryny a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Masę podziel na 8 części. Delikatnie uformuj każdą w krążek o grubości
Atlas SmakówNie wiem jak u Was ale u mnie po szparagach pozostało już tylko wspomnienie :( Z tego co wiem są jeszcze dostępne ale w moim mieście nigdzie
Mienta blogNa początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym
Kulinarne InspiracjeZielony sos na dobre zagościł w mojej lodówce. Kiedy tylko się kończy, szybko dorabiam kolejną porcje. Tym razem stanowił znakomity dodatek do pieczonego łososia. Łosoś upieczony
Stare Gary