filety z ryby - 1500 przepisów (strona:13/100)

Smażone kotlety rybne z koperkiem 133

przyrządzone kotlety często smakują nawet tym którzy nie są miłośnikami ryb. Przekonałam się o tym we własnym domu. Zresztą sami spróbujcie. Polecam. Składniki: 600 gram filetów z ryby ( ja miałam dorsza ) 200 gram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz

Smaki Ewy
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 114

zamiast śmietany znacznie odchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy to danie, jest naprawdę smaczne. Potrzebujemy: ok. 400 g fileta z ryby (u nas pstrąg łososiowy) 5 większych pieczarek 2 szalotki 1 esencja do sosu pieczarkowego Knorr 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła sól, pieprz garść posiekanej natki

Marder&Marder Manufacture
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 202

się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)około 1 szklanki mąki pszennejWYKONANIE:Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy(...)odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem).Obtocz je dokładnie w mące i usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju (4-5 łyżek).Przełóż rybę na talerz. Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty (uważaj, żeby się

Słodko-Słony Świat Ilony
Fish Burger 164

herbaty)panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie)2.  Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom

Malowane smakiem
Ryba z kardamonem z parowaru 198

zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem. Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 182

grubej morskiej soli ( im grubsza tym lepiej) duży pęk koperku sposób przygotowania Dzień temu pozwoliłem sobie poświęcić kilka zdań omawiających filetowanie ryb ( tekst znajdziesz tu  ), nie będę więc ponownie zanudzał was opisem przygotowania fileta. Na dno sporego naczynia ( takiego aby zmieścił się rozłożony filet)  wysypujemy dość grubą warstwę soli ( około 200 gram), układamy(...)będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna użycia grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku

Miód i pieprz
Kotleciki rybne 203

Kotleciki nie tylko na piątkowy obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta

NA MOIM TALERZU
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 190

zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...Składniki:dowolne filety rybne(...)pomidorowegosłodka i ostra papryka1 ząbek czosnku2 łyżki mąkiprzyprawa do rybłyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%oliwa z oliweksól, pieprz odrobina bazyliiodrobina cukrunatki pietruszki2 cebulaWykonanie:Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.W tym czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy

Walijskie Pichcenie
Dorsz zapiekany z cukinią 147

lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami.  Składniki na 2 porcje: 1 duży filet z dorsza (około(...)średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie polać olejem lub oliwą

Ugotować
Ryba po grecku na święta i nie tylko 148

smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki ok. 4 cm, przyprawiamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na oleju(...)patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące ale nie surowe. Przygotowane warzywa wykładamy na usmażone ryby. Najlepiej smakuje począwszy

Smaki Ewy
zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem 185

ryby) 350 g szpinaku 3/4 opakowania makaronu rurki 50g serka topionego 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g sera żółtego na beszamel: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła ok. 2 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety(...)posolić i przyprawić.  Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).  Na makaronie rozsmarować szpinak. Następnie ułożyć filety rybne. Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu.  Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1282

wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę(...)postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała

Karo in the Kitchen
Ryba po japońsku 192

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól(...)bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą. Smacznego! * jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już

w mojej kuchni
KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 208

ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego  1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz  sól do smaku Składniki na sos: 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) 2-3 łyżki 12% śmietany 2-3 łyżki gęstego jogurtu  2 łyżeczki(...)wcześniej w mundurkach. Obrałam je ze skórki. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wsypałam natkę pietruszki. Rybę rozmroziłam. Do płaskiego garnka wlałam mleko. Wsypałam kurkumę (dla koloru). Przełożyłam filety do garnka. Gotowałam rybę w mleku przez około 5 minut. Można ją też ugotować na parze. Ugotowaną rybę wyjęłam i odcisnęłam z mleka. Przełożyłam ją do miski z ziemniakami. Rozdrobniłam

potrawyregionalne
Ja nie chce rybki... 137

500g ulubionej ryby - u mnie mintaj 1 bialko 1 dymka ze szczypiorkiem sol i pieprz do smaku 2 lyzki bulki tartej+ do obtoczenia olej do smazenia wykonanie:Filety z ryby oczyszczamy z osci i kroimy na kawalki. Wrzucamy do robota, dokladamy bialko i mielimy. Musimy uwazac by nie zrobila sie miazga. Nastepnie dokladamy tarta bulke i posiekana

Przysmaki Karolki