moim blogu nie zagościł jeszcze żaden przepis na rybę, mimo iż jemy ją w domu dość często i na różne sposoby.Zatem dziś ryba w rozmarynie podawana na rukoli. SKŁADNIKI 2 filety rybne ( np. z soli)łyżka oliwy4 ząbki czosnku2 gałązki świeżego rozmarynusól, pieprz cytrynowyrukolaPRZYGOTOWANIEFilety myjemy i oprószamy solą(...)oraz pieprzem cytrynowym.Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemyprzeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu. Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą"smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiowąi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniprzez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi
Moje Kuchenne Rewelacjefiletów dorsza lub innej ryby morskiej 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża(...)filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na rozgrzany olej lekko przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić
Miód i pieprzjaki czas przed Świętami ją przygotuję i jak szybko mąż się do niej dobierze :-) Czasami zamiast filetów używam płatów ryby, a gdy czyszczę zamrażarkę (tak jak dziś) to w słoikach ląduje wszystko :-) I tak w te Święta będą filety z dorsza, płotki i karp w dzwonkach. Pycha
Rozpustne gotowaniefiletów z białej ryby sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach(...)końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe porcje smażonej ryby podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronasosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy
KasiaiKrzysiu.plpierwszy tylko mąż zgadł, że to ryba, a niejadki stwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka
Rozpustne gotowaniemałe filety z Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką(...)Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę i ziemniaki pokruszyć na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać pokrojone zioła, żółtko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Masa jest dość luźna ale tak ma być. Na talerz nasypać bułki tartej. Łyżką nakładać na bułkę tartą masę ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski
Buniabaje w kuchnitego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje(...)strony skóry, aby ryba nie zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem
Poezja smakugrecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy
NA MOIM TALERZUfilet z dorsza Przyprawa do ryb mąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję
Kulinarny karnet Christopherarybą. Dla mnie jeszcze lepszą gdy niedietetycznie usmażymy ją na maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami. SKŁADNIKI (składniki na 4 porcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka do obtoczenia ryby(...)kaszy dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z 2/3 cytryny. Dokładnie mieszamy. Filety z dorsza obtaczamy z każdej strony w mące a następnie smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle. Rybę podajemy z kaszą kuskus
OstryKęsgarnka, zalać 2 szklankami zimnej wody oraz posolić. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod pokrywką do przestudzenia. Filety z ryby pozbawić ości oraz skóry (trochę skórki możemy zostawić do zmiksowania). Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem
UgotowaćBardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią ważny element naszej diety. Zwykle są spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się(...)mrożone rozmrozić, ale nie do końca.Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, papryczke chili. Dodać pomidorki przekrojone wzdłuż a nastepnie ułożyć wszystkie filety rybne. Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę, posypać suszonym tymiankiem i solą. Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco
zielonacukinkaMała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko(...)cebulkę i przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe. Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę. Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,aby się zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy
Maminek kulinarnyŚwiąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki
MarciochaKucharzy