osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki
Gosia gotujepanga -0,5 kgkapusta kwaszona -1 garśćmarchewka -1 sztcebula -0,5 sztjabłko -1 sztsól i pieprzolejtłuszczprzyprawa do rybPRZYGOTOWANIE:Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki
Kuchnia Danusipołowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą morską
Bon Appetit Małgorzatyktórych bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską, z pomidorami i fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy(...)łyżeczka płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka
Chilli Czosnek i Oliwazaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju(...)będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski
Kuchcik gotujeczosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki, małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego
Miód i pieprzSkładniki: 6 filetów ryby Sola 400g krewetek tygrysich w pancerzach 3 plasterki świeżego ananasa 1 cytryna 3 ząbki czosnku przyprawa do ryb oliwa z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 3 gałązki natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony
ClauditteMissCookingsposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne:ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniakówok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)1 jajkoposiekana natka pietruszkiotarta skórka z cytrynysok z połowy cytrynysól, pieprz, bułka tarta, mąka1 papryczka chili (opcjonalnie)Sos czosnkowy:4-5 łyżek jogurtu naturalnegoposiekany
UgotujmyTo.plCud kuchenny Tupperware to bardzo proste "urządzenie"...potrawy są w nim gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą
Moje domowe kucharzeniezmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej kuchni mojej Mamy. Nie wymaga czasu, wielkich przygotowań i opasłych zakupów. Jedyne czego potrzebujemy to ryba, pomidor, cebula i dobra patelnia. Składniki (na 2 osoby): 2 filety dowolnej ryby morskiej (dorsz, sola, flądra, mintaj, morszczuk) 1 pomidor 1 średnia cebula sól, pieprz świeżo mielony kilka kropli oleju roślinnego Przygotowanie: Umytą(...)solimy i pieprzymy. Pomidora i cebulę kroimy w plastry. Na suchej patelni układamy plastry pomidora. Na nich kładziemy plastry cebuli, którą lekko solimy. Kładziemy rybę. Podobnie postępujemy z drugim filetem. Na wierzch na każdym kawałku ryby znów układamy cebulę, a na niej pomidora. Możemy z wierzchu oprószyć solą, pieprzem i bazylią. Odstawiamy na pół godzinki. Następnie podlewamy odrobiną oleju
Kuchnia po mojemucebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina 450 ml śmietanki 12% 150 ml mleka 3 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej roślinny Filety z ryby nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Odstawiam na kwadrans. Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino i czekam, aż częściowo wyparuje
W kuchni Karmel-itkiKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka(...)ciasto jest odpowiednie. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Do ciasta dodać paprykę w proszku i koperek. Wymieszać - ciasto powinno mieć lekko czerwony kolor. Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Ryba smażyć z każdej strony na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie małe marchewki ugotowane na parze
Pasja Smakuszklanki wody1 marchewkapo kawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiegolistek laurowysól pieprz4 łyżeczki żelatyny głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego. 2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez(...)odstawiamy do wystudzenia.3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki
Apetyczna babeczkaBardzo lubię ryby, a szczególnie te które nie maja zbyt wiele ości. Ryba w formie fileta jest dla mnie rozwiązaniem idealnym. Ale dzisiaj mniej o samej rybie, a zdecydowanie więcej o tym z czym ją podałam. Tak zwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje(...)grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić
Kuchnia w opałachwszystko ;) Składniki: 3 filety ulubionej ryby 3 papryki (ja dałam 2 czerwone i 1 zieloną) 2 (po 200g) słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej z NETTO, on ma najlepszy smak dzięki czemu nie trzeba później dużo przyprawiać) 1cebula sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Rybę rozmrażamy (jeżeli kupiliśmy mrożone filety) i wrzucamy do miski, do której(...)czasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę w kostkę do pokrojonych warzyw dodajemy drugi koncentrat oraz sól, pieprz i paprykę ostrą rybę wykładamy do żaroodpornego naczynia na wierch ryby wykładamy mieszankę papryki, cebuli i koncentratu pieczemy pod przykryciem przez około 50minut w temperaturze 190 stopni najlepiej smakuję po kilku godzinach, jak sos przesiąknie w rybę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość