puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie:Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem.Pomidory zaparzyc we wrzatku, przelac zimna woda i obrac ze skorki, przeciac(...)wydrozyc gniazda nasienne. Miazsz pokroic w kostke.Listki bazylii posiekac.Krem fasolowy wymieszac z reszta fasoli, pomidorami i bazylia.Krem podawalam z filetami z bialej ryby smazonej na patelni, ale tez mozna go podac do krewetek.Smacznego! Ten przepis to moja propozycja na akcje "Ryba jest dobra na wszystko
Przysmaki Karolkiprzyrządza się z lucjana czerwonego, ale dopuszczalna jest zamianana inną rybę obiałym mięsie. Przepisów na pescado a la Veracruzana jest wiele. Do tego każdy z nich jest tym "jedynym właściwym". Moją inspiracją był Susany Osorio-Mrożek, która pochodzi właśnie z Veracruz. Składniki dla 4 osób: 2 filety białej ryby po ok. 200 g każdy (np. morszczuk, dorsz, mintaj(...)oliwek nadziewanych papryką 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 1 łyżka pokrojonej papryczki jalapeno z marynaty sok z 1 limonki sól i pieprz mąka do obtoczenia ryby posiekana natkap pietruszki Rybę oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek
Pełny talerzsmaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu
O kuchni z uczuciemobrać ze skórki, opłukać, ugotować w osolonej wodzie a następnie pokroić na grubsze talarki. Filety podzielić na małe, płaskie kawałki. Jajka roztrzepać w misce, dodać starkowany ser, mleko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułożyć warstwami najpierw ziemniaki, rybę i polać roztrzepanym jajkiem. Na masę z jajek poukładaj plasterki ziemniaków i polej pozostałym
Smaczne Potrawynajbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb sól majeranek sok z cytryny olej 2 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta(...)Wykonanie: Filety skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawami. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy: w mące, w rozkłóconym i lekko osolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby
Walijskie Pichcenieinaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby. SKŁADNIKI: 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1-2 filety białej ryby ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę
Gaździnka warzybardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki(...)suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować
Moja Galeria SmakuPyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje)4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100)2 duże pomidorykulka mozzarelli (125g)pieprz cytrynowysól bazylia, oregano,czosnek PRZYGOTOWANIEFilety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej układamy najpierw po jednym filecie. Oprószamy pieprzem cytrynowym(...)solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry.Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry i resztę pomidorów + zioła.Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym
Moje Kuchenne Rewelacjerybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.Skladniki:filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc(...)pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest
Przysmaki KarolkiSkładniki: * 50 dag filetów z ryby * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do smażenia * 2 pęczki koperku * 20 dag żółtego sera * szklanka kremówki * łyżka masła do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. Koperek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Koperek i ser mieszamy z kremówką. Zalewamy rybę. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut
Pobite gary BarbaryPyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo
Moje Kuchenne Rewelacjecierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Ilość porcji: 2 Czas(...)przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans (jeśli nie mamy czasu możemy ten etap ominąć). Następnie umieszczamy w parowniku na 10-12 minut w zależności od grubości kawałka ryby. Po tym czasie ryba jest gotowa. Można podawać z ziemniakami z parownika wraz z surówką. Smacznego
Kolizje Smakówsmak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów z zamrażalnika szybko płukam je w ciepłej, ale nie gorącej bieżącej wodzie żeby pozbyć się jak największej(...)mleko zrobi się tak gorące, że nie można do niego włożyć palca, wkładam filety. Nie tracą smaku. Jeśli chcecie je tylko rozmrozić i zapanierować do smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy
Karo in the Kitchennori with pasta. Składniki. 2 filety z dorsza 15 cm pora, biała część 1 łyżka masła 1 arkusik nori 1 łyżka oleju 200 g makaronu somen sól, pieprz, przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć(...)łyżki octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżeczki sezamu czarnego 2 łyżeczki cukru brązowego miałkiego Wykonanie. Filety z ryby posypać przyprawą do ryb i pieprzem. Por pokroić w cienkie krążki i przesmażyć leciutko na maśle. Por ułożyć na filetach i złożyć w zgrabne pakieciki
Kulinarny karnet Christophera