kopytkami odsmażanymi i wszelakimi surówkami. Polecam! SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 800 g kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki zwykłej kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z zalewy 4 plastry żółtego sera, np. tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie
Zasmakuj Kuchnizawiera wiele cennych wartości odżywczych. SKŁADNIKI 4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej 1 brokuł 250g ryżu sypkiego ząbek czosnku pieprz,sól 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek ogórki kiszone(opcjonalnie) WYKONANIE Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Filety z dorsza doprawić pieprzem i solą.Piekarnik ustawiamy na funkcję grilowania i rozgrzewamy do 190-200C.Grillujemy przez
Mała w garnku mieszaściągniętą skórą, ale oczywiście mogą być też filety. Flądry osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i odstawić na 1-2 godziny. Następnie oprószyć mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W przepisie ryba jest tylko smażona, ja zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika. Flądry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
królestwo garówsmażenia Wykonanie: • Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochamrównież danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą
Szczęśliwa kuchniapomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki czemu soki z ryby nie uciekną. Tak przyszykowaną rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista
Kuchnia Łukaszaniech będzie - połowa filetu z indyka. Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam w rulon . Aby rolada nie rozpadła się spinam brzegi wykałaczkami Teraz tylko zostaje szybkie podsmażenie rolady z każdej strony i chop do piekarnika . Na 1/2 godziny i 180 stopni
Eli Gotowaniepieprzem i przyprawą do ryby. Na filetach ułożyć pokrojoną w plastry cytrynę (ja wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem), masło oraz bazylię lub natkę pietruszki. Zawinąć każdy kawałek ryby w osobny kawałek folii aluminiowej i dokładnie zawinąć a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym do ok 200*C piekarniku ok. 40 minut
The Sweet Damselrównież danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.complasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.Doprawiamy do smaku. Wykładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnynajniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni. Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki:500 g filetów z podudzia kurczaka2 cebule1 marchewka200 g zielonej fasolki szparagowej150(...)papryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu1 łyżka świeżego startego imbiru1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
Kulinarne przygody Gatitytego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja. Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami trafiam na przecenę. Jestem mistrzynią w robieniu tanich zakupów. Lubię dobrze jeść ale nie lubię wydawać na jedzenie więcej niż(...)fileta z łososia sól i pieprz do smaku 1 cytryna Dodatkowo porcja aioli, tutaj przepis zielona sałata, według uznania 150 g zielonego groszku gotowanego, mrożony Obierz bataty ze skórki i pokrój w grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posyp połową parmezanu, tymiankiem i solą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij
codojedzeniacałej rodziny. Korzenne warzywa są tanie i świetnie nadają się do pieczenia. Pieczone warzywka to wygodna alternatywa do frytek.Wystarczy pokroić warzywa, wymieszać z przyprawami, oliwą i upiec w piekarnika. Mało tego z warzywami można upiec nuggets z kurczaka i nuggets z ryby . Korzystając z jesiennych dobroci przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty. Uwielbiam sezonowe surówki. Są tanie, kolorowe, zdrowe i pyszne(...)marchewki, u mnie pomarańczowa i fioletowa 2 pasternaki kawałek selera 1 kalarepa, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Rybne nuggets 900 g filetów z dorsza 2 łyżki szczypiorku 3 jajka sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 100 g tartej bułki lub panko 2 łyżki oliwy Surówka z kapusty 300 g modrej kapusty
codojedzeniafasolką 1/2 awokado 2 łyżki oliwy Wykonanie: Filet z łososia przekroić na dwie równe części, które następnie umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: połączyć 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami soku z cytryny. Łososia umieścić w małym naczyniu żaroodpornym i polać przygotowanym sosem. Wsadzić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 190ºC . Wsadzić łososia i piec
Healthy food explorernaczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, pokrojone w paski papryki, cebulę w piórka, seler w plasterki, brokuł na mniejsze różyczki. Solimy, pieprzymy, dodajemy czerwoną paprykę, ostrą – mieszamy wszystko. Mieszamy składniki tak by przyprawy dotarły do wszystkich warzyw i do mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Tortille rozkładamy w formie
MojaQchnia.plgrubsze plasterki. Zagotować wodę z solą na filety z dorsza. Wrzucić rybę i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 minut. Następnie delikatnie wyłowić łyżką cedzakową i ostudzić. Rozdrobnić palcami na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać cebulę i dusić do momentu, aż będzie szklista. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przełożyć
Pink Envelopewięc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;) Składniki: Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki
zadanie-gotowanieNastępnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były lekko twardawe i chrupiące - bardzo smaczne i zdrowe :) Składniki na łososia: 1 filet z łososia przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ścieramy na średnich oczkach tarki. 3. Filety nacieramy solą, pieprzem i obficie startą skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny, również bardzo obficie. Odstawiamy na około 1h. 4. Pistacje obieramy i miksujemy w blenderze na niezbyt drobne kawałki (można również włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem). 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tuż przed włożeniem
Szefowa kuchnirozdrabniamy, morele i śliwki kroimy w paski. Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy
Moniki Smakołykipszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie)2. Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy
Malowane smakiemtruskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką
Kolizje Smakówstroną do góry. Folie zwijamy na pół. Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka). Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut. Pokrojony
Brzuszki ŁakomczuszkiPokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody, do miękkości). Filet z łososia dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny(...)wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę otulamy plastrem łososia. Piekarnik nagrzewamy do 200*C(termoobieg). Przyrządzamy sos: w rondelku rozpuszczamy masło do klarownej, płynnej konsystencji i odstawiamy na bok, kolejno w niewielkim garnku zgotowujemy niewielką ilość wody,a do metalowej
Symfonia Smaków