Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki(...)pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret) Przygotowanie: Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy
bistro mamaSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu
Kuchnia Beatysól i pieprz do smaku Kotlety mielone z indyka przepis: Krok 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso indyka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze kawałki. Krok 2. Filet z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z odciśniętą bułeczką, świeżą cebulą oraz czosnkiem. Do mielonej masy mięsnej dodać jajka, prażoną cebulkę, śmietanę, posiekany koperek, sól(...)strony. Kotlety przykryć i odstawić na kilka minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły. Miłego gotowania! Inne przepisy na kotlety, które mogą Ci się spodobać: Kotlety siekane z kurczaka>>> Najlepszy kotlet schabowy >>> Kotlety mielone z cielęciny>>> Kotlety devolaje>>> Kotlety mielone z ryby>>> Kotlety
Moja Książka Kucharskaprostu rewelacyjna! Mieszanka sosu sojowego, świeżego imbiru, czosnku, cebuli, limonki i miodu nawiązuje do smaku tajskich potraw. Mam informację dla mięsożerców, że marynata fantastycznie nadaje się do kurczaka moi domowi mięsożercy uwielbiają kurczaka w takiej wersji 🙂 Rybę należy marynować przynajmniej kilka godzin, aby przeszła smakami orientu, a najlepiej zanurzyć ją w przyprawach dzień przed podaniem, wtedy będzie najlepsza! Rybę podałam(...)Obiad, sos sojowy Cuisine Polska Keyword łosoś Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 600 g łososia dzwonka lub filet ze skórą Składniki na marynatę 30 ml sosu sojowego 1 łyżka świeżo tartego imbiru 1 duży ząbek czosnku 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę sok i skórka
SprawdzonaKuchnia.plkukurydzą. Całość doprawiłam przyprawami, które dostałam od firmy Kamis do testowania. Dzięki tym roladkom mogłam przemycić trochę warzyw do naszych potraw;) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, kawałek pora, marchewka, 2 łyżki kukurydzy, łyżeczka octu jabłkowego (użyłam Kamis), 50g sera, sól z pieprzem w młynku (użyłam Kamis), ostra papryka (użyłam(...)Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku
Z miłości do słodkościmarchewką i koperkiem. Składniki: około 400 g filetów z morszczuka 400 g bobu 4 łyżki drobniutko posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy oliwnej) 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Filety z morszczuka rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić(...)ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Doprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć usmażonego morszczuka i ugotowany bób, chwilę podgrzewać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów → Bób z suszonymi pomidorami → Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem → Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata → Ryba po grecku Artykuł Morszczuk
Oryginalny smak200g śmietany 18%, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki majonezu, 1 pęczek koperku, 2 cebule czerwone, 2 łyżki soku z cytryny, Sól, pieprz do smaku. Śledzie w sosie koperkowym Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy w wodzie przez co najmniej 3h, w tym czasie przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę. Ja wodę zmieniałam dwa razy i moczyłam ok 4h. Gdy matiasy będą już(...)zalewamy śledzie, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w oleju z cebulą Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Śledzie w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuPyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny :) Składniki (dla 4-5 osób): 3 woreczki ryżu podwójna pierś z kurczaka po jednej małej papryce czerwonej, żółtej i zielonej mała cebula 2 ząbki czosnku 2 duże pomidory pieprz 2 łyżki masła sól papryka słodka papryka ostra olej natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pierś oczyścić, płukać, pokroić na 3-5 cm kawałki. Następnie(...)podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką Filet ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut na małym ogniu. Natkę umyć, oderwać listki i drobno posiekać. Posypać nimi potrawę tuż przed podaniem Szybkie danie
Żarłoczekwśród domowników są dzieci, proponuję zblendować warzywa (dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki(...)patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz oczyszczone pieczarki . Smażymy chwilę, a następnie przekładamy do gotujących się warzyw z mięsem. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Ugotowany filet wyjmujemy na talerz i kroimy na plastry, a sos zaciągamy łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie oraz doprawiamy do smaku śmietaną 18%. Gotowym warzywnym sosem polewamy mięso
Walijskie PichcenieSoup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii(...)stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem
Atlas SmakówRoladki z udźca indyka to szybkie i proste danie, idealne dla wszystkich tych, którzy lubią jeść mięso. Udziec indyka nie jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku(...)pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką. Na dno garnka żeliwnego ułóż posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż pionowo roladki z kurczaka im ciaśniej tym lepiej. Całość piecz przez 30 minut pod przykryciem kolejne 30 minut bez pokrywki. Risotto z suszonymi pomidorkami - 300 g ryżu do risotto - 2 łyżki masła - łyżka oliwy
SMYKWKUCHNIMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania(...)wbijając ją pamiętaj, by nie ułatwiła wyciekaniu masła w trakcie smażenia. Przygotowane kotlety panierujemy mocząc najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Warto spróbować wcześniej przyprawę – jeśli jest mało słona, solimy dodatkowo mięso. Przed smażeniem dobrze jest kotlety schłodzić w lodówce. Smażymy w głębokim tłuszczu w garnku lub frytkownicy. Smacznego
MarcinChefpanierki z orzechów nie będzie chciał wracać do zwykłej panierki z bułki. Zmielone orzechy bardzo ładnie smażą się na patelni (sznycle panierowane w orzechach można również upiec) i nadają kurczakowi niesamowity smak. Smażąc pamiętaj, że panierka z orzechów może się przypalić, choć dzięki zawartości tłuszczu, jest mniej podatna na spalenie niż bułka. Pamiętaj jednak, żeby monitorować sznycle panierowane w orzechach(...)migdałach. Zobaczysz, że za każdym razem będą smakowały inaczej. Spróbuj także nasz sprawdzony przepis na udka z kurczaka w orzechowej panierce oraz chrupiące nuggetsy panierowane w migdałach . Przepis na sznycle panierowane w orzechach wzorowany jest na juleskitchen.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka 1 jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej Szklanka orzechów laskowych
Niedzielny kucharz