delikatnie na ostro… ale dzięki temu świetnie rozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia. Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis na 2 porcje :) Do dzieła… Składniki pierś z kurczaka 1 średniej wielkości batat 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej) 1 l bulionu 2 ząbki czosnku cebula oliwa śmietana papryczka chilli 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól 1/2 łyżeczki(...)drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy bulion, pokrojonego w kostkę fileta z piersi z kurczaka i całość gotujemy przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy zupę przyprawami. Podajemy z łyżką śmietany i posypaną drobno posiekaną papryczką chilli. Smacznego! Artykuł Meksykańska zupa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kucharzowi duże pole do popisu. Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej
Pan i Pani Smith w kuchniwlać czerwone wino, gotować powoli do czasu jego zredukowania się i powstania gęstego sosu. Roladki z mozzarellą: Ser mozzarella pokroić na dość grube, podłużne paski. Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety, każdy z nich przeciąć wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca. Następnie każdą z nich rozłożyć i cienko rozbić – najlepiej w foliowym woreczku, żeby mięso się(...)sekund z każdej strony, żeby mięso się dookoła ścięło – dzięki temu roladki się nie rozpadną. Smażyć na małym ogniu 10-15 minut, często odwracając. Wykonanie Roladki z piersi kurczaka z mozzarellą wyłożyć na półmisek, polać sosem lub podawać go osobno w sosjerce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Rolada z piersi kurczaka z mozzarellą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyblaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około 300-400 gr pieczarek 1 jajko 1/2 średniej cebuli 1 łyżka bułki tartej np domowej roboty sól, pieprz, czosnek(...)czosnkiem granulowanym (możemy użyć świeżego czosnku, podczas smażenia dodać go razem z cebulką ) Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy. 2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki. 3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko
Gotowanie...to proste !Burger z kurczakiem pieczonym to moja propozycja na obiad w style zero waste, kiedy zostają nam resztki pieczonego kurczaka. Nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. Ostatnio polubiliśmy robić rodzinnie domowe burgery . Piekę(...)dzięki bardzo zaangażowały się w samodzielne składanie burgerów a potem chętnie je jadły! PRZEPIS NA BURGER Z KURCZAKIEM PIECZONYM Składniki na burgery z kurczakiem: 4 bułki kawałki kurczaka pieczonego – nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić
Dorota Smakujebardzo smaczne i efektowne ;) Polecam! ;) Składniki: pierś z kurczaka 100g suszonej żurawiny ser camembert pieprz, sól przyprawa do kurczaka tymianek olej do smażenia Z piersi kurczaka przygotowujemy dość duże filety i cienko rozbijamy. Ja, mając podwójną pierś, kroję każdą połówkę na pół, tak aby otrzymać cieńszy filet. Mięso posypujemy z obu stron przyprawami. Żurawinę siekamy drobno i układamy(...)jednej stronie fileta. Dociskamy. Ser kroimy na mniejsze kawałki. Jeden kawałek układamy na końcu fileta posmarowanego żurawiną i zawijamy roladkę. Spinamy wykałaczką. Roladki podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naczynia lub blaszki, podlewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso i pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut, pod przykryciem. Kilka minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby
Czerwona Porzeczkakiedy otwierasz piekarnik i masz gotowy zdrowy obiad dla całej rodziny przy minimum wysiłku. Ja użyłam kaszy bulgur ale może być również jęczmienna lub gryczana. Czasem zamieniam filety na pałki z kurczaka lub skrzydełka ale wtedy układam je już od początku pieczenia i piekę 1 godzinę. Polecam ,spróbujcie koniecznie
Swojskie jedzonkoKurczak w chrupiącej panierce. Dziś pokażę Ci jak zrobić najsmaczniejszą pierś z kurczaka w domu. Jeśli chodzi o kurczaka to po prostu nie ma nic smaczniejszego niż soczyste mięso i chrupiąca panierka , palce lizać! Dzięki temu przepisowi w domowym zaciszu wykonasz najdoskonalszego, chrupiącego, soczystego aż palce lizać kurczaka. Błyskawiczna w przygotowaniu panierka z dodatkiem czosnku sprawi, że pierś z kurczaka(...)czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie są potrzebne: – 3 filety z piersi z kurczaka – 3 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki kukurydzianej – sól, pieprz – ½ łyżeczki czosnku granulowanego – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Zdrowy Styl JoannyNie będę ukrywała, że to danie nie należy do najlżejszych...ale za to jakie jest smaczne...idealne na rodzinny leniwy obiad. W towarzystwie ulubionych dodatków
kawawszklancewysokiej temperaturze. Gdy na każdej piersi otrzymamy charakterystyczne paski i uznamy, że nasze piersi już "doszły" (wszystko zależy od grubości, od tego czy mamy dwie małe piersi kurczaka czy jeden duży filet, etc...) możemy ściągnąć je z patelni grillowej i odstawić na minimum 10 minut by "odpoczęły". A w tym czasie możemy przygotować resztę. Na początku wstawiamy fasolkę szparagową(...)się to udaje bardzo rzadko, nie wiem...). Kozi ser kroimy w kostkę a szalotkę bardzo drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki czosnku miażdżymy, mieszamy z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą. Dressingiem polewamy sałatkę
Mango Papajakrewetkami zyskuje zupełnie nowy smak. Dane można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek: Kurczak tikka masala Smażony filet, uduszony następnie w kremowym sosie o pięknej miedzianej barwie. I do tego ten zapach! Kuchnia hinduska jest chyba najbardziej aromatyczną kuchnią na świecie. Dla niektórych być może pachnie(...)robotą, to ten przepis jest dla Was. Nadzienie robi się w czasie w jakim gotuje się makaron. Wszystkie dania zrobiliśmy w niedziele wieczorem. Po wystudzeniu i po porcjowaniu zamroziliśmy kurczaka tikka masala, ryż yangchow i lasagnie (przeczytaj nasz poradnik o mrożeniu jedzenia) . Będą jak znalazł do pracy (o zasadach rozmrażania przeczytasz tuta ) Artykuł 5 dań dla św. Mikołaja pochodzi
Niedzielny kucharzkrewetkami zyskuje zupełnie nowy smak. Dane można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek: Kurczak tikki masala Smażony filet, uduszony następnie w kremowym sosie o pięknej miedzianej barwie. I do tego ten zapach! Kuchnia hinduska jest chyba najbardziej aromatyczną kuchnią na świecie. Dla niektórych być może pachnie(...)robi się w czasie w jakim gotuje się makaron. Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać codziennie rano Wszystkie dania zrobiliśmy w niedziele wieczorem. Po wystudzeniu i po porcjowaniu zamroziliśmy kurczaka tikka masala, ryż yangchow i lasagnie (przeczytaj nasz poradnik o mrożeniu jedzenia) . Będą jak znalazł do pracy (o zasadach rozmrażania przeczytasz tuta ) Artykuł Menu na tydzień: Dania dla św. Mikołaja
Niedzielny kucharzKurczak jest chyba najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Jest również bardzo wdzięczny - wyśmienicie smakuje we wszystkich odsłonach, nadaje się więc do kulinarnych eksperymentów:) Na pierwszy rzut chcę Wam zaproponować jego pikantną odsłonę z moją ulubioną przyprawą garam masala! Może na początek warto wspomnieć co nieco o przyprawie jaką jest garam masala, a która dodaje daniom pikanterii. Nie jest ona dostępna(...)dodaje się ją pod koniec gotowania - wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy: przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!