Jedna z najłatwiejszych do zrobienia przekąsek imprezowych, która zawsze cieszy się wśród gości dużą popularnością. Smakuje dobrze na zimno i na ciepło. 4 tortille pszenne 2 filety z kurczaka gotowy dip serowy 250g pieczarek 200g tartego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi olej do smażenia 1. Filety kroimy w paski, umieszczamy w misce, posypujemy solą(...)przyprawami, dokładnie mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. 2. Wszystkie tortille smarujemy dipem serowym. Na dwóch wykładamy kurczaka z pieczarkami. Przykrywamy pozostałymi plackami. 3. Tortille zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut. Kroimy na 8 części
Szefowa kuchniSałatka z brokułu z kurczakiem to prosty i smaczny sposób na nakarmienie domowników lub gości daniem kompletnym, bogatym w białko, które jednocześnie pełne jest warzyw. Przepis pochodzi ze zbioru „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków”, ale nieco dostosowałam go do swoich potrzeb, na przykład pominęłam pieczarki, które w sałatkach bywają nieco zbyt ciężkie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka(...)kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu Sól, pieprz, curry i czosnek granulowany do doprawienia kurczaka Sól i pieprz Brokuł podzielić na cząstki i ugotować w lekko posolonej wodzie. Filet umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 cienkie plastry. Oprószyć go solą
Trzeci talerzKolorowa, niezwykle aromatyczna, świetnie przyprawiona potrawka z kurczaka z wyrazistą papryką, zielonym groszkiem i ziołami podana na dzikim ryżu to świetna propozycja na pełnowartościowy obiad. Składniki: 450g fileta z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 120g mrożonego zielonego groszku 150g dzikiego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka suszonego oregano(...)pęczka natki z pietruszki masło klarowane papryka słodka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry. 3. Groszek ugotować według przepisu na opakowaniu
Szalona Kuchnia EwelinyInne przepisy na dania z dynią znajdziecie TUTAJ . Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku . Danie robi się dość szybko, a dodatkowo jest „jednogarnkowe”. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 350 g dyni 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 mała biała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)patelnię wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać obsmażone filety oraz śmietankę. Zagotować i poczekać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Artykuł Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSKŁ ADNIKI 400 g filet ó w z piersi z kurczaka 400 ml wody 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka 3 cebulki dymki 5 cm świeżego imbiru 2 limonki 1 papryczka chili oliwa z oliwek s ó l **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 400 ml di acqua 200 ml di latte di cocco(...)oliva sale PRZYGOTOWANIE Obrany imbir drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pól, usuwamy nasione i kroimy w plasterki. Cebulki dymki kroimy w drobną kostkę. Filet z piersi kurczak kroimy w kawałki. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Podsmażamy papryczkę chili, imbir i cebulkę. Dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy mleko kokosowe
La grande e la piccola cuocaSkładniki : podwójny filet z piersi kurczaka mąka kukurydziana 2 ząbki czosnku 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju 1 łyżka świeżego tartego imbiru 1 płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić(...)paseczki Czosnek i cebulę drobno pokroić, fileta pokroić w kosteczkę Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około
Proste Potrawybardzo sycącą sałatkę. Chrupiąca rzymska sałata, kremowy bób, kurczak oraz jajka w koszulkach, polane słodkim dresingiem :) Składniki na 3 duże porcje : sałata rzymska 200 g bobu 1 duży filet z kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku(...)obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na łyżce oliwy do zrumienienia. Odstawić. Kromki chleba pokroić na małe grzanki i również podsmażyć na oliwie do zrumienienia. Odstawić. Wszystkie składniki na dresing dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać bób, kurczaka oraz grzanki i polać dresingiem
Zabawa smakiemPyszna przekąska która sprawdzi się na każdej imprezie -polecam bo znikną błyskawicznie.... Składniki: 1 filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą(...)pieprzem. Smażymy na oleju. Na tortillę układamy ser,kładziemy kurczaka,smarujemy majonezem ,kładziemy paprykę pokrojoną w paski i rukolę,wszystko na koniec polewamy sosem chilli i zawijamy i kroimy w ok 3 cm kawałki. (ja przygotowuję tortillę zawsze wcześniej i w całości zawiniętą w folię trzymam godzinkę w lodówce i kroję dopiero przed podaniem ale można tez od razu
Swojskie jedzonkoktóry sprawił, że mięso było delikatne i soczyste. Nie ma przy nich wiele pracy. Polecam je więc z całego serca na szybki i pyszny rodzinny obiad. 4 nieduże filety z kurczaka kulka mozzarelli słoiczek suszonych pomidorów zioła prowansalskie 16 cienkich plasterków bekonu parzonego sól, pieprz czosnek granulowany Filety umyć, osuszyć, naciąć głęboką kieszeń. Na zewnątrz i w środku
Smakołyki Asismak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy(...)mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym filecie. Na majonez kładziemy keczup. Całość przykrywamy plasterkami sera. Tak przygotowane mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy 25 minut
My simple kitchenPełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:) Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka cebula(...)widelcem. Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na tą samą patelnie wrzucić paprykę
KuchniaWeDwoje.plroztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 400g marchewki 100g por 1 ząbek czosnku sól pieprz olej Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki
Szalona Kuchnia EwelinyStanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz 70 g masła oliwa 1/3 szklanki soku z cytryny natka pietruszki Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, następnie dokładnie nią obtaczamy filety. W rondlu podgrzewamy oliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut smażymy na dużym(...)Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla
Bon Ton Italiamagnez i wapń… i nie tylko. Bardziej popularne – w formie suszonej są jednym ze składników wigilijnego kompotu i wypieków z bakaliami. Szaszłyki drobiowe z figami. Składniki: - 2 podwójne filety z kurczaka - 4 świeże figi - gałązki świeżego tymianku (może być suszony – 1 łyżka) - 4 łyżki miodu (dałam spadziowy) - 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych (w oryginale–laskowych) - 2 limonki - 2 łyżki(...)świeżo zmielony czarny pieprz Opłukane i osuszone filety drobiowe kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane – smażymy pokrojone filety na rumiano. Umyte figi kroimy na ćwiartki. Na szpadki lub patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie kurczaka i figi. Układamy na blaszce (lub w naczyniu żaroodpornym). Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym tymiankiem. Skrapiamy olejem, dodajemy przekrojone limonki
mojewypiekiinietylkofilety z kurczaka 300 gram fasolki szparagowej 2 czubate łyżki sezamu 3 łyżki posiekanego szczypioru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli (do fasolki) 1 łyżeczka soli himalajskiej ( do kurczaka ) 1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego ziołowego 500 ml. bulionu drobiowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić(...)rozgrzać. Wlać olej i wrzucić fasolkę. Tak podsmażyć, aż fasolka lekko się zarumieni. 3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem. RADA! Podawać z ryżem
Kuchnia Paulettes