filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki sok wyciśnięty z połówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną
Poezja smakupłaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części(...)opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼ szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać
Proste PotrawyGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnaziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.Boczek pokroić(...)średnia kostkę i wytopić - na nim usmażyć cebulkę na rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień jak co dzień. I pyszne curry z mango i łososiem. Mogłabym tak jeść co dzień. W pogoni za uciekającym autobusem, zrywając z wieszaka letni już
W kuchni Karmel-itkiwiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko(...)niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowymSOCZYSTY FILET Z KURCZAKASkładniki:1 pierś z kurczakado marynaty:3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka octu jabłkowegołyżeczka rozmarynusólFilet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić
kolorowotorcikowoDomowy Chikker stworzony na wzór jednej z nowszych kanapek z oferty restauracji McDonald's. Wyśmienite paluszki z filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce z charakterystycznym w smaku sosem miodowo-musztardowym, dodatkiem sałaty lodowej i przepysznej, lekko podpieczonej bułeczki to skład kanapki która zasmakuje niejednemu wielbicielowi fast foodów. Domowy Chikker to gwarancja, że wiemy co jemy, burger jest przepyszny(...)łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 680 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka ok. 3 nieduże piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 jajka
Słodka Stronaczasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje. W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka , który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem(...)naturalny (400g) 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżka soli Pieprz Można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek Dip Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy
Smakowy RajNajbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę(...)stekach rozkładamy po patyczku z krewetkami i jemy od razu. SKŁADNIKI 2 steki z antrykotu lub rostbefu 8 krewetek oliwa z oliwek, u mnie domowa, infuzowana ziołami i czosnkiem 5 średnich ziemniaków 2/3 szklanki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia 2 gałązki rozmarynu mielony kminek sól PRZYPRAWA DO STEKU 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki(...)dodajemy nasz specjalny śmiertelny sos, którego przepis pojawi się w późniejszych wpisach. Krok 1: Marynowanie dorsza i krewetek. Płaty dorsza i krewetek marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą soli i sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.czosnek startykumintrochę cytrynyryba i krewetki zamarynowaneKrok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Krok
Smaki Brazyliicebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe(...)czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia
Codzienne Gotowaniepółmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany. Czyli mamy - wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób(...)desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację
Kulinarny karnet Christophera