zabraknąć sałatki z truskawkami. Pyszne truskawki połączyłam z pożywnym. składniki: 2 garście porwanej sałaty 6-7 większych truskawek 1 nieduże awokado 1 garść słonecznika 40 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól, zioła do sałatek Składniki na dwa talerze. Na każdym talerzu ułożyć po garści porwanej sałaty
Monia miesza i gotujeodpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana oliwa lub ulubiony dressing sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejne danie z kaszą w roli głównej. Tym razem towarzyszy jej cukinia i pyszny ser feta. Tak przygotowany obiad możecie zabrać do pracy lub na zajęcia. Danie nie ma miliona kalorii, więc można je zjeść z czystym sumieniem będąc na diecie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaSkładniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi czy ziemnymi lub pestkami dyni czy słonecznika) Sposób przygotowania: 1. Nerkowce prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją 2. Na talerzu układamy rukolę, ćwiartki moreli, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi orzechami 3. Można
Gocha gotuje!obiad. Pesto może być dowolne, u mnie moje ulubione z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 500 g tortellini z nadzieniem serowym 4 łyżki pesto z rukoli ser sałatkowy lub feta do posypania Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze osączyć i przełożyć do dużej miski. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze. Posypać pokruszonym serem i można podawać
Monia miesza i gotujeDobra surówka na wiosnę kiedy w końcu doczekamy się świeżych warzyw. Dodajemy do niej awokado i ser feta, żeby była bardziej sycąca i pożywna, a całość wykańczamy sosem miodowo-musztardowym. Smak i zdrowie
Milion Smakówobeschnąć. Potem użyłam ziół. 1 – pieprz młotkowany z kolendrą Kamisa 1 – ostra i słodka papryka razem wymieszane 4 – zostawiłam nie posypane 1 ser feta obsypałam mieszanką oregano, tymianku, pieprzu i soli. Włożyłam je do wędzarni na specjalną siatkę i wędziłam razem z kiełbasami. Sery wędziłam 3 godziny w 50C. Wyszły pyszne
Kuchnia na wzgórzusoli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej 4 suszone pomidory olej do smażenia sos czosnkowy według przepisu Sos czosnkowy na bazie jogurtu i fety Piersi kurczaka pokroić na małe paski, długości około 5 centymetrów i grubości jednego centymetra. W miseczce roztrzepać jajka, dodać do nich drobno pokrojone zioła oraz suszone pomidory. Nalepiej jeżeli
mecookstego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula szalotka, pomidor, ogórek i kawałek sera feta. Składniki na 2 porcje: 2 nieduże piersi z kurczaka 1/2 niedużej cytryny (starta skórka i sok) 1/2 łyżki miodu ( u mnie miód gryczany ) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki
Blondynka Gotujedrożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie - z papryką, serem feta, oliwkami, cebulką. Większość bułeczek rozeszło się jeszcze na ciepło, ale na zimno także smakują fantastycznie! Na pewno zrobię je na piknik w parku, albo na wycieczkę rowerową. Spróbujcie
Kulinarne InspiracjeFrittata to świetny pomysł na śniadanie. Przy niewielkim wysiłku uzyskujemy pyszne, sycące i dość efektowne danie. Dzisiaj prezentuję wersję z fetą, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz parmezanem. Całość posypana rukolą
Bulliodomu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną pierś z kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek gruntowy polski
Gosia gotujeserka typu bałkańskiego. Doskonała na kolacje w ciepłe wiosenne wieczory. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 1 miska średniej wielkości. Produkty 5 średnich buraków, 2 jajka, ser feta lub typu bałkańskiego, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku sól, pieprz. Przygotowanie Buraki umyj, obierz i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie produkty pokrój w drobną kostkę i wsyp
Fit&Fast Kitchenprzez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe . Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne. Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci tzw. pesto, zmiksowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaków puszka kukurydzy 100 g salami w plastrach 200 g serka sałatkowego lub fety pół szkl mleka 2 jajka 100 g twarogu 2 łyżki śmietany sól pieprz oregano 1 mała papryczka chili Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypujemy kukurydzą
Gotowanie jest łatwe