Zainspirowana ostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną
Państwo Wojtczuk gotująoliwa z oliwek (ja dałam z orzechów włoskich). Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten był wykorzystany do sałatka z makaronu fety łososia wedzonego
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki 250 g brokułów różyczek 2 jajka 100ml mleka opakowanie sera mozzarella ,lub kozi,lub feta Sól i pieprz ugotowany makaron al dente Wykonanie Pokroić brokuły na różyczki . W garnku we wrzącej osolonej wodzie, zagotować brokuły różyczki około 8-10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą . W misce przygotować mieszaninę z jaj ,szczypiorku i mleka i połowy brokuła pociętego
w mojej kuchnisałatki dodaję ich mnóstwo. Znajdziecie więc w niej natkę pietruszki, miętę pieprzową i estragon. Prawdziwą panzanella podaje się z ricotta. Jest to rodzaj ricotta przypominający konsystencją sałatkową feta. Ricotta jest bardziej kremowa ale swobodnie można podzielić ją na kawałki. Przyrządziłam panzanella między innymi z pieczonych buraków. Natrafiłam akurat na różnokolorowe buraczki , które dodały sałatce koloru i smaku. Polecam pieczone
codojedzeniaułożyć na półmisku. 2. Pomidora pokroić na małe kawałki ( pomidorki koktajlowe przekroić na pół ) 3. Oliwki i ogórka pokroić w plasterki. 4. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. 5. Ser feta pokroić w małą kostkę. 6. W miseczce połączyć oliwę z oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Filmik instruktażowy
Atlas Smakówcienkie plasterki a'la carpaccio, zawsze smakuje wyśmienicie! Do przygotowania 1 porcji* sałatki będziemy potrzebować: - 1 ugotowanego buraka - pół opakowania mieszanki sałat z rukolą - 1/3 kostki sera typu feta - 2 łyżeczki łuskanego słonecznika *1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżeczkę miodu - 1 łyżeczkę kremu balsamicznego - 1 łyżeczkę ulubionej musztardy (do jednej sałatki użyłam
Bez CebuliSkładniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie
OliveandThymecoś "nie poszło". Potrzeba jednak matką wynalazku. Jednak poszło. I tak myślę, że będzie "szło" często. Nie tylko do chleba. Składniki ok 15 sztuk suszonych pomidorów 200 g fety 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka majonezu kilka kropel soku z cytryny świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki umieśćcie
OliveandThymeprzetworach") 10 dag.mięsa mielonego 1 torebeczka mała kaszy bulgur(ugotowanej według przepisu z opakowania) 1 pęczek mięty 3-4 ząbki czosnku 8 dag.cebuli dymki 1 op.sera feta 1 puszka pomidorów pellat 1 wyszorowana cytryna 100g.zielonych oliwek 0.5 papryczki chili Sól Biały pieprz Odrobina cukru 100 ml.oliwy z oliwek 5 szczypt dużych oregano ************************************** Moja
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistarszego mężczyznę zapytano, dlaczego zawsze wybiera sobie młode dziewczyny na przyjaciółki. Odpowiedział: ,, Bo są tak cudownie...nieskomplikowane. „ Mój dzisiejszy przepis jest równie nieskomplikowany. Świeże pomidorki, seler ze słoika, trochę fety, szczypiorek. Nie powstrzymałam się i kupiłam pomidory, piękne pachnące jak te prawdziwe
dolcevitainmykitchenprzeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Przygotowanie Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca karczochów pokroiłem
R'n'G Kitchentrocha we tartyj bōłce i wciepcie na patelnia ze rozgrzōnym ôlejym. Jak już sie fajnie przibrōnołcōm 22 , to je wyciepcie 23 na jaki talyrz ze ryncznikym papiyrowym, żeby tyn fet 24 w niego wciōngło i mogecie sie brać za jedzynie. Kebyjście chcieli, to mogecie je zjejś i ze karołflōma. Smacznego 1 obiad 2 przygotować 3 innego
Chop w kuchnipaździerniku Ojami zorganizowało konkurs na nowe danie, które miało trafić do ich menu. I tak oto w listopadzie mój przepis na tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta trafiło do menu Ojami. Ponieważ nie wypada mi zachwalać własnego przepisu najlepiej będzie, jeśli sami go spróbujecie i ocenicie zamawiając tutaj . Dodam tylko, że ten wegetariański makaron zadowolił już niejednego
Bez Cebulizasłużyłam na porcję czegoś lekkiego, wiosennego, a przy tym sycącego i zdrowego. Tak! ta sałatka spełnia moje wymagania;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki
Obiad gotowy