feta - 6903 przepisów (strona:303/461)

Sałatka z czerwonych pomarańczy i buraków. 183

odsączyć i zaaranżować na talerzu z resztą składników i kilkoma listkami zielonej mięty. Można polać niewielką ilością sosu, w którym marynowały się buraki. Opcjonalnie można pokruszyć na wierzch trochę fety lub ułożyć obok kleks jogurtu

zadanie-gotowanie
Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami 150

wiosna jest właśnie po to, aby urozmaicać codzienie dania. Do sałatki można dodać suszone pomidory lub inny, ulubiony ser jak np. capri czy ostrzejszą w smaku gorgonzolę, grecka feta będzie doskonała w tym przepisie, ale należy pamiętać, że jest juz wystarczająco słona. Grillowany halloumi także pasuje do tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można posypać sałatkę ulubionymi ziarnami podprażonego słonecznika

Moja smaczna kuchnia
Faszerowane jajka z pstrągiem i chrzanem wasabi. 198

Faszerowane jajka! Bardzo kolorowe, aromatyczne i przepyszne!  Spróbujcie zrobić je na mój sposób! Życzę smacznego jajeczka! ;-))) SKŁADNIKI: - 6 jaj ugotowanych - 1/4 kostki sera feta - wędzony pstrąg tęczowy - dymka - natka pietruszki  - 3 łyżki sosu tatarskiego - łyżeczka chrzanu wasabi Jajka gotujemy na twardo. Wyjmujemy żółtka mi mieszamy z w/w składnikami. Faszerujemy jajka, posypujemy obficie dymką! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Jajka faszerowane awokado 133

się na tym, że jemy awokado często i pod różnymi postaciami. Zapiekane awokado z jajkiem cieszy się na blogu dużą popularnością, podobnie jak tartaletki wiosenne z nadzieniem z sera feta i awokado . Pomijając walory smakowe i wizualne, awokado to wspaniałe źródło witamin i mikroelementów. Warto, aby zagościło w naszych kuchniach na dobre. Składniki: 1 awokado 6 jajek sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hello Spring! 156

podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli i słonecznika ZOBACZ Tarta z truskawkami ZOBACZ Tarta z rabarbarem

Pink Envelope
Pomysł na Lunch Boxa #9 - Pulpety z Kaszą Jaglaną 199

Kaszy Jaglanej ✔ 100 g Przecieru Pomidorowego ✔ 50 g Kiełków ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 1 Całe Jajko L ✔ Szczypiorek ✔ 100 g Cebuli ✔ 125 g Sera Fety Light ✔ Sól ✔ Pieprz ✔ Papryczka Chili - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  2089   Węglowodany   246  g     Białko               162 g   Tłuszcze

Sylwetka Od Kuchni
Pasta rukolowa z groszkiem, oliwkami i fetą 163

zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki dressingu pomarańczowego (można

Czerwień i błękit
Roladki schabowe ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 495

przesmażamy razem kilka minut.  Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy.  Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg

Moje Kuchenne Rewelacje
Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą 175

brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam do nich szpinak, tuńczyk i fetę i danie wyszło znakomite, zapraszam. Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Brokuły w akcji 156

Proponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach

Piekielna Kuchnia Pati
Kotlety jajeczno – jaglane z zupą krem z pomidorów 231

mojej kuchni. Zrobiłam je na obiad dla moich domowników – wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Podałam do nich surówkę z rukoli, warzyw i sera feta – czysta poezja. Jeżeli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Dodatkowo do kotletów podałam zupę krem z pomidorów i bazylii

Marta Gotuje
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą 183

przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka i fety. Smacznego! Post Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT 174

szkoły Składniki / 12 sztuk: ok. 250 g pozostałości z obiadu, np. gotowanych warzyw, gotowanej lub pieczonej ryby, ryżu, kaszy, możemy te składniki uzupełnić świeżymi ziołami, kawałkiem sera, np. fety 6-7 jajek (zależy od ich wielkości) 2 łyżki mleka (u mnie roślinne) lub śmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Formę na 12 muffinek wypełnij papilotkami do babeczek

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryczki w oleju nadziewane serkiem 189

papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze. 10 papryczek czereśniowych 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta) Zalewa: 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 300 ml oleju 2 łyżki octu jabłkowego Papryczki poucinać od góry. Ze środka dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka

Di gotuje
Muffiny jajeczne 396

Mini omlety z dowolnymi warzywnymi i serowymi dodatkami, podawane na śniadanie lub przekąskę. Składniki na 6 sztuk: 4 jajka ser np. feta, kozi, pleśniowy, mozarella szynka - ewentualnie warzywa np. cukinia, papryka, szpinak szczypiorek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem. Warzywa, ser i szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić

wyzwania kuchenne