zbyt wiele czasu, smakują bosko, są przyjemną przekąską i do tego niskokaloryczną! Sałatka z selerem naciowym! Sałatka z tuńczykiem i makaronem! Sałatka z ośmiornicą! Sałatka z kurczakiem i serem feta! Sałatka warstwowa z tuńczykiem! Sałatka z orzechami i mozzarellą! Szaszłyki, możecie je wykonać w piekarniku zamiast na grillu
SMYKWKUCHNIazjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania(...)obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu
Plate of Joyfanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić
Ania i Marcin gotująidealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł
moj przepis najajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki czy sera lub do odrywania na kolacyjkę maczana w czosnkowej oliwie. Nadzienie babki można dowolnie komponować, np. może być z serem feta i papryką drobniutko posiekaną, z czosnkiem i masłem, z serem żółtym i oliwkami. Wybór nadzienia pozostawiam Wam do decyzji, u nas była pesto, ale robiłam podobną z pastą
moj przepis naspore jajka dowolne dodatki, np. ® garść rukoli ® kilka plastrów chorizo ® kawałek papryki ® odrobina pokruszonej fety ® sól i pieprz, inne zioła jak np. bazylia czy zioła prowansalskie Przygotuj: miskę silikonową formę na muffiny (u mnie 6) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jajka mieszamy dokładnie
Bazując na smakujest pyszna, najlepiej smakuje mi w lecie, gdy mam świeże ogóreczki i pomidorki z własnego ogródka. Grecka sałatka Składniki : sałata pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet winny- 2 łyżki(...)pieprz woda - 1 łyżka Przygotowanie : Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka i cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki. Ser feta , pokroić w kostkę. Sos winegret : Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, do wymieszania. Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. (function
Kuchnia Danusizapieka się cebulę czerwoną. Składniki 800 g cebuli 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki pół szklanki bulionu warzywnego pół łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oliwy 250 g sera feta 50 g płatków migdałowych Przygotowanie Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian(...)skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem z oliwkami
R'n'G KitchenSkładniki: 4 większe ziemniaki ( 615g po obraniu), 250g pieczarek, 5 jajek, 1 czerwona cebula, 200g sera feta, puszka groszku (185g po odsączeniu), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu), 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: 1. Obrane ziemniaki umyć, pokroić na mniejsze części, zalać wodą, osolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić(...)ostygnięcia. 3. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Gotować 7-8minut od zagotowania się wody. Przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 4. Ser feta pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. 6. Groszek i kukurydzę odsączyć. 7. Czosnek przecisnąć przez praskę. 8. Wszystkie składniki włożyć do jednej miski. 9. Dodać majonez, posolić
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, kapusta pekińska, 270g sera feta, puszka ananasów ( po odsączeniu ok.270g), 3 łyżki ziaren słonecznika, puszka kukurydzy, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć czerwoną papryką, dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić do ostygnięcia(...)Kapustę piekińską, ananasa i ser feta pokroić, dodać do nich odsączoną kukurydzę, ostygnięte mięso i słonecznik. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikipył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA(...)piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu
Karo in the Kitchenokoło 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 średnie ziemniaki 1/2 pomidora 1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą ) kawałek fety ( 1/6 kostki ) czubryca zielona też do smaku dupka cebulki olej do smażenia 1. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników(...)Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę. 3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!! Źródło blog mniam...mniam
Gotowanie...to proste !