opcja – co można wyłożyć na wierzch? Hmm… to zależy ;) mogą być owoce, jeśli są małe, jak np. jagodowe, to możemy je wyłożyć mrożone. Może być pokruszony ser feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa
KucharzycaKruche ciasto można też modyfikować. Bardzo smaczne i wdzięczne danie. Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzawsze są mile widziane w mojej kuchni :) Składniki na bazę omletu: -2 jajka -2 łyżki płatków owsianych -sól i pieprz -masło klarowane do smażenia Składniki urozmaicające: -ok. 40g sera feta -czerwona cebula -suszone pomidory -garść zielonych oliwek -ulubione przyprawy Wykonanie: Masło klarowane roztapiamy na gorącej patelni. wsypujemy łyżkę płatków owsianych i podsmażamy do zarumienienia. Rozprowadzamy je równo na patelni
Gawron w rosoleciepło jako danie obiadowe np. z sosikiem i kluseczkami. składniki: 1,3 kg schabu 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego czubryca zielona pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera feta 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki wody lub bulionu Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony ser i dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia
Monia miesza i gotujezdrowa sałatka, którą można przygotować w kilka chwil. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka (kawałki w oleju) 2 pomidory 1 ogórek zielone oliwki 1/2 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski
Kuchnia domowa Anigrecki ser idealnie współgra z delikatnym smakiem buraka. SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego pęczek młodej botwinki ok 0,5 kg młodych, małych ziemniaków pęczek koperku pól paczki oryginalnej fety. 1/2 łyżki oliwy/oleju śmietana (opcjonalnie) sól (w razie potrzeby) pieprz ocet ( do smaku) cukier (do smaku) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, przygotować bulion. Botwinkę dokładnie umyć, obrać buraczki
Kopystką po garachjest świetnym dodatkiem do zup (u mnie znajdziecie go, jako dodatek do botwinki po grecku), smakowicie komponuje się z Htipiti-czyli grecką pastą z pieczonej papryki i sera feta. Przepis na Htipiti, znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html . Wracając do chlebka, jest bardzo prosty i szybki . Serdecznie zapraszam. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli
Kopystką po garachPasta Htipti-z greckiego oznacza ucieranie sera w moździerzu. Słodycz pieczonej papryki, słonego sera, ostrej papryczki i kwaśej cytryny-to MUSI być genialne! SKŁADNIKI: ok 129 g sera feta 1 czerwona papryka 1 papryczka chili ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka suszonych pomidorów z zalewy PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, osuszamy. kroimy na pól, pozbywamy się gniazda nasiennego. Układamy
Kopystką po garachSmaczny dip, który fantastycznie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub mięsem. SKŁADNIKI: 20 dkg sera feta 5 łyżek jogurtu 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki , pozbyć się soku oraz gniazd nasiennych. Jogurt zmiksować z serem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojony czosnek i bazylię
Kopystką po garachpora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku sera Feta. Sól Papryka chili Pieprz PRZYGOTOWANIE: Żółty ser w kawałku-wkładamy do zamrażalki (ułatwi to ścieranie na tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy
Kopystką po garachodrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta. Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) Chipsy z szynki długo dojrzewającej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubsze plastry. Do garnka o grubym dnie, wlewamy tłuszcz (oliwa lub masło), podsmażamy
Kopystką po garachdrugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo, bo wszystko co dobre znika w oka mgnieniu a więc i ona. 100 g świeżego umytego szpinaku 1 opakowanie sera feta półtłustego pokrojonego w kostkę (półtłusty ładnie się kroi się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy
Jadło i czytadłopolej sosem sałatki. Całość posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Chrup na zdrowie Składniki na 2 porcje 2 główki cykorii 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 50 g sera typu feta lub gorgonzola (ewentualnie camembert) 50 g żurawiny suszonej 50 g orzechów włoskich 2 gruszki (najlepiej miękkie) 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielony czarny pieprz
Eat me! Fit me!cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta. Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 450g mrożonego szpinaku w liściach 2 […] The post Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Kulinarne Przebojepracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek - dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing - pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy. Pomysł na nieco
Zasmakuj Kuchni