Cukinie faszerowane możemy przygotowywać przez cały rok, jednak teraz można kupić naszą polską, a dodatkowo jest najsmaczniejsza i najtańsza. Danie jest bardzo lekkie, więc super się sprawdza na obiad czy kolację:) Potrzebne składniki: 4 średnie okrągłe cukinie 100 g ryżu 20 g kurek 1 papryka 2 pomidory 15 suszonych pomidorów 1 cebula
Łycha smakówsprawdzi, jako sycący wegetariański obiad na wrzesień :) Bakłażany faszerowane kuskusem przepis własny Składniki (na 6 porcji): 3 bakłażany 1 cebula 1 pomidor 500 g ugotowanego kuskusu 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g całych migdałów, grubo posiekanych po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru oliwa sól do smaku świeża
Chilli Czosnek i Oliwaprzekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkoszczypta chili 5-6 obranych marchewek 6-7 niewielkich, ugotowanych ziemniaków marynata do warzyw: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oregano, szczypta soli 2 papryki czerwone 1 papryka słodka Prosta sałata z cytrynowym dressingiem 1 główka sałaty masłowej, umytej, osuszonej i porwanej na kawałki cytrynowy dressing: 1 filecik anchois, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórka(...)wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego naczynia żaroodpornego wkładam marchewki a na nich układam kurczaka
Mango Papajafaszerowana warzywami i komosą ryżową. Cukienię faszerowaną podałam, polaną keczupem od Majonez Kielecki Składniki 2 cukinie Farsz 1/2 szkl kaszy jaglanej 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa) 1 ząbek czosnku 1/2 szt sredniej marchewki cebula - 1 szt 1 mały kawałek selera 1/2 łyżki bazylia suszona sól i pieprz 0,5 łyżeczki papryki wędzonej tłuszcz Dodatkowo : keczup do polania
Kuchnia Danusimnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (polecam produkty Octim ) 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek papryka w płatkach/proszku Jajka ugotować na twardo
Di gotujeFaworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję. Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu pasta 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 1 łyżka kukurydzy sól pieprz papryka ostra w proszku 1-2 ząbki czosnku
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymoim świątecznym stole. Oczywiście w towarzystwie innych faszerowanych jaj, bo co zrobić jak każdy członek mojej rodziny lubi inne nadzienie. Przynajmniej będzie kolorowo :) SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 6 plasterków chudej, wędzonej szynki 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy 3-4 rzodkiewki starte na drobnych oczkach tarki sól pieprz kolorowy słodka papryka w proszku 2 łyżki majonezu
Kuchnia w opałachczasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad. I to był impuls! Będą kieszonki schabowe... faszerowane... tym co akurat mam :) czyli farszem szynkowo-cebulowo-serowym.Przepis nieskomplikowany i nawet początkująca gospodyni z nim sobie poradzi.Jeśli tylko posiada w lodówce:Składniki:schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników(...)przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze
Walijskie PichceniePewnie też czasem zastanawiacie się, co zrobić z zalegającymi w lodówce warzywami. Najczęściej przychodzącym do głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i
Powiedz dietom niedrobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wydrążony miąższ z cukinii i dusimy kilka minut. 5. Mięso łączymy z ugotowaną kaszą, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. 6. Cukinię faszerujemy przygotowanym farszem. 7. Faszerowaną cukinię przykrywamy plasterkami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCukinia faszerowana to doskonały pomysł na obiad, jest lekkostrawna a zarazem bardzo smaczna. Składniki: 3 małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, kroimy
Bajeczna KuchniaKolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie smacznie. składniki4 jajkaok 8 średniej wielkości pieczarek - drobno posiekanych1/2 cebuli - drobno pokrojonejgarść pietruszki3 spore łyżki majonezusól, pieprz, papryka w płatkach do smakuprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka
Stare Garydodatków, albo na przykład faszerować. Ja, do smażenia używam masła klarowanego, masło nadaje kwiatom lekko orzechowy posmak. Składniki: na ciasto naleśnikowe: mąka -ok 3/4 szklanki woda-1/2szklanki mleko- 1/2 szklanki 1-2 jajka, szczypta soli, pieprz masło klarowane Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki do ciasta możemy dodać suszonych płatków papryki, lub trochę czosnku niedźwiedziego. Kwiaty oczyszczamy z robaczków. Mąkę
Kasia i jej kobiecy światrolada z indyka faszerowana brokułem i fetą, przykryta pod warstwą szynki parmeńskiej to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Rolada z indyka z brokułem i fetą Drukuj przepis Ilość porcji: 4-6 Składniki -1 pierś z indyka (800 g) -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek -1 brokuł
Marta Gotuje