Jajka faszerowane choć kojarzone są głównie z Wielkanocą, są doskonałą przystawką imprezową lub po prostu daniem na śniadanie czy kolację. W tych jajkach farsz jest kremowy, lekko ostry dzięki dodatkowi chrzanu. Jajka i chrzan to jedno z moich ulubionych połączeń. Składniki: 6 jajek kilka plasterków szynki 2 łyżki żółtego sera startego drobno łyżeczka ostrego chrzanu duża łyżka majonezu(...)pieprz czarne oliwki zielone oliwki nadziewane papryką listki kolendry do dekoracji Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, przepołowić. Białka ułożyć na talerzu, żółtka zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z serem, majonezem i chrzanem. Trzy plasterki szynki pokroić w bardzo drobną kostkę, resztę ułożyć dekoracyjnie na talerzu z białkami. Pokrojoną szynkę wymieszać z farszem, doprawić pieprzem. Farsz wyciskać do połówek białek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktórym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min. Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy(...)ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyAromatyczne pomidory nadziane warzywami z ryżem i soczystym kurczakiem. Smaku dodaje kolendra. 6 pomidorów 500 g kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 200 g pieczarek 250
VioletoweKucharzenieDzisiaj zapraszam na, według mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu
Czerwona Porzeczkaprzygotować tuż przed przyjściem gości. Krakersy lubią troszkę zwilgotnieć po dłuższym czasie i łamać się, nie utrudnia to jednak konsumpcji. Wówczas należy delikatniej chwytać krakersa. Drugą propozycją jest ogórek faszerowany twarożkiem. Ogórek należy obrać ze skórki, pokroić na 4-5 cm kawałki i usunąć z nich środek za pomocą małego nożyka, po czym napełnić ogórek twarogiem za pomocą łyżeczki(...)twarożek z białego sera oraz śietany 18% lub jogurtu naturalnego. Najważniejsze, by konsystencja była zwięzła i niezbyt rzadka. Do tego oczywiście obowiązkowo świeży szczypiorek i rzodkiewka lub pokrojona drobno papryka, sól, pierz. Mmmm ... pycha! Smacznego
Mojewlasne.plwięc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 100ml mleka 1 duże jajko 40g zimnego masła 1 łyżeczka(...)cienkich białych kiełbasek 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1 opakowanie serka Apetina Miód i Musztarda 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka czubata posiekanego szczypiorku sól, pieprz, mielona słodka papryka Dodatkowo: rozbełtane jajko ziarna czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Z mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- podgrzewaj wszystko lekko w rondelku do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Mleko
Kuchnia w Słońcu Skąpanabyło plastyczne, nie przypieczone. 2 Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie: bazylia, oregano, papryka mielona słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany), dodać odrobinę oliwy i dokładnie wymieszać. Usmażyć. 3 Przygotowanie pieczarek: Pieczarki umyć i pokroić. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić pieczarki i smażyć(...)się z grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. 4 Na dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron
PysiaGotuje.plkurczaka 100 g pieczonej karkówki lub innego mięsa 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka masła ok. 1 łyżka oleju rydzowego ok. 1 łyżka śmietany 18 % sól pieprz gałka muszkatołowa papryka słodka i ostra w proszku natka pietruszki 1. Z udek usuwamy skórę i kości, karkówkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do malaksera. 2. Dodajemy natkę pietruszki, masło oraz siemię(...)rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy. 4. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę. 5. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania. 6. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych przekąsek. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka , kurczak , na szybko , olej rydzowy , pasta , siemię lniane , wieprzowina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykoktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam(...)Gruzji trochę przypraw, przywiozła mi m.in. swańską sól (przyprawa ta pochodzi z górzystego regionu Swanetii, jest to mieszanina kilku ziól oraz soli wydobywanej z gór Kaukazu) i mieszankę ostrej papryki z solą, którą wykorzystałam do przyprawienia tych chipsów. Możecie sami zrobić podobną mieszankę z 1 łyżeczki ostrej papryki i 1/3 łyżeczki grubej soli. Są pyszne! Przepis na domowe chipsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony indyczy udziec Udziec indyczy faszerowany suszonymi pomidorami to propozycja dania która, mam taką nadzieję, wielu przypadnie do gustu. składniki dla 6 osób 1,5 kg udźca z indyka 6-7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy. 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 2 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta(...)lubczyku 1 łyżeczka miodu szczypta chilli szczypta imbiru szczypta pieprzy ziołowego szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta papryki słodkiej sól, pieprz czarny sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. Następnie wyjęty z lodówki udziec układamy na desce i na jego wewnętrznej stronie kładziemy
Miód i pieprzConchiglioni czyli makaron w kształcie muszli który daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty.Składniki : 12 muszki makaronu conchiglioni 250 dag twarogu półtłustego(...)czarnych oliwek 6 - 7 suszonych pomidorów łyżka siekanego koperku 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli ) ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie :Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente, zawsze jednak wrzucam więcej bo zawsze mogę wybrać najładniejsze. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły
Mechanik w kuchniSzynkę piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg na blogu:) Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj
Gosia gotujeTradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 200 g kaszy jęczmiennej duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz i sól pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego(...)pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku łyżka masła ziele angielskie i liść laurowy Sos: 0,5l passaty z pomidorów łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 listków świeżej bazylii szczypta cukru sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku 1/2 łyżeczka curry Przygotowanie: Główkę kapusty wkładamy do garnka
ChilliJemySchab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką –
Kulinarne Przeboje