Składniki: 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg,1 cebula,ok. 10 pieczarek,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki oliwy,przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu
Aga w kuchnistudzimy i obieramy ze skorupek. Każde jajko rozcinamy na połowę, wyciągamy żółtka tak aby nie uszkodzić białek. Ser, żurawinę i chrzan (opcjonalnie żółtka) razem miksujemy, doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem i faszerujemy połówki białek
Domowy Smak Jedzeniaklopsikami z kiełbasyPaella z królikiem i kurczakiemPity z klopsikami, botwinką i fetąMarokańskie keftyKiełbaski wieprzowo-ziemniaczaneTażin z klopsikami i jajkiemTortilla z chorizo i fasoląGreckie klopsiki keftedakiaChorizo z papryką i cebuląJesienny tażin wołowyCukinie faszerowane kiełbasąWiejska zapiekanka po grecku
Chilli Czosnek i OliwaZapewne każdy zna tą potrawę, ale czy każdy ją przygotował? Pracując w korporacji, wiele razy miałam możliwość skosztować papryczki nadziewane mięsem w firmowym „bufecie”
Magiczny GarnekBardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek(...)szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania vegeta natur – do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną
Zasmakuj KuchniDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki
Oryginalny smakPyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki(...)bakłażany6 łyżek oliwy z oliwek1 cebula, posiekana4 ząbki czosnku, drobno posiekane1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek1 łyżeczka mielonego cynamonu½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska)duża szczypta pokruszonych suszonych chilli500 g jagnięciny mielonej6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki)100g sera np chedara, grubo startegosól i świeżo
Stare GaryFaszerowane warzywa zawsze stanowią pomysł na niebanalne i smaczne danie, które świetnie zaprezentuje się na różnego rodzaju przyjęciach, ale nie tylko. Ja lubię przyrządzać je ot tak, na zwykły codzienny obiad. Dziś proponuję nadziewane bakłażany, z których możemy wyczarować dosłownie wszystko. Ja sięgnęłam po produkty, które miałam akurat pod ręką. Bakłażan (nazywany też gruszką miłosną, jest afrodyzjakiem :) to doskonałe(...)białka zwierzęcego, ponieważ zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Pozostałe warzywa, które dodamy to farszu dostarczą nam dodatkowych witamin i minerałów, no i oczywiście doznań smakowych :) Ja wybrałam dziś paprykę żółtą czerwoną, pieczarki, cebulę i wędzone tofu. Na końcu nafaszerowane bakłażany można posypać uprażonym słonecznikiem czy migdałami. Mmmm, pycha! Podaję przepis na dwie porcje: Składniki: 2 średnie bakłażany, ¾ szklanki
Roślinna - blog wegańskiestem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć
Food SquareDzisiaj kolejna propozycja na pieczony schab- Schab pieczony faszerowany warzywami, a właściwie warzywnym relish. Natarty został też wędzoną papryką, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Schab jest soczysty, z nutą pikantnej słodyczy, jest doskonały w smaku, na którego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg Jak zrobić schab: Schab peklowany parzony Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem Schab pieczony(...)wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPotrzebne są 4 duże papryki ,ściąć czubek papryki i oczyścić Miałam resztki mięsa mielonego wieprzowego i drobiowego usmażyłam na patelni i doprawiłam przyprawami Znalazłam grzybki maślaki
Moje Wyrobymozzarellą A potem... Paszteciki drożdżowo-kruche z pieczarkami Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Roladki z łososiem na szpinaku Śledziowe rolmopsy z grzybami Roladki drobiowe z papryką i pieczarkami A może... Rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem Tarta z kolorową papryką Na deser... Rogaliki z różą Szarlotka tatrzańska Ciasteczka piwne Drobne
Kuchnia u Krysiostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie --> Jajka faszerowane pieczarkami: --> Jajka
Marta Gotujeostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie --> Jajka faszerowane pieczarkami: --> Jajka
Marta Gotujedobry :-) Wszystko co dobre szybko się kończy, nasz wyjazd też szybko minął. Było super, Warszawa jest piękna, na pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki
kruche babeczki