Lubicie bób ? Zjadacie go prawdopodobnie po prostu po ugotowaniu. Ja lubię dodawać bób do sałatek, a Żarłoczek uwielbia podany tak jak fasolkę szparagową czyli z masłem i bułką tartą. A gdyby tak bób zakisić? Kiszony bób ma ciekawy smak. Lekko kwaskowy i naprawdę fajny. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim może smakować. Jednak żeby go pokochać albo
Smaczna Pyzadużo fantastycznych warzyw i owoców najdę na ukochanym, krakowskim kleparzu. Soczyste truskawki, morele, maliny, borówki, winogrono, arbuzy i agrest. Do tego ukochana cukinia, bakłażany, bób , młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i kalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode ziemniaczki z pieca, pyszne sałatki, smoothie
Ostra na Słodkomoim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa, nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula - 1 mała
Wylizany Rondelnazbierało mi się za dużo rzeczy, dlatego postanowiłam połączyć ulubieńców majowych z czerwcowymi. Oprócz produktów, które opisałam poniżej muszę wspomnieć o sezonowych warzywach i owocach tj. truskawki, czereśnie, bób, fasolka szparagowa, szparagi i młoda kapusta. W przeciągu tych dwóch miesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej
wegujemychrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych wartości odżywczych. Szczególnie brokuły, kalafior, fasolka szparagowa. Porcja zdrowia. Gotowe danie posypuję dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, solą, natką, skrapiam cytryną. Składniki: około 500 g polędwicy z dorsza podzielonej na kawałki pieprz, sól, szczypta mielonej kolendry masło
Zasmakuj Kuchnidobrze jak fajnie się te warzywa ugotowały pod kurczakiem - w takim jakby rosole ;) Kurczak pieczony na warzywach Składniki: 1 kurczak kukurydziany 1 op. mrożonki 8-składnikowej 1 op. mrożonej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule 1/2 cytryny 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta
Kolorowy Przepisownikprzepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek
GRUBY WAŁEKkilogram. Zawsze lubiłam tę odmianę pomidorów, ale ostatnio wyjątkowo mi smakują. Za ilość na zdjęciu zapłaciłam ok. 2 zł. Kilka stoisk dalej zaopatrzyłam się także żółta fasolkę szparagową. W tym roku jeszcze jej nie przygotowywałam, dlatego bardzo ucieszyłam, że nie kosztuję już 15 zł/kg. Kupiłam ok. pół kilograma i zapłaciłam za tą ilość
wegujemydowolnych warzyw. Ja najbardziej lubię połączenie szparagów z wiejską, wędzoną szynką i pomidorkami koktajlowymi. Czasami wrzucamy trochę fety, która nadaje słoności. Śmiało eksperymentujcie – zamiast szparagów można użyć przecież fasolki szparagowej, bobu czy groszku. Najlepiej smakuje jedzony na świeżym powietrzu np. na balkonie czy tarasie. Największy fun jest przy przewracaniu – nie jestem w tym mistrzem, ale na szczęście
Poezja smakuTrzydziestego czerwca to wspaniały dzień na przeprowadzkę. Nie dość, że po powrocie do domu dadzą wykończonemu studenckim życiem człowiekowi iście wakacyjne jedzenie (niech żyje fasolka szparagowa i młode ziemnaczki!), ma człowiek pod ręką zapas truskawek (bez wychodzenia z domu!), to jeszcze zamiast oddychania spalinami Pewnego Śląskiego Miasta lub Miasta na "S", z Którego Wszyscy Się Śmieją, człowiek może pooddychać spalinami
Wrzosowa Polanadorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolka szparagową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwa, sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie obiadowe, są delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, do których szczególnie polecam kluski śląskie i fasolkę szparagową. W komplecie smakują wyśmienicie :) Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli dodać do mięsa
Świat Domowej Kuchniszybkiego do przygotowania. A co to było ? A był to schab zapiekany z serem korycińskim z chia i pomidorkami koktajlowymi. Schab podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i fasolką szparagową polaną masłem z bułką tartą. Ser jaki wykorzystałam to ser z wytwórni Agnieszki i Marcina Bielec . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniniezaprzeczalnie częścią kuchni prowansalskiej. Jest jej prawdziwą ikoną! Pojęcie "le grand aioli" odnosi się właściwie do całego dania, w skład którego, oprócz sosu, wchodzą blanszowane marchewki (najczęściej), ziemniaki, karczochy, fasolka szparagowa, ryby i inne owoce morza, ślimaki i jajka. Ilość czosnku, która występuje w oryginalnych francuskich recepturach nie przestaje mnie zadziwiać i fascynować - nawet przyjmując, że można znaleźć ząbki trzy
zadanie-gotowaniepokojowej. Wszystkie warzywa myjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki
Poezja smaku