Mizeria 223Mizeria to chyba zaraz obok fasolki szparagowej najpopularniejszy letni dodatek do obiadu. Każdy ma na nią swój niezawodny sposób - jedni uznają taką robioną tylko na śmietanie, drudzy dodają jogurt a jeszcze inni ścierają ogórki na tarce, a nie na plasterki. Ja dziś przedstawiam swoją. Z nutą czosnkową i dużą ilością koperku :) Moją mizerię znajdziecie również w najnowszym numerze magazynu Życie
My simple kitchen
POTRAWKA Z INDYKA 276szybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE Mięso kroimy
słodki bratek
Dorsz pieczony z warzywami 241tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje
Kuchcik gotuje
HAUL ZAKUPOWY - Hala mirowska 197wybrania się na hale mirowską. Chciałam z niego zrobić pastę kanapkową. Bób kosztował jedynie 4 zł za kg. W tej samej budce udało mi się też kupić żółtą fasolkę szparagową. Kupiłam trochę więcej niż pół kilo za ok. 3 zł. P ewnie podam ją z jakimś wege kotletami i ziemniakami :). Również na tym stoisku wzięłam boczniaki. Kosztowały
wegujemy
Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 157sobą na lunch do pracy, jak również na kolację w domu. Urozmaicać możemy też dodatki podając różne rodzaje ryżu lub chlebki naan. Dzisiaj proponuję wersję sezonową - z żółtą fasolką szparagową, młodymi ziemniaczkami i pomidorami. Mleko kokosowe i orientalne przyprawy, jak garam masala, nadają daniu aromatu i azjatyckiego posmaku
Milion Smaków
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 227Pyszna, lekka i kolorowa sałatka o wyrazistym smaku. Obowiązkowo do wypróbowania w sezonie letnim, kiedy to nietrudno o świeże, dojrzałe warzywa. Poza sezonem szparagi z powodzeniem możecie zastąpić fasolką szparagową, kukurydzą z kolby odsączoną kukurydzą z puszki, a świeże pomidory suszonymi. W każdej z wersji - zimowej czy letniej - sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako
cool and minty
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 249ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku
cool and minty
Ryż czarny z warzywami i parmezanem 185szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku oliwa oliwek extravergine parmezan Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam. Rozgrzałam patelnię. Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności w osolonej wodzie. Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię w dyski. Posoliłam, dodałam oliwy z oliwek. Wymieszałam i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem
Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 190danej chwili. 500g mięsa gulaszowego z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej 300-500 ml bulionu 150g koncentratu pomidorowego słodka mielona papryka sól, pieprz Dodatkowo: olej Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć
Di gotuje
Steki z tuńczyka 198Rozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać. Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze i zasmażką z bułki tartej. Idealny obiad na upalne dni :) Smacznego
Niezły Młynek
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 227przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić
Cooking Monster
Zupa jarzynowa niskokaloryczna 292tylko wegetarianom. Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała. Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Warzywa myję, obieram i dzielę
Takie tam pichcenie
Waniliowo - kardamonowa zupa z truskawek i czereśni! 249dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie to mój czas! Jedyny taki i wyjątkowy
SMYKWKUCHNI
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 210Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki
Dzieje kuchennej Wiewióry