fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:189/256)

Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 152

Odkąd pamiętam moja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato i wczesną jesień produkowała oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu

Quinoa Raz!
Mizeria 193

Mizeria to chyba zaraz obok fasolki szparagowej najpopularniejszy letni dodatek do obiadu. Każdy ma na nią swój niezawodny sposób - jedni uznają taką robioną tylko na śmietanie, drudzy dodają jogurt a jeszcze inni ścierają ogórki na tarce, a nie na plasterki. Ja dziś przedstawiam swoją. Z nutą czosnkową i dużą ilością koperku :) Moją mizerię znajdziecie również w najnowszym numerze magazynu Życie

My simple kitchen
POTRAWKA Z INDYKA 251

szybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym     SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE  Mięso kroimy

słodki bratek
Dorsz pieczony z warzywami 214

tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje

Kuchcik gotuje
HAUL ZAKUPOWY - Hala mirowska 157

wybrania się na hale mirowską. Chciałam z niego zrobić pastę kanapkową. Bób kosztował jedynie 4 zł za kg.  W tej samej budce udało mi się też kupić żółtą fasolkę szparagową.  Kupiłam trochę więcej niż pół kilo za ok. 3 zł. P ewnie podam ją z jakimś wege kotletami i ziemniakami :). Również na tym stoisku wzięłam boczniaki. Kosztowały

wegujemy
Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 125

sobą na lunch do pracy, jak również na kolację w domu. Urozmaicać możemy też dodatki podając różne rodzaje ryżu lub chlebki naan. Dzisiaj proponuję wersję sezonową - z żółtą fasolką szparagową, młodymi ziemniaczkami i pomidorami. Mleko kokosowe i orientalne przyprawy, jak garam masala, nadają daniu aromatu i azjatyckiego posmaku

Milion Smaków
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 200

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka o wyrazistym smaku. Obowiązkowo do wypróbowania w sezonie letnim, kiedy to nietrudno o świeże, dojrzałe warzywa. Poza sezonem szparagi z  powodzeniem możecie zastąpić fasolką szparagową, kukurydzą z kolby odsączoną kukurydzą z puszki, a świeże pomidory suszonymi. W każdej z wersji - zimowej czy letniej - sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako

cool and minty
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 218

ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret.  SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku

cool and minty
Ryż czarny z warzywami i parmezanem 153

szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku oliwa oliwek extravergine parmezan Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam. Rozgrzałam patelnię. Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności w osolonej wodzie. Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię w dyski. Posoliłam, dodałam oliwy z oliwek. Wymieszałam i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 166

danej chwili.   500g mięsa gulaszowego z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej  300-500 ml bulionu 150g koncentratu pomidorowego słodka mielona papryka sól, pieprz Dodatkowo: olej Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć

Di gotuje
Steki z tuńczyka 176

Rozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać.  Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze i zasmażką z bułki tartej.  Idealny obiad na upalne dni :)  Smacznego

Niezły Młynek
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 195

przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić

Cooking Monster
Zupa jarzynowa niskokaloryczna 262

tylko wegetarianom.  Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała.  Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna   ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Warzywa myję, obieram i dzielę

Takie tam pichcenie
Waniliowo - kardamonowa zupa z truskawek i czereśni! 218

dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie to mój czas! Jedyny taki i wyjątkowy

SMYKWKUCHNI