konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek
Ukojenie PodniebieniaDanie ma 549 kcal. 1 szkl.ugotowanego makaronu 130 g. 1 plaster chudej włowiny 150 g. sól pieprz ulubione przyprawy 1 szkl.ugotowanej fasolki szparagowej 60 g. 0.5 strąka czerwonej papryki 60 g. 1 szkl.soku marchwiowego 200 ml. **************************************************** Mięso doprawić solą i przyprawami , grillować i podawać z warzywami z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa przygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupyszna bułka z biedronki! Nie wiem co to za wynalazek, ale była pyszna! Później zgrillowana... mniami! Omleciorek z żurawiną od OXY musi być! Szkoda, że jeszcze nie ma świeżej fasolki szparagowej, bo ja szczerze kocham, ale ta mrorzona też jest spoko! Kanapeczki wszędzie te kanapeczki! No z prawdziwą miłością nie wygrasz! Pewnie najbardziej was jak się czuje. Wspaniałe! Naprawdę służy
fitolarun.blogspot.comzłoty kolor) , 10 dag.sałatki z kapusty białej ( 9dag.poszatkowanej kapusty , 0.5 marchewki startej,0.5 łyżeczki chrzanu,sól ,cukier,1 łyżeczka natki pietruszki,1 łyżka jogurtu naturalnego), 1.5 szkl.ugotowanej fasolki szparagowej z groszkiem i marchewką.Zapraszam!. 4 piersi kurze 1 słoiczek pomidorów suszonych 40 dag.pieczarek 1 cebula przyprawa do kurczaka oregano bazylia sól himalajska lub morska pieprz biały olej ********************************************** Piersi kurze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitalerzu. Dzisiaj na blogu kurczak w delikatnym sosie z warzywami :) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki mrożonego groszku pół selera pół brokuła garść mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, zioła do pizzy olej do smażenia Brokuła podzielić na różyczki, selera pokroić
Czerwień i błękitposypujemy czosnkiem niedźwiedzim, panierujemy w pokruszonych płatkach. Układamy w formie wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, zapiekamy ok. 20 min w 180 stopniach. Rybę podałam z kaszą gryczaną i fasolką szparagową. Dodatki można zmienić według uznania
słodki brateklekkiego przestudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć z powrotem do sosu i duś jeszcze kilka chwil. Do dania świetnie pasuje kasza pęczak i np. zielona fasolka szparagowa. Na 4 porcje wystarczy szklanka (200ml) kaszy pęczak ugotowana w potrójnej ilości posolonej wody - gotuj ją ok 30-40 minut. Na różnych opakowaniach różnie napisali o czasie jej gotowania, jednak
Anioszek w kuchniSkładniki 100 g świeżego szpinaku 100 g mrożonej fasolki szparagowej 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 pomidor kilka mini kukurydz z zalewy 2 łyżki czosnku z zalewy 10 … Czytaj dalej Sałatka ze szpinakiem
czarrna od kuchniWczoraj miałam ochotę na zrobienie dodatku z fasolki szparagowej
Ugotujmy CośPrzy niedzieli proponuję lekką, prostą do przygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki: 80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy
Qchnia po prostupierożków samosa (sambousa), które bardzo lubię na niewiele się to zdało. Co więcej, zdarza się nam, że co innego je na obiad Paweł, który lubi np. kalafiora i fasolkę szparagową, a co innego ja :) Tym bardziej obecność w naszej biblioteczce "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" autorstwa szwedzko - duńskiej pary - odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel i nie stroniącej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadoprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotleciki, delikatnie obtaczamy w odrobinie tartej bułki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Świetnym dodatkiem jest domowy sos pomidorowy oraz zielona fasolka szparagowa! Smacznego
Ostra na Słodko