fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:10/215)

Chili con carne 141

Szybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami.   Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona(...)puszka 400g obranych pomidorów 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 biała papryka, pokrojona w kostkę 2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno 1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz   Przygotowanie: Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg po meksykańsku 146

Znakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego. Kto ma dziś ochotę na taką rybkę? 500 g pstrąga łososiowego Marynata: 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano(...)tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową

VioletoweKucharzenie
Chilli con carne 151

jest to coś dla Was. Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonej wołowiny 4 duże ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 300 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g) 1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego(...)gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mniammmm śniadanko :) 185

lubi, albo luźna, albo spieczona jajecznica. Na koniec posypujemy twarogiem. Dzisiaj jeszcze coś wzmacniającego, ponieważ weekend był zapewne męczący :) Pasta twarogowa ze szpinakiem i czerwoną fasolą :) twaróg fasola czerwona szpinak (mrożony brykiet) tymianek sól pieprz ostra papryka Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce(...)dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Smacznego i życzymy miłego dnia

vegetanie
Burgery z czerwonej fasoli 153

Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć(...)burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni temu. Co z dodatkami? Jako dodatki do burgerów

Blendman
Zapiekany gulasz warzywny pod serową kruszonką. Bardzo zdrowy pomysł na obiad. 144

Gulasz warzywny z cukinii, pomidorów, czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz(...)cukinie duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżki oleju papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz Składniki na kruszonkę: 50g sera żółtego 1,5 szklanki płatków owsianych czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 80g masła (temperatura pokojowa) sól, pieprz Sposób przygotowania: na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię

wysmienity
Kolorowy wtorek :) 125

twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki.  Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek, dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec(...)dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy

vegetanie
Dal z czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią 109

czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem. Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor, orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany. Co jeszcze   wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo(...)Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający organizm, moczopędny oraz żółciopędny. I, co również ważne: dynię tę wystarczy ugotować na parze, by móc zjeść ją ze smakiem.   Czerwoną fasolę polecam ugotować w domu. Należy ją namoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej

Wegańska kuchnia orientalna
Bogracz gulasz 215

Uwielbiam dania dwa w jednym! Są sycące i  zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz  Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie(...)przepysznej zupy dwa-w-jednym. Składniki: 2 cebule ok. 10 średniej wielkości ziemniaków 3 pojedyncze piersi z kurczaka 6 pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pyszna Sałatka Warstwowa z Selerem 424

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego ładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz(...)kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 150

sprzyjały takim przepisom. Teraz, u progu nadchodzącej jesieni, ten przepis wydaje się być idealny.  Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 papryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora  3 średnie ząbki(...)wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.  Zupa najlepsza jest następnego dnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru 250

zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta marchewkowego. A co z pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju. W skrócie(...)Wykonanie CIASTO Pomidory oczyść z części przy ogonkach. Umyj je i zmiksuj wraz ze skórką i ziarenkami na gładka masę. Blenderem zmiksuj ugotowaną czerwoną fasolę. Dodaj jajka i masę pomidorową i miksuj do uzyskania jednolitej masy. W suchej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą. Orzechy

Eat me! Fit me!
Sałatka z fasolki szparagowej 159

pożarliśmy ją w mgnieniu oka. Jest to drugie podejście do tego przepisu… Do przygototwania sałatki potrzebujemy: 400 g fasolki szapragowej (może być żółta lub zielona) 1 puszki fasoli czerwonej kilka suszonych pomidorów (najlepiej takich bez tłuszczu) 1 – 2 czerwone cebule odrobina suszonego lubczyku 2 małe ząbki czosnku 3- 4 łyżki oleju lnianego sól, pieprz ziołowy(...)łyżeczka octu balsamicznego Fasolkę oczyśćcie i ugotujcie do miękkości (ja wody już nie soliłam). W tym czasie opłuczcie czerwoną fasolę, pokrójcie cebulę, natkę pietruszki oraz suszone pomidory. Przygotujcie sos: olej lniany, ocet balsamiczny wymieszajcie wraz przyprawami, ziołomi. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek Odstawcie na chwilę na bok do przygryzienia. Gdy będzie miękka to przelejcie ją zimną wodą i odcedzcie

Szybko Tanio Smacznie
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 160

oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki.  Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.  Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy.  Kiełbasę pokroić w półpasterki.   Gotowanie jednogarnkowe: Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko(...)dusić pod przykryciem ok 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby cebula się nie przypaliła. Dodać pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić fasolę czerwoną. Dołożyć koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego

Grunt to przepis!
Chilli con carne a'la Heston 206

oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną(...)pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu

Ukojenie Podniebienia