fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:12/215)

Zapiekany gulasz warzywny pod serową kruszonką. Bardzo zdrowy pomysł na obiad. 107

Gulasz warzywny z cukinii, pomidorów, czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz(...)cukinie duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżki oleju papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz Składniki na kruszonkę: 50g sera żółtego 1,5 szklanki płatków owsianych czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 80g masła (temperatura pokojowa) sól, pieprz Sposób przygotowania: na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię

wysmienity
Kolorowy wtorek :) 89

twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki.  Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek, dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec(...)dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy

vegetanie
Pęczotto na meksykańską nutę 73

moja kolejna kulinarna wariacja i pomysł na smaczny obiad Jednym ze składników dania, jak sama nazwa wskazuje jest kasza pęczak, a meksykańska nuta to ostrzejszy smak, cebula i czerwona fasola. Pęczotto na meksykańską nutę to bardzo smaczne, pożywne i sycące danie. Zachęcam do wypróbowania przepisu   Przepis na 3-4 porcje pęczotto na meksykańską nutę.   SKŁADNIKI: 2 cebule(...)słodka papryka ostra 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól 1 cukinia 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 szklanka wody + w/g potrzeb 1/2 puszki groszku zielonego 1 puszka czerwonej fasoli   PRZYGOTOWANIE: Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym tłuszczu zeszklić cebulę

WSZYSTKO SMACZNE
Dal z czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią 81

czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem. Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor, orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany. Co jeszcze   wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo(...)Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający organizm, moczopędny oraz żółciopędny. I, co również ważne: dynię tę wystarczy ugotować na parze, by móc zjeść ją ze smakiem.   Czerwoną fasolę polecam ugotować w domu. Należy ją namoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej

Wegańska kuchnia orientalna
Bogracz gulasz 171

Uwielbiam dania dwa w jednym! Są sycące i  zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz  Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie(...)przepysznej zupy dwa-w-jednym. Składniki: 2 cebule ok. 10 średniej wielkości ziemniaków 3 pojedyncze piersi z kurczaka 6 pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pyszna Sałatka Warstwowa z Selerem 378

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego ładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz(...)kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 112

sprzyjały takim przepisom. Teraz, u progu nadchodzącej jesieni, ten przepis wydaje się być idealny.  Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 papryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora  3 średnie ząbki(...)wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.  Zupa najlepsza jest następnego dnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru 199

zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta marchewkowego. A co z pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju. W skrócie(...)Wykonanie CIASTO Pomidory oczyść z części przy ogonkach. Umyj je i zmiksuj wraz ze skórką i ziarenkami na gładka masę. Blenderem zmiksuj ugotowaną czerwoną fasolę. Dodaj jajka i masę pomidorową i miksuj do uzyskania jednolitej masy. W suchej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą. Orzechy

Eat me! Fit me!
Sałatka z fasolki szparagowej 127

pożarliśmy ją w mgnieniu oka. Jest to drugie podejście do tego przepisu… Do przygototwania sałatki potrzebujemy: 400 g fasolki szapragowej (może być żółta lub zielona) 1 puszki fasoli czerwonej kilka suszonych pomidorów (najlepiej takich bez tłuszczu) 1 – 2 czerwone cebule odrobina suszonego lubczyku 2 małe ząbki czosnku 3- 4 łyżki oleju lnianego sól, pieprz ziołowy(...)łyżeczka octu balsamicznego Fasolkę oczyśćcie i ugotujcie do miękkości (ja wody już nie soliłam). W tym czasie opłuczcie czerwoną fasolę, pokrójcie cebulę, natkę pietruszki oraz suszone pomidory. Przygotujcie sos: olej lniany, ocet balsamiczny wymieszajcie wraz przyprawami, ziołomi. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek Odstawcie na chwilę na bok do przygryzienia. Gdy będzie miękka to przelejcie ją zimną wodą i odcedzcie

Szybko Tanio Smacznie
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 132

oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki.  Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.  Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy.  Kiełbasę pokroić w półpasterki.   Gotowanie jednogarnkowe: Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko(...)dusić pod przykryciem ok 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby cebula się nie przypaliła. Dodać pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić fasolę czerwoną. Dołożyć koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego

Grunt to przepis!
Szybkie meksykańskie burrito 61

minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam! Składniki: szalotka - 2 duże czosnek - 3 ząbki mięso mielone wieprzowe - 250g mięso mielone wołowe - 250g papryka - 1, czerwona fasola czerwona - 1 puszka kukurydza - 1 puszka pomidory - 1 puszka passata pomidorowa - 1/2 szklanki limonka - 1/2 papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta Dodatkowo: tortilla - 4 ser żółty(...)podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy. Tortille podgrzewamy

COOKUJ
Szybkie meksykańskie burrito 113

minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam! Składniki: szalotka - 2 duże czosnek - 3 ząbki mięso mielone wieprzowe - 250g mięso mielone wołowe - 250g papryka - 1, czerwona fasola czerwona - 1 puszka kukurydza - 1 puszka pomidory - 1 puszka passata pomidorowa - 1/2 szklanki limonka - 1/2 papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta Dodatkowo: tortilla - 4 ser żółty(...)podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy. Tortille podgrzewamy

COOKUJ
Szybkie meksykańskie burrito 109

minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam! Składniki: szalotka - 2 duże czosnek - 3 ząbki mięso mielone wieprzowe - 250g mięso mielone wołowe - 250g papryka - 1, czerwona fasola czerwona - 1 puszka kukurydza - 1 puszka pomidory - 1 puszka passata pomidorowa - 1/2 szklanki limonka - 1/2 papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta Dodatkowo: tortilla - 4 ser żółty(...)podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy. Tortille podgrzewamy

COOKUJ
Szybkie meksykańskie burrito 124

minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam! Składniki: szalotka - 2 duże czosnek - 3 ząbki mięso mielone wieprzowe - 250g mięso mielone wołowe - 250g papryka - 1, czerwona fasola czerwona - 1 puszka kukurydza - 1 puszka pomidory - 1 puszka passata pomidorowa - 1/2 szklanki limonka - 1/2 papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta Dodatkowo: tortilla - 4 ser żółty(...)podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy. Tortille podgrzewamy

COOKUJ
Chilli con carne a'la Heston 172

oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną(...)pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu

Ukojenie Podniebienia
Zupa Meksykańska z Soją 161

siebie że najlepiej smakuje odgrzewana :) . Będziemy potrzebować : 1,5 L wywaru mięsno – warzywnego około 800 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej ) około 150 g cebuli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia do smaku : 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę . Po około 40 minutach gotowania mięsa w wywarze dodaję pozostałe składniki zupy : papryczkę chili , odcedzoną z zalewy kukurydzę , soję i fasolę czerwoną ( fasolę przed dodaniem do zupy najpierw płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą ) . Mieszam i gotuję całość jeszcze przez 15 minut . Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy , majeranek doprawiam solą , pieprzem

Uwaga Babcia Gotuje
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 216

parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana  - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw  - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą  - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych(...)Spagetti z tuńczykiem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Spaghetti z tuńczykiem - magdam z bloga Czary - gary w kuchni  Spaghetti z tuńczykiem w stylu Livorno - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Spaghetti z buraczanym pesto - lucynako z bloga Czary Gary Spaghetti z sosem pomidorowym - Małgorzata Ćwiklińska z bloga Apetyczna kuchnia.pl Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania