Jagodzianki to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, polukrowane czy też z kruszonką, jak kto woli. Jagody już się pojawiły. Można je kupić na targu lub samemu wybrać się na spacer po lesie. Takie własnoręcznie zebrane jagody smakują najbardziej ;-) Przepisów
maniapieczeniaLato w pełni chociaż za oknem tego nie widać. Większość z nas chce dobrze wyglądać latem, wiec dba o dietę. Dlatego proponuje wam zdrowe, ekspresowe śniadanie, które można wykonać znowu w 300 sekund czyli 5 minut. Czy to nie powód żeby nie wychodzić z domu tyko o kawie? Zapraszam na polską, wiosenną awanturkę w pomidorach, oczywiście ze szklanką soku. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj prosta i wręcz ekspresowa sałatka z jajek. Nadaje się do pieczywa ale solo też smakuje całkiem, całkiem. Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub nie wiecie co podać gościom to właśnie to jest świetny pomysł. Sałatka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice. Składniki: 4 jajka 0,5 puszki groszku konserwowego 100 g żółtego sera
Ala piecze i gotujeLubicie takie ciasta z owocami? Ekspresowe w wykonaniu, do tego bardzo pyszne ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już jutro). Podaję go z moimi małymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej
Mienta blogszybko, że jak wrócą upały, to na pewno zrobię je znowu, ale tym razem z dwa, albo nawet trzy pudełka :) Zapraszam Was serdecznie na moje domowe cytrynowo-śmietankowe lody ekspresowe. Pracy przy nich jest naprawdę mało, udadzą się każdemu. Nie musicie posiadać maszynki do lodów, ani poświęcać czasu na wyjmowanie i mieszanie lodów. Jeśli, tak jak ja lubicie słodko-kwaśne
Słodkie okruszkizrobiłam. Co prawda moja wersja będzie trochę inna, bo użyłam do nich drożdży instant, a Mama zawsze używa świeżych. Sposób wykonania też odmienny, bo jest to wersja dosłownie… ekspresowa. Składniki: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej
mojewypiekiinietylkoEkspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem
Tradycyjna KuchniaNareszcie sezon na bób. Na sam początek zapraszam na ekspresową zupę krem. Tak naprawdę z woreczka bobu miało powstać coś zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu. W sumie dobrze się stało. Nawet bardzo dobrze. Składniki (na ok. 4 porcje): 1 kg bobu
Sto kolorów kuchniKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków
Ciastkozercyrozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów. Taki ekspresowy przepis
Jemy Pijemybatoników z piekarnika pokrój je ostrym nożem (np. do pizzy) na dowolne kawałki. U mnie wyszło 12 batoników (2x6). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson
Mania Wypiekaniaporcje o pojemności ok. 175ml lub 6 małych o pojemności ok. 125ml. Można jeść od razu lub włożyć do lodówki do schłodzenia. Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" Nigelli Lawson
Mania WypiekaniaSmaczna, ekspresowa sałatka z kalafiora. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, ¾ szklanki majonezu, 1 pomidor, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, następnie podgotować w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Następnie kalafiora osuszyć na ściereczce, przełożyć do salaterki, posolić w razie potrzeby i polać majonezem. Posypać posiekanymi orzechami, natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaDziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach (trzeba korzystać póki jeszcze są!). Ekspresowa i pyszna propozycja: ciasteczka-pierożki truskawkowe z ciasta francuskiego. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany :) Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką. Truskawki
Ciastkozercy