się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo w ciągu 5 minut a piecze przez pół godziny. Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki owsianej
SzczyptaSmaQrobiłam z serem. Mężowi zrobiłam przyjemność, ser się nie zmarnował, ja nie straciłam dużo czasu ;) jeszcze i kolację miałam z głowy :) no same plusy :D Naleśniki znikały w trybie ekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)). Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka 4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu) 2 jajka 3-4 płaskie łyżki
Kolorowy PrzepisownikBabka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju
Kolorowy Przepisownikmniej kremówki (około 230-235ml), bo chciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka
Kolorowy Przepisownikpotrawka to efekt "sprzątania" zamrażarki :) a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę
Kolorowy Przepisownikmalin znajdujących się w ogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta z zamrażarki
Milion Smakówprzepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion Smakówwarstwą jabłek, w środku ukryłam miłą niespodziankę którą podpatrzyłam w przepisie mojej koleżanki Wiktorii, autorki pysznego bloga . Całość skomponowała się idealnie i zniknęła w ekspresowym tempie :) Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką SKŁADNIKI : około 24 herbatniki 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki (np agrestowe) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g śmietany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikosztuje mniej i można go zrobić więcej. W laski wanilii można się zaopatrzyć przez internet lub w sklepach, czasami mają jakieś akcje np. w lidlu. Sporządzenie takiej esencji jest ekspresowe, oprócz oczywiście czasu oczekiwania. Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do zrobienia swojego domowego ekstraktu z wanilii i proszę zabrać się do roboty, hehe ;-). DOMOWY EKSTRAKT WANILIOWY
Zakątek rozkoszy kulinarnycheniwe śniadanie albo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi
Food Squaretrwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz
Zawsze głodna!wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :) Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów
bistro mamamożecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam. Post Ciasto kokosowo – malinowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś przedstawiam deser, który nazwałam BOOM. Dlaczego? Ponieważ jest to bomba kaloryczna zawierająca kiwi, czyli bombę witaminową :) Deser przyrządza się ekspresowo i super smakuje. Polecam! Składniki: Około 44 małych bez, 200 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 6 kiwi, 4 gałki lodków. Wykonanie: Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder. Do miseczki wkładamy
paapilotkaaniski, przez co mieści się w garnkach, które posiadałam wcześniej, jeszcze przed tym jak specjalnie dokupiłam kolejny wysoki, aby poprzedni się w nim mieścił. Szynka przygotowuje się na prawdę ekspresowo. Bo 1,5 h to na prawdę krótki czas parzenia szynki. Do szynkowaru dołączony jest termometr, na którym są temperatury do jakich powinny dochodzić poszczególne rodzaje mięs, co jest bardzo
MamaOskarka