Ekspresowe mini pączusie na serkach homogenizowanych. W godzinę przygotujecie te smakołyki. Są wilgotne więc bez problemu zachowają świeżość do jutra. Pączki można udekorować klasycznie cukrem pudem, można je obtoczyć w drobnym cukrze zmieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Mini pączki Składniki na 25-30 pączków: 3 jajka 300g homogenizowanego serka waniliowego
Smak mojej kuchniOstatnie dni karnawału przed nami, dlatego dzisiaj polecam ekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam
Smak mojej kuchniJeśli nie macie jeszcze pomysłu na Walentynkowy deser to polecam ekspresowe mini serniczki kokosowe. Przygotowanie ich zajmie godzinę, są proste i pyszne. Przepis z ostatniego numeru Gotuj krok po korku. Polecam! Mini serniczki kokosowe Składniki na 12 sztuk: Na spody: 120g herbatników, pokruszonych 40g miękkiego masła 1 łyżka miodu Na masę serową: 400g zmielonego
Smak mojej kuchniEkspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam! Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy
Smak mojej kuchniDzisiaj polecam ekspresowy likier o smaku znanych cukierków Kukułka. Prostota przepisu na pewno zachęci Was do jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Trochę czasu zajmie nam filtracja likieru, ale po tym procesie uzyskamy likier o pięknym, bursztynowym kolorze i zachwycającym smaku. Likier można pic bez dodatków lub w postaci drinków w połączeniu
Smak mojej kuchnimnie w tym roku stawiam na szybkie i proste przepisy, by w czasie świąt cieszyć się rodzinną atmosferą, a nie odczuwać trudy wielogodzinnych przygotowań. Pierwsza moja propozycja to ekspresowy piernik. Miękki, wilgotny dzięki dodatkowi powideł, a jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut. Zamiast powideł możemy dodać miód. Dekoracja może być dowolna, może być najprościej posypany cukrem pudrem
Smak mojej kuchniEkspresowa słodko - kwaśna sałatka śledziowa. Filety śledziowe najlepiej namoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez kilka godzin, wymieniając w tym czasie wodę przynajmniej dwukrotnie, aby nie były za słone. Smak dopełnia świeży koperek, idealna sałatka na świąteczny stół. Polecam! Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledzia a la matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 mała cebula
Smak mojej kuchniPyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam
Smak mojej kuchniEkspresowe bułeczki w modnym ostatnio kształcie kokardek. Do tego zdrowe, bo w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Bułki kokardki orkiszowo - pszenne Składniki na 10 sztuk: 250g mąki pszennej chlebowej 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 10g drożdży suszonych
Smak mojej kuchniznalazłam na stronie Gotuję, bo lubię. Najlepsza będzie młoda cukinia, którą możemy zetrzeć ze skórką i miąższem. Większe, przerośnięte cukinie musimy wydrążyć. Świeży koperek idealnie dopełni całość. Zapiekanka ekspresowa, u mnie podana na kolację. Polecam! Zapiekanka z cukinii Składniki na formę 26cm: 800g cukinii, najlepiej młodej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 4 jajka 200g sera feta
Smak mojej kuchniKategoria: danie ekspresowe. W szafce zalegał mi czarny makaron przywieziony w zeszłym roku z wakacji we Włoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka
Smak mojej kuchniEkspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany
Smak mojej kuchnimrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki białego pieprzu sól rzeżucha Groszek
Weekendy w domu i ogrodziesama Do przygotowania polecam świeże krewetki w pancerzu (mogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych. Danie nie tylko pyszne, ale i ekspresowe Składniki: 500 g świeżych (u mnie gotowanych) krewetek królewskich w pancerzach 100 g masła 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli drobno posiekanej natka pietruszki pieprz sól Masło rozgrzać na patelni. Ułożyć
Ola la LCHFgdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie i wezmą udział w programie
Dzieje kuchennej Wiewióry