Pyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam
Smak mojej kuchniEkspresowe bułeczki w modnym ostatnio kształcie kokardek. Do tego zdrowe, bo w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Bułki kokardki orkiszowo - pszenne Składniki na 10 sztuk: 250g mąki pszennej chlebowej 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 10g drożdży suszonych
Smak mojej kuchniznalazłam na stronie Gotuję, bo lubię. Najlepsza będzie młoda cukinia, którą możemy zetrzeć ze skórką i miąższem. Większe, przerośnięte cukinie musimy wydrążyć. Świeży koperek idealnie dopełni całość. Zapiekanka ekspresowa, u mnie podana na kolację. Polecam! Zapiekanka z cukinii Składniki na formę 26cm: 800g cukinii, najlepiej młodej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 4 jajka 200g sera feta
Smak mojej kuchniKategoria: danie ekspresowe. W szafce zalegał mi czarny makaron przywieziony w zeszłym roku z wakacji we Włoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka
Smak mojej kuchniEkspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany
Smak mojej kuchnimrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki białego pieprzu sól rzeżucha Groszek
Weekendy w domu i ogrodziesama Do przygotowania polecam świeże krewetki w pancerzu (mogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych. Danie nie tylko pyszne, ale i ekspresowe Składniki: 500 g świeżych (u mnie gotowanych) krewetek królewskich w pancerzach 100 g masła 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli drobno posiekanej natka pietruszki pieprz sól Masło rozgrzać na patelni. Ułożyć
Ola la LCHFgdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie i wezmą udział w programie
Dzieje kuchennej Wiewiórywspierać naszą florę mikroorganizmów. Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki. Przywracanie organizmu do zdrowia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejeżynowa galaretka. Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami. Na spód sernika 220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie 50 g płatków owsianych rozdrobnionych.(Użyłam płatków owsianych ekspresowych w saszetkach) 50 g roztopionego i przestudzonego masła. W malakserze zmiksować wszystkie produkty na drobne okruszki. Prostokątną formę (23 na 32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno- i równomiernie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbólu, angielskiego deseru. Myślałam że niczym mnie nie zaskoczy, ale teraz wiem dlaczego połowa brytyjczyków pytanych o deser z banami wymienia banoffee pie. Spróbujcie. Deser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam. Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukchili. Cała jego magia polega na prostocie... Kilka wyrazistych składników i pyszne jedzenie gotowe. Przygotowanie takiego spaghetti zajmie Wam dosłownie tylko tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Resztę zrobicie ekspresowo :) Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (dla ok. 4 osób): 400 g makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek 3/4 większej główki czosnku 1 duża papryczka chili 1 pęczek natki pietruszki sól
Słodko-Słony Świat IlonyPomysł na ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół
BullioRobię przeważnie z podwójnej porcji. Moja wersja uproszczona i ekspresowa, a równie pyszna jak u arabeski (znajdziecie tu również świetny fotoprzewodnik, krok po kroku). O tym przepisie z naszego dzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg zmielonego, tłustego, białego sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
Qlinarnie i Qlinarniepierwszych postów, które znalazły się na tym blogu. Bardzo dawno ich nie robiłam, dopiero niedawno sobie o nich przypomniałam i postanowiłam odświeżyć stary wpis nowymi zdjęciami. Bułeczki robi się ekspresowo, a są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Spróbujcie sami :) Składniki Zaczyn 30 g drożdży łyżeczka cukru 100 ml mleka lekko podgrzanego łyżeczka mąki pszennej Do mleka wkruszyć drożdże, zasypać mąką
Słodkie inspiracje