ekspresowe - 2500 przepisów (strona:29/167)

KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 126

Dziś coś dla dzieci i dorosłych - przepyszne,delikatne i miękkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapewniam,że do tego przepisu będziecie wracać nie raz. U mnie schodzą w ekspresowym tempie,zawsze robię ich więcej,gorące wkładam do słoików i mąż zabiera w trasę.     Sos mam gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę

Niespełnione zdolności kulinarne
Pizza bezglutenowa domowa 134

zalewy ser osu szam ręcznikiem papierowym. Na to wrzuciłam wędlinę a na wierzch ananasa i pomidora, tak jak na zdjęciach. Całość wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Zniknęła ekspresowo. Ciasto wyszło delikatne i smaczne:-) Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Makowiec bezglutenowy 139

Inaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami 132

Biszkopt z truskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury

Ze smakiem bez glutenu
Jogurtowy dip czosnkowo-chrzanowy 86

Jest to szybki w przygotowaniu i stosunkowo mało kaloryczny dip, który nadaje się zarówno do surowych i pieczonych warzyw, mięs, faszerowanych warzyw pieczonych czy do jajek. Robi się go ekspresowo i znakomicie się przechowuje. Smakował doskonale nawet po kilku dniach przechowywania w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu greckiego 1-2 łyżki śmietany 18% - można ją sobie

Ze smakiem bez glutenu
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 122

dziwić, bo papryka przyjmuje różne farsze i zazwyczaj smakuje wyśmienicie. Mój przepis powstał z potrzeby komponowania posiłków z obniżoną ilością węglowodanów a zwiększoną ilością białka i warzyw. Papryka ekspresowo poszła na niedzielny obiad a talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk

Ze smakiem bez glutenu
Jak upiec dynię? 179

lepiej piec w 200 stopniach. Dalsza obróbka lub podanie zależy od inwencji i potrzeb. Ja upieczoną dynię studzę i zamrażam w porcjach na zupę. W zimie mogę sobie zrobić ekspresowy krem z dyni. Można ją też zjeść od razu, np. z dipem czosnkowym. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy makowiec bananowo-kokosowy 133

ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową skórkę i lekko brązowawy

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z białej kiełbasy i pieczarek 119

Danie powstało na zasadzie wymiecenia zalegających w lodówce resztek.  Leżała sobie biała kiełbasa i pieczarki, więc postanowiłam je połączyć. Wyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy. Składniki: 3 białe kiełbaski 10 średniej wielkości pieczarek 1 średnia cebula lub biała część z pora 3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocny barszcz czerwony 364

Tradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉 Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt. A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu się smaków... Mniammm Składniki

Ze smakiem bez glutenu
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim 171

Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem na cieście francuskim pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Ciasto na lazanię 178

deskę pokrytą ściereczką z materiału gdy plastry obeschną, są gotowe do użycia  Uwaga:  Plastry przed ułożeniem w foremce, należy zawsze wcześniej ugotować.   Ugotowane plastry przełożone ekspresowo do miski z wodą. Schłodzone plastry wyłożone na deskę pokrytą ściereczką z materiału

Szybko Szybkowar
Pasztet z kaszy jaglanej i batatów 136

delikatniejsza odmiana :) Następnym razem zrezygnuję ze słodkiego pimentonu i dodam tylko pikantny, bo pasztet wyszedł dla mnie nieco za słodki. Ale podając go z pikantnymi warzywami, znikał w tempie ekspresowym, polecam :) Na 2 foremki: 300 g kaszy jaglanej (suchej) 70 g orzechów włoskich   ok. 700 g batatów ok. 700 g marchewki cebula oliwa kopiasta łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzonej mielonej

Mienta blog
Ciasto "Bananowa straciatella" 319

pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki: Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania