gdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie i wezmą udział w programie
Dzieje kuchennej Wiewiórywspierać naszą florę mikroorganizmów. Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki. Przywracanie organizmu do zdrowia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejeżynowa galaretka. Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami. Na spód sernika 220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie 50 g płatków owsianych rozdrobnionych.(Użyłam płatków owsianych ekspresowych w saszetkach) 50 g roztopionego i przestudzonego masła. W malakserze zmiksować wszystkie produkty na drobne okruszki. Prostokątną formę (23 na 32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno- i równomiernie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbólu, angielskiego deseru. Myślałam że niczym mnie nie zaskoczy, ale teraz wiem dlaczego połowa brytyjczyków pytanych o deser z banami wymienia banoffee pie. Spróbujcie. Deser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam. Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukchili. Cała jego magia polega na prostocie... Kilka wyrazistych składników i pyszne jedzenie gotowe. Przygotowanie takiego spaghetti zajmie Wam dosłownie tylko tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Resztę zrobicie ekspresowo :) Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (dla ok. 4 osób): 400 g makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek 3/4 większej główki czosnku 1 duża papryczka chili 1 pęczek natki pietruszki sól
Słodko-Słony Świat IlonyPomysł na ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół
BullioRobię przeważnie z podwójnej porcji. Moja wersja uproszczona i ekspresowa, a równie pyszna jak u arabeski (znajdziecie tu również świetny fotoprzewodnik, krok po kroku). O tym przepisie z naszego dzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg zmielonego, tłustego, białego sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
Qlinarnie i Qlinarniepierwszych postów, które znalazły się na tym blogu. Bardzo dawno ich nie robiłam, dopiero niedawno sobie o nich przypomniałam i postanowiłam odświeżyć stary wpis nowymi zdjęciami. Bułeczki robi się ekspresowo, a są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Spróbujcie sami :) Składniki Zaczyn 30 g drożdży łyżeczka cukru 100 ml mleka lekko podgrzanego łyżeczka mąki pszennej Do mleka wkruszyć drożdże, zasypać mąką
Słodkie inspiracjeEkspresowe ciasto na sobotę, do przedpołudniowej herbatki. Robiłam je już jakiś czas temu, zdjęcia więc zaległe, ale jest na tyle smaczne, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo szybkie, że to najlepsze rozwiązanie, gdy rano zachciewa się czegoś słodkiego. Możemy dodać różne owoce (np. jagody, wiśnie, jabłko czy nawet banany), super smakuje też z brzoskwiniami (nawet z puszki)! Składniki Kruszonka
Słodkie inspiracjeDzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim podczas odpoczynku oraz regeneracji sił. Ale kto powiedział że ciasto można jeść tylko od święta? Ten daktylowy bananowiec to istny hit! Nie zawiera grama cukru, robi się go błyskawicznie
Kuchnia Elliemuzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest
Szybko Tanio Smaczniemuzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest
Szybko Tanio SmaczniePęczak z warzywami W wielkim pośpiechu przedstawiam Wam dzisiaj przepis na danie ekspresowe z kaszy i mrożonych warzyw. Wiele razy paczka warzyw schowana w zamrażarce uratowała mi... żołądek i nie tylko. Każdemu zdarzają się sytuacje kryzysowe, gdy: brakuje czasu, lodówka pusta, nie ma kiedy zrobić zakupów... i nawet złamane postanowienie o zdrowym odżywianiu nie pomoże, bo fast food
Pełny talerzrumiane. Ot i cała filozofia. Chwilka pracy a przepyszne biszkopty poprawiają nastrój i choć na chwilę pozwolą zapomnieć o cieknącym nosku i gorączce. U nas znikają w ekspresowym tempie. Gorąco polecam 🙂 Artykuł Biszkopty z czekoladą pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiMoże nie jest teraz najlepszy czas na bób, ale dla chcącego nic trudnego. Ja wykorzystałam bób konserwowy. Danie ekspresowe. U mnie był dodatkiem do obiadu. A Wy z czym go podacie? Składniki: Bób konserwowy z puszki 2 ząbki czosnku Mały pęczek pietruszki Masło klarowane Sól Pieprz Wykonanie: Bób odsączamy na sicie. Pietruszkę drobno siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelnię
Smaki Ewy