wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto
Kuchnia domowa Aniwypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski makoweSkładniki:ciasto100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g (1 łyżka) miodu1 żółtko1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenianadzienie75g suchego maku
Smakołyki BerenikiMięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje.Składniki:250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g miodu60 g masła50 g cukru50
Ala piecze i gotujepodaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!Uwagi: Wersja ekspresowa i bardzo nie elegancka ale całkiem smaczna - kiedy za oknem upał, a botwinki nie ma lub brak chęci na jej szykowanie, zamiast zdrowych buraczków biorę niezdrowy, sztuczny i paskudny Gorący
Stare Garygdzie wystarczy wrzucić składniki (najczęściej te, które zwyczajnie zalegają nam w lodówce) na patelnię, doprawić i po 10 minutach zjadać ze smakiem :)Dzisiejsze danie należy do tych prostych i ekspresowych, a moja propozycja to indyk z chrupiącymi, zielonymi warzywami: cukinią, groszkiem cukrowym i dodatkowo szpinakowym makaronem.Smakowo to wyśmienite danie, a te różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się
Kraina Miodem Płynącapodprażonych migdałów ciasteczka.Trochę zabawy z przygotowaniem,ale radość z jedzenia zapewniona,bo rozpływają się po prostu w ustach.Z połowy porcji nie opłaca się ich robić,bo znikają w ekspresowym tempie.Składniki na około 80 sztuk:250 g zmielonych migdałów bez skórki250 g miękkiego masła250 g cukru2 spore szczypty cynamonu2 jajka i 2 żółtka M450 g mąki orkiszowej 630+mąka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miały "w barku" takie śliwki:)) Do dziś dnia u wielu osób jestem nim częstowana, to chyba jedne z tych nieśmiertelnych, pokoleniowych wręcz słodyczy:) Dzisiaj pokażę Wam jak w ekspresowym tempie przygotować je w domu, w jeszcze smaczniejszej wersji, bo nadziewane pysznym marcepanem i chrupiącymi migdałami. Możecie nimi obdarować swoją rodzinę i przyjaciół, na pewno ucieszy ich taki własnoręcznie wykonany
Słodko-Słony Świat IlonyKocham kuchnię azjatycką i dobrze o tym wiecie. Dzisiaj polecam ekspresowe :) danie. Maksymalnie potrzebujemy 15 min by obiad był gotowy. Teraz w czasie przedświątecznych przygotowań , taki obiad to zbawienie, nie mówię już o walorach smakowych. Jest przepyszny! Mogłabym go jeść w nieskończoność.Polecam i zapraszam po przepis : Składniki:500 gr mięsa wołowego mielonego2 łyżki oleju sezamowego3 ząbki czosnku1 łyżka
Smaki Edytysrodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo ,bardzo smaczne.Polecam tym bardziej,ze dzisiaj mamy w handlu juz spory wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego ciasta przygotowanego na masle,takze bez udzialu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke-soczysta ,orzezwiajaca i lagodna w smaku.W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy.Ma takze spora przewage nad rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce.Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto to totalny eksperyment. Muszę przyznać, że smaczny eksperyment. Ciasto jest wilgotne i puszyste czyli tak jak lubię. Ekspresowe, smaczne i niedrogie ciasto.3 dojrzałe banany1/3 szk oleju rzepakowego3/4 szk cukru brązowego1/2 szk maku mielonego2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 szk mąki pszennej typ 500100 g mieszanki kandyzowanych skórekLukier :3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynykolorowa posypka do ciastRozwiń
Ewa w kuchnidobrze mieć sąsiadkę, która poczęstuje smacznymi śliwkami z sadu. Część śliwek zjedliśmy na surowo a część wykorzystałam do ciasta. jest ono z serii ekspresowych. Składniki były wymyślone na szybko ale jak widać często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło tak jak lubię czyli wilgotne i czekoladowe. Oczywiście tak jak poprzednie moi domownicy spałaszowali migiem. Nawet gdybym piekła codziennie to Im się
Ewa w kuchniOstatnio piekłam ciasteczka guziki, które chłopaki zjedli ekspresowo i zażyczyli sobie kolejnej porcji. Upiekłam więc dziś migdałowe. też równie smaczne jak poprzednie. Swoją drogą to fajnie się ciasteczka robi, zwłaszcza gdy nikt się nie kręci po kuchni.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię czuję więc upiekłam dla swoich facetów pyszne ciacho w kształcie serca. Co prawda do Walentynek jest jeszcze trochę czasu ale może ktoś się skusi i przepis wypróbuje. Ciacho ekspresowe i smaczne.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzięki uprzejmości emako.pl dostałam bon o wartości 50 zl na zakup dowolnych produktów w sklepie internetowym. Zamóiwienie zrealizowane ekspresowo, co prawda z małymi problemami bo wybrany paczkomat się zepsuł i trochę czekałam na odbiór paczki to ogólnie wszystko jest okey. Sklep jest dobrze zaopatrzony i każdy znajdzie cos dla siebie. Jako, że w kuchni zawsze coś się psuje
Ewa w kuchni