jednej z miejscowych restauracji, gdzie do najtańszych wcale nie należy! Zdecydowanie bardziej opłaca się przygotować w domu. Nie dość, że taniej to jeszcze jaka satysfakcja :) Do tego to obiad ekspresowy w przygotowaniu. Czytaj więcej
bistro mamazupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli. Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :)I jeszcze jedno - robi się ją ekspresowo :)Czytaj więcej
bistro mamaKolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej
bistro mamaKiedy czekałam, aż listonosz pokona schody i zadzwoni dzwonkiem do drzwi, odruchowo sięgnęłam po książkę kucharską. Wyciągnęłam w ciemno "Nigella Ekspresowo" i przerzuciłam kilka kartek. Mój wzrok przykuł piękny żółty dzbanek i oszronione szklanki. Czytaj więcej
bistro mamazdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których nie łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam.Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù
Mia Cucina Sofietaregularnie usycha mi, bądź więdnie z bliżej nieznanych powodów wszystko, co wejdzie w me posiadanie.Chciałam wyhodować zioła z nasion, bo kupowane w sklepach spożywczych rośliny w ekspresowym tempie marniały i więdły. Podobno sadzonki kupione w sklepie ogrodniczym zachowują się o wiele lepiej, ale zrażona tym co działo się z ziołami z marketów, postanowiłam nie ryzykować. Zakup nasion
W kuchni wieczoremIndii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli. Polecam Wam kupić mieszankę przypraw lub zrobić samodzielnie i wypróbować przepis na zupę. Uwielbiam go, bo jest ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki.Składniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej
W kuchni wieczoremtutaj link do wpisu). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked. To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła żonglować sosem
W kuchni wieczoremkolorowe. A najważniejsze ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, szczególnie, że mam rewelacyjny blender do przygotowania 1 porcji koktajlu. Ten blender pokazywałam przy okazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziesiątkę! Jest słodkie, proste i z kawałkami, które przyjemnie chrupią w trakcie konsumpcji. Fakt, ma jedną wadę, trochę trzeba poczekać, aż będzie gotowe, bo nie należy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę
Słodkie Przyjemnoścismakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała
Słodko-Słony Świat IlonySałatka wymyślona i przygotowana na poczekaniu - ekspresowa i pyszna :)Składniki:1/2 główki sałaty lodowej1 puszka tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju)1 żółta papryka1/2 cebuli czerwonejgarść zielonych oliwek1/2 kostki sera sałatkowego typu fetaprzyprawa do sałatekłyżka oleju (może być z zalewy tuńczyka)2 łyżki wodySposób wykonania:1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami od dołu:pokrojona sałata lodowaodsączony tuńczykpokrojony
Kuchnia domowa AniSmaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki:500 g ud z kurcząt (waga bez kości)200 g bobu (użyłam mrożonego)200 g mini marchewek (użyłam mrożonej)4 łyżki oleju rzepakowego2 duże cebule1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)sól, pieprzUdka
Delicious TitbitsZamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo. Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować. Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale to bardzo głupiego. Kto o zdrowych zmysłach zalewa pierniki kawą z alkoholem? Przecież wiadomo, że powstanie wielka breja, prawda? Potem okazało się, że masa z mascarpone prawie płynie. Tutaj chyba
Sto kolorów kuchniPodczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię