Kolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej
bistro mamaKiedy czekałam, aż listonosz pokona schody i zadzwoni dzwonkiem do drzwi, odruchowo sięgnęłam po książkę kucharską. Wyciągnęłam w ciemno "Nigella Ekspresowo" i przerzuciłam kilka kartek. Mój wzrok przykuł piękny żółty dzbanek i oszronione szklanki. Czytaj więcej
bistro mamazdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których nie łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam.Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù
Mia Cucina Sofietaregularnie usycha mi, bądź więdnie z bliżej nieznanych powodów wszystko, co wejdzie w me posiadanie.Chciałam wyhodować zioła z nasion, bo kupowane w sklepach spożywczych rośliny w ekspresowym tempie marniały i więdły. Podobno sadzonki kupione w sklepie ogrodniczym zachowują się o wiele lepiej, ale zrażona tym co działo się z ziołami z marketów, postanowiłam nie ryzykować. Zakup nasion
W kuchni wieczoremIndii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli. Polecam Wam kupić mieszankę przypraw lub zrobić samodzielnie i wypróbować przepis na zupę. Uwielbiam go, bo jest ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki.Składniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej
W kuchni wieczoremtutaj link do wpisu). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked. To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła żonglować sosem
W kuchni wieczoremkolorowe. A najważniejsze ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, szczególnie, że mam rewelacyjny blender do przygotowania 1 porcji koktajlu. Ten blender pokazywałam przy okazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziesiątkę! Jest słodkie, proste i z kawałkami, które przyjemnie chrupią w trakcie konsumpcji. Fakt, ma jedną wadę, trochę trzeba poczekać, aż będzie gotowe, bo nie należy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę
Słodkie Przyjemnoścismakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała
Słodko-Słony Świat IlonySałatka wymyślona i przygotowana na poczekaniu - ekspresowa i pyszna :)Składniki:1/2 główki sałaty lodowej1 puszka tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju)1 żółta papryka1/2 cebuli czerwonejgarść zielonych oliwek1/2 kostki sera sałatkowego typu fetaprzyprawa do sałatekłyżka oleju (może być z zalewy tuńczyka)2 łyżki wodySposób wykonania:1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami od dołu:pokrojona sałata lodowaodsączony tuńczykpokrojony
Kuchnia domowa AniSmaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki:500 g ud z kurcząt (waga bez kości)200 g bobu (użyłam mrożonego)200 g mini marchewek (użyłam mrożonej)4 łyżki oleju rzepakowego2 duże cebule1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)sól, pieprzUdka
Delicious TitbitsPodczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzajmuje zawsze pierwsze miejsce. To już nasza tradycja. Podobnie jak to, że zawsze kroi go młodsza kucharka (czyli jego fanka nr 1). Oczywiście w tym roku również skończył się ekspresowo, więc teraz wystąpi po raz kolejny z racji sylwestrowego obżarstwa. :)SKŁADNIKI:- pieczarki marynowane, słoiczek,- podgrzybki marynowane, słoiczek,- borowiki marynowane, słoiczek,- korniszony marynowane, słoik litrowy,- jajka, 4-5 kurze
Wypisz Wymalujblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Upieczone ostudzić na kratce. Ciasteczka robi się ekspresowo. Można je przygotować na drugie śniadanie, czy też do kawy dla niespodziewanych gości. Mają jednak jedną wadę – nie nadają się do przechowywania, gdyż… znikają błyskawicznie. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Ciasteczka owsiano
mojewypiekiinietylkoKuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki
mojewypiekiinietylko