ekspresowe - 2500 przepisów (strona:107/167)

Zupa strączkowa 185

Bardzo syta i pożywna zupa, którą robi się ekspresowo- o ile pokusicie się o fasolę z puszki :) I w przypadku tej zupy warto zrezygnować z przygotowywania jej na mięsie, gdyż dostateczną ilość białka dostarczają nam strączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z rukoli i mozzarelli 202

Potrawa bierze udział w miksie Ekspresowo w kuchni.  70 g rukoli ¼ czerwonej papryki 1 kulka mozzarelli (125 g) 2 ogórki konserwowe 5 pomidorków koktajlowych sos winegret Paprykę, ogórki, mozzarellę kroimy w kostkę lub w cienkie paseczki, pomidory kroimy na 4 cząstki. Dodajemy rukolę, a bezpośrednio przed podaniem winegret. Mieszamy

Humanistka w kuchni
Faworki Babci Stasi 187

smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na  ekspresowe pączki bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa grzybowa z podgrzybkiem brunatnym 194

Drodzy, po raz kolejny zapraszam Was na ekspresową- bo w 15 minut- zupę grzybową firmy Iglotex. Zapach podgrzybka brunatnego jest niesamowity. Ten grzyb z rodziny borowikowatych, jest uważany za jeden z bardziej cennych grzybów. Jego zapach i aromat poczujecie zaraz po otwarciu torebki z zupą grzybową  Iglotex. Zupa robi się właściwie sama, ale ja dodałam ,jak zwykle, coś

Z Kuchni Do Kuchni
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 211

więc prezentujemy zupę w dwóch odsłonach. A wystarczy jedynie sporządzić wywar, upiec paprykę, podsmażyć oraz podgotować warzywa, zblendować i doprawić do smaku..  prawda, że brzmi ekspresowo?  Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru  50 g sera

Symfonia Smaków
Cytrynowe babeczki z mikrofali 213

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego,  warto zrobić babeczki z mikrofali :) Składniki: (na 5-6 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -3 łyżki kisielu cytrynowego -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko -aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier

KasiekGotuje
Babka pani Honoraty 500

bardzo dobra, prosta i ekspresowa z niej babka :) polecam! ponoć zawsze się udaje ;) Składniki: -1 margaryna -6 jajek -1,5 szklanki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki -2 łyżki kakao Wykonanie: Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo

KasiekGotuje
Absolutnie czekoladowe ciasteczka 197

Ciastka z obłędną ilością czekolady, na które przepis znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Chyba nigdy nie jadłam bardziej czekoladowych ciasteczek… Przepis wart wypróbowania :) Składniki na 12 sztuk: 125 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 30 g kakao łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 50 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko 350 g groszków

wyzwania kuchenne
Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego 379

minut, aż się zrumienią.  Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki gotowe -smacznego :) Zapraszam  też na  proste pączki z serka homogenizowanego    oraz ekspresowe pączki bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 151

ryby. Często słyszę opinię, że ryby mają kiepski zapach, że dużo przy nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony

Mój Smak na Życie
Kuskus z warzywami 145

się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą i zwiększą swoją objętość. Ze względu na dużą zawartość białka, kuskus króluje w kuchni wegetariańskiej

Mój Smak na Życie
Pieczone musli Boba 181

książki "What Katie Ate".  Przygotowałam z połowy porcji z książki, a i tak jest jej bardzo dużo.  Chociaż prawda jest taka, że znika też w tempie ekspresowym. Razem ze mną tę granolę, czy też musli zrobiła też Edytka .   Składniki: 250 g płatków owsianych 40 g zarodków pszennych 30 g wiórów kokosowych 100 g pestek dyni

Sto kolorów kuchni
SAŁATKA PIECZARKOWA 1190

przy tym będą bardzo smakować. W tym temacie nie mogło więc zabraknąć naszych ukochanych pieczarek, które w kuchni zawsze są i być muszą bez dwóch zdań. Powstała więc ekspresowa sałatka, która skradła serca, podniebienia i wszystko co możliwe prócz czasu i pieniędzy, bo tu akurat okazała się oszczędna. Nasze podejście do pieczarek w takim wydaniu uważamy za zakończone zwycięstwem

Wypisz Wymaluj
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 177

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków

Nerds Kitchen
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 230

ładnego, różowego koloru z wierzchu). 6. OZDABIANIE SEREM (5 min) Jeśli chcemy dokładnie trzymać się wizerunku Scrab Cakes z gry, musimy zrobić sos serowy. Na szczęście jest on ekspresowy – wystarczy roztopić 50 g serka topionego lub cheddara z kilkoma łyżkami mleka (w rondelku lub mikrofalówce), a dla lepszego koloru dodać szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć, przełożyć do czystego

Nerds Kitchen