składniki: 140 g mąki 1 jajko 60 ml mleka 1 jabłko 1-2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej
Domowy Smak JedzeniaInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie
Ze smakiem bez glutenuPrzepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty 4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach (trzeba korzystać póki jeszcze są!). Ekspresowa i pyszna propozycja: ciasteczka-pierożki truskawkowe z ciasta francuskiego. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany :) Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką. Truskawki
CiastkozercyPyszny, naturalny i ekspresowy w wykonaniu :) U mnie dziś prawdziwie domowy kisiel truskawkowy! Składniki: 40 dag truskawek 10 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki
Tradycyjna KuchniaWszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem
Kuchenny Skrawek Niebalubię, choć praca z nim wymaga pośpiechu. Zbyt długie pozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki 4 jabłka 1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder
Kuchnia w opałachZawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis na najprostsze brownie. Przepis od którego zaczynałam swoją przygodę z tego typu ciastem. Uwielbiam! Najbardziej z gałką lodów waniliowych. Coś pysznego. Ciasto jest zbite i wilgotne. Wcale nie wygląda jak zakalec. Robi się je w ekspresowym tempie, więc spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało. Na samym końcu przepisu, zobaczycie jak smakowało ciacho mojej Siostrzenicy :) Powiem tylko
CookYourselfCzasem pojawia się u mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;) Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej
Cynamonowe szczęścieZnane wszystkim ciasto, lekko zmodyfikowane (z dodatkiem trzeciego koloru). Jest pyszne, proste i ekspresowe w wykonaniu- w stylu "wrzuć, wymieszaj i upiecz" :) Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 4 jajka ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puch(...)dodając powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie olej z wodą gazowaną -cały czas ubijając. Ciasto podzielić na trzy części , do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Blachę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlewać kolejno ciasto: ciasto ciemne - białe - czerwone. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny
Tradycyjna Kuchniapolecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka oliwy- 1 czubata łyżeczki soli- 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie:Mieszamy suche składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie ciasto z morelami (bez miksera) – idealne do kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam ciasta z owocami. W szczególności te, które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Mam kilka takich niezawodnych, ekspresowych przepisów na słodkie wypieki z owocami. Dziś dzielę się kolejnym z nich. Prosty, szybki, niezawodny i co najważniejsze pyszny. Szybkie ciasto z morelami
Słodkie okruszkiDziś przepis tak prosty, ekspresowy i pyszny zarazem, że stanowi mój numer jeden na niezapowiedziane wizyty przyjaciół. Magiczny dodatek Nutelli to as w rękawie, który sprawi, że tymi ciasteczkami uwiedziecie dosłownie każdego. Dodatkowy bonus w postaci niesamowitego zapachu unoszącego się w domu z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy :) Składniki (30 ciasteczek): 200 g Nutelli 130 g masła(...)Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można wcinać jeszcze ciepłe, ja przeżyłam ;) Ostatnio przypadkowo
sama złodyczcóż... uwielbiam ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam Was do przygotowania tego ekspresowego wypieku na świąteczne okazje, jak i do codziennej kawy. Tym razem moje ciasto stanie się słodką atrakcją sylwestrowego stołu. Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku
Słodkie okruszki