Wszyscy znają batoniki o nazwie mleczka kanapka. Ja dzisiaj wam zaproponuję zrobienie swojej domowej mlecznej kanapki, ekspresowej bo nie trzeba jej piec. Za ciasto posłużą nam herbatniki. Zapraszam do przygotowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki, a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem...,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego(...)śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. 4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez
U Fiolkijakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki, a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego(...)śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. 4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez
Fiolka w kuchniDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc
moj przepis naroladach do tej pory byłam słaba, zawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis pochodzi
PychotkaaaCzasami przychodzi taki dzień, kiedy nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni. ;-) Wtedy zawsze służy mi pomocą ciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części
Szefowa kuchniogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta z zamrażarki. Przepis pochodzi ze wspomnianego
Milion Smakówłodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie. Składniki Czas przygotowania(...)przygotowanej tortownicy 6. Odcinamy końcówki rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga 7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy
Słodki KompromisOstatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam(...)masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać.Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą
Mania GotowaniaPomysł na ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół
BullioOpis: Ciasto francuskie z boczkiem i serem to ekspresowa, smaczna i prosta przekąska. Idealnie nadaje się na przyjęcia. Jest doskonała jako dodatek do piwa. Składniki: 1 cisto francuskie Kilka plasterków żółtego sera Kilka plastrów boczku 1 jajko Pieprz, sól, ostra papryka, oregano Sposób przygotowania: Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego to wyciągamy je chwilę przez robieniem ślimaków, żeby zmiękło. W małej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTutaj najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem. Niestety takiej nie posiadam i zrobiłam w szklanej. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji, bo miłośnicy kruchych ciast uwielbiają te ciastka i znikają one w ekspresowym tempie. Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciastka w jednym z programów telewizyjnych. Nie zawiodłam się i Wam również polecam. Ciasto 2 szklanki mąki
O kuchni z uczuciemjednak gotowe ciasto francuskie, w którym dosłownie się zakochałam. Przy bliższym jego poznaniu okazało się, że można zrobić z niego tyle pyszności i to w ekspresowym tempie. Od tego czasu eksperymentuje z tym ciastem, wymyślam coraz to nowe smakołyki, nie tylko na słodko i zawsze wychodzi pysznie. Napoleonka z budyniem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 200 g cukru 2 budynie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser: gruszki w cieście z Nutellą w środku. To nie może wyjść źle! Użyłam kupnego ciasta francuskiego i zawinęłam nim 6 niedużych gruszek (odmiana Rocha), jeśli użyjecie średniej wielkości standardowych gruszek, jeden płat ciasta francuskiego powinen starczyć na 4 sztuki. Nie żebym sugerowała takie obżarstwo, ale na blaszce w piekarniku
Ciastkozercyrzeczy. Słomka ptysiowa również idealnie sprawdza się w różnego rodzaju pysznościach. U mnie przeważnie znika prosto z opakowania, ale uwielbiam dodawać ją do deserów ( klik ), czy ciast (tiramisu - klik ). Koniecznie spróbujcie takiego ekspresowego połączenia! Ja swoje ciasto/deser robiłam w kwadratowej blaszce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli tortownicy, czy pucharków, miseczek... Polecam! (U mnie forma o wymiarach
Di gotuje