Idziesz do Ikei po młynek do pieprzu, wychodzisz z pomysłem na sałatkę. Na dodatek sałatkę zażyczył sobie mięsożerny. Żyć, nie umierać, jeść. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 400 g dyni hokkaido (ja użyłam takiej bardzo małej) 150 g sera gorgonzola 1 czerwona cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka ziaren słonecznika sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny(...)łyżki oliwy extra virgin sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Dynię kroimy w plasterki, kostkę (czy w co tam macie ochotę) i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Wcześniej lekko skrapiamy ją olejem rzepakowym. Pamiętajcie, że tego gatunku dyni nie trzeba obierać. Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Do miski wrzucamy sałaty, upieczoną dynię, małe kawałki sera
Kardamonovyzapamiętać resweratrol i goitrogeny przed egzaminem, jednak to było wieki temu. Przywiozłam sobie drapieżnika z nad morza i bardzo chciałam się Wam nim pochwalić. Miałam ugotować risotto z dynią i kurkami, i miała tam sobie leżeć na wierzchu kergulena. Serio, jeśli się mocno wkurzę to jutro wieczorem ugotuję i nie będę zważać na zbyt żółte, sztuczne światło do zdjęć(...)faworyt, znam właściwie tylko jedno danie, które powoduje, że jednak czasem ją lubię i jest ono gdzieś na blogu. Jednak dzisiaj niewątpliwie najbardziej pasowała do kerguleny. Tak jak pasowała dynia, tymianek, cebula i rozmaryn oraz szara reneta. I wyszedł sztos. Składniki (na 3 porcje): 50 g suchej kaszy gryczanej łyżka oleju rzepakowego do smażenia łyżka masła
Mango PapajaCiasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą sprawdzą się nie tylko jako zdrowe zaspokojenie ochoty na słodycze, ale również jako pełnowartościowa przekąska. Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady. Polecam! (około 27 sztuk) 1 szklanka pestek dyni (1 szklanka(...)szklanka mąki pszennej (lub innej) 100g masła 1 jajko 50g cukru/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 50g czekolady (u mnie dowolnej) Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w malakserze lub młynku do kawy. (Pestki nie muszą być zmielone na pył.) W misce połączyć pestki, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać jajko i masło
Di gotujeJesień to nie tylko kolorowe liście i jesienna słota, ale również bogactwo warzyw i smaków. Jednym z nich jest dynia. A możliwości jej zastosowania w kuchni jest mnóstwo. Jednym z nich jest pyszny i zdrowy napój z dodatkiem cytrusów, zupełnie bez cukru. Idealny na śniadanie, przekąskę czy kinder party. Polecam Inne przepisy z dynia to zupa curry , dyniowa z soczewicą(...)kremowa zupa , ciastka orzechowo-dyniowe , muffinki bez oleju , humus z dynią , tarta pumpkin pie , kluski dyniowe gnocchi . Składniki: 1 szklanka (240 ml) pieczonej dyni (ja używam hokkaido bez skórki) 300 g obranej ze skórki soczystej pomarańczy albo mandarynki/klementynki sok z połowy cytryny 4 daktyle (lub więcej według smaku) 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowe, owsiane lub ryżowe
Lamarida.plsernik dyniowy - mała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru Ser dyniowy 100 g pieczonej dyni 250 g serka mascarpone 100 g zmielonego twarogu 2 łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki(...)masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować ser dyniowy. Dynię upiec w piekarniku zgodnie z przepisem . Po wystygnięciu 100 g pieczonej dyni zmiksować w blenderze na gładką masę. Do dyni dodać ser mascarpone i zmielony twaróg i wszystko wymieszać mikserem
Gotujemy i jemyodchorowuję każdą obróbkę termiczną bakłażanów, więc zastąpiłam je patisonem. Doprawiłam tak, by była charakterna w smaku i od razu część spałaszowałam, choć najlepiej smakuje po przegryzieniu się. Składniki : pół dyni odmiany Hokkaido pół sporego patisona 4 czerwone papryki 2 ząbki czosnku pół łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (użyłam octu jabłkowo-pigwowego własnej roboty) kopiasta łyżka czubrycy(...)zielonej sól ostra papryka w proszku olej Papryki pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Skórkę dobrze posmarować olejem. Dynię i patisona (bez pestek, ale ze skórką) pokroić na grube plastry. Warzywa ułożyć na dużej blasze, polać olejem. Piec w temperaturze 200 stopni C. przez 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim warzywa na godzinę. To czas
Weekendy w domu i ogrodziekolejny pomysł mojej Mamy. Połączenie dyni z twarogiem dało wyśmienity efekt. Placuszki smakują obłędnie. Składniki: 300 g dyni lub cukinii 250 g twarogu 2 jajka 2 ząbki czosnku ½ szklanki mąki kukurydzianej Szczypta soli Pieprz cytrynowy Kurkuma (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: Olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski (dynię, twaróg, jajka, czosnek, mąkę oraz przyprawy). Wymieszać łyżką. Nakładać(...)placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Można podawać z kwaśną śmietaną 12% lub 18%. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego!!! Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis Placuszki-z-dynią-i-twarogiem Pobierz
Przepisy Babciświeżego szpinaku np. Baby 10 sztuk małych pomidorków, np. koktajlowych, papryczkowych, wiśniowych, truskawkowych – ok. 200 g 20 czarnych oliwek – ok. 60 g 2 łyżki pestek dyni* – ok. 15 g 1 mała czerwona cebula – ok. 60 g sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu do oprószenia sałatki – u mnie ok. 10 g Składniki(...)sałatki: 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki miodu *Zamiast pestek dyni można użyć, np. ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę ze szpinakiem: Szpinak umyć, osuszyć na sitku, ewentualnie oderwać większe ogonki. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Ostudzić. Parmezan zetrzeć na tarce
Kulinarne PrzebojePrzez ostatni tydzień byłam skazana na monotonne posiłki przygotowywane przez innych. Przyznam, że zatęskniłam za wyrazistymi smakami i różnorodnymi potrawami. Stąd pomysł na pieczone placki, do których zużyłam ostatnią dynię. Placki mogą być samodzielnym daniem. Za mną jednak od dawna chodził smak suszonych grzybów, więc plackom towarzyszył sos grzybowy. Składniki (na 4 placki): 360 g dyni (masa po obraniu(...)ziemniaków (masa pod obraniu) 2 jajka czubata łyżka mąki pszennej mała cebula łyżeczka majeranku sól pieprz olej do smażenia Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ziemniaki zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach lub na tarce z zadziorami. Do dyni i ziemniaków dodać jajka, mąkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i majeranek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron casarecce z warzywami podany z tartym cheddarem i świeżą natką. W daniu wyczuwalny jest seler, słodka dynia i charakterystyczny smak zielonej fasolki. Do tego czosnek i suszone pomidory, obowiązkowo dla aromatu i smaku. Bardzo aromatyczne, warzywne danie. Wszystko doprawione papryką, vegetą i lubczykiem. Smaczny, szybki obiad w tygodniu. Makaron u nas zawsze się sprawdzi, są chętni, a danie szybko(...)znika z talerzy. Do makaronu z warzywami można dodać także słodkie koktajlowe pomidorki, chili, kawałki kurczaka lub kiełbasę, kukurydzę i marchew. Casarecce z selerem, dynią i fasolką z cheddarem i natką SKŁADNIKI: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory seler cięty w zalewie ze słoika – 3 łyżki garść mrożonej dyni – kostka garść zielonej fasolki ciętej garść
Zasmakuj KuchniPotrawka z mięsa mielonego z indyka, pomidorów i dyni. Dużo czarnych oliwek, kukurydzy, zielonego groszku i przypraw. U mnie sprawdza się do makaronów, kasz, jako gęsty gulasz do klusek, ryżu, także do faszerowania ciasta francuskiego, np. tartaletek lub wytrawnych babeczek. Potrawka z indyka, pomidorów i dyni SKŁADNIKI: 760 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 1 duża cebula 4 suszone(...)pomidory w oleju szklanka czarnych posiekanych oliwek szklanka mrożonej dyni w kostce 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku puszka 400 g kukurydzy konserwowej wraz z sokiem 2 szklanki passaty 1/2 szklanki bulionu po 10 g suszonej słodkiej i ostrej papryki, lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru olej
Zasmakuj Kuchnibędzie makaron lub ryż. Polecam na szybki obiad po pracy. Podobne danie można przygotować w wersji z mięsem, dodając pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g dyni 2 łyżki zielonej soczewicy 5 suszonych pomidorków 5 pomidorków cherry 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 50 ml białego wina 150 ml bulionu lub wody 100 ml śmietanki(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta chili WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Soczewicę płuczemy na sicie. Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając
cool and mintySmaczna potrawka z dyni i pietruszki. Można ją zjeść samodzielnie lub podać jako dodatek do mięsa. 2 porcje lub 4, jako dodatek do mięsa: 300 g dyni piżmowej 1 większa pietruszka 1 mała cebula 120 g konserwowej ciecierzycy (pół puszki) 100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu 100 g mleka kokosowego ok. 4-6 brukselek opcjonalnie: kilka różyczek brokuła(...)przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kolendra mielona Dynię obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Pietruszkę obieramy, kroimy w grube talarki, a następnie talarki na ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Brukselkę kroimy na ćwiartki. Gotujemy kamut lub inną kaszę lub ryż. Na patelni rozgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy dynię, pietruszkę i smażymy krótko. Dodajemy brukselkę, cebulę i ciecierzycę, przykrywamy i dusimy
KucharzycaJesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać. Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz(...)Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^ Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona) 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego
Gotowanie...to proste !dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło. Całość dopełnia bardzo prosty dresing. Jak łatwo ugotować kaszę Metod gotowania kaszy jest mnóstwo i na pewno znacie zasadę o proporcjach wody(...)sałatkę pochodzi z serwisu Bonappetit.com Składniki: Mała pierś z kurczaka, albo 4 polędwiczki ½ łyżeczki papryki wędzonej Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kuminu 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) ½ szklanki nasion dyni ½ szklanki nasion słonecznika Pęczek kolendry Kilka łyżek posiekanego szczypioru ½ małej czerwonej cebuli Mała papryczka chili (według uznania, ale warto dodać choć trochę) 1 łyżka oleju Sól, pieprz Dresing 1 łyżeczka
Niedzielny kucharz