dzieła! Jednak raczej z nim nie eksperymentuje. Najbardziej smakuje mi klasyczna wersja, lekko wytrawna i lekko słodka jednocześnie. Im bardziej gęsta, tym mocniej kusi. Dodatek jabłka podkreśla smak dyni, a jednocześnie dodaje kwasowości. Dynia, jako dość "słodkie" warzywo, potrzebuje kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej(...)dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz, lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam na dwóch łyżkach oleju z pestek dyni do momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję
W kuchni Karmel-itkiłyżki oliwy z oliwek pół świeżo startej małej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 700 g obranej ze skórki dyni (u mnie piżmowa) 500 ml. bulionu warzywnego 60 g sera cheddar 40 g sera pleśniowego sól Oraz: dodatkowy ser pleśniowy do posypania (opcjonalnie) garść prażonych pestek dyni ulubione grzanki do podania(...)garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku. Ścieramy gałkę muszkatołową i dodajemy pieprz ziołowy. Szklimy całość przez 2 minuty, a następnie dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i doprawiamy solą. Na koniec wrzucamy starty
Delicious PlaceMięciutkie, pachnące i w kolorze jesieni - to są dyniowe cynamonki z jabłkami. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi pure z dyni. Bardzo fajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami Plecionki z powidłami(...)truskawkami i migdałową kruszonką Dyniowe cynamonki z jabłkami Składniki (na 12 sztuk): 400g mąki + 50g do podsypywania 20g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml mleka100g pure z dyni* 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka oleju nadzienie: 1 łyżka cynamonu 40g miękkiego masła 2 łyżki brązowego cukru opcjonalnie: 2 jabłka+łyżka masła kruszonka: 30g masła 50g mąki
Obiad gotowyShare Pinterest Print Syrop dyniowy Pumpkin Spice to przepyszny, gęsty i aromatyczny syrop z przyprawami korzennymi (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz dodatkiem puree z pieczonej dyni. To nieodłączny składnik znanej i uwielbianej Pumpkin Spice Latte . Doskonały do koktajli mlecznych, lodów, ciast, deserów, naleśników i wielu innych jesiennych słodkości. Jak dla mnie obowiązkowy do zrobienia w sezonie dyniowym. Przygotowanie(...)zawierają sztuczne dodatki i nie są, aż tak smaczne jak przygotowany z miłością własnoręcznie Syrop dyniowy Pumpkin Spice Syrop dyniowy Pumpkin Spice – składniki : 1 szklanka purée z pieczonej dyni Hokkaido 1,5 szklanki wody 1 szklanka cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 1 laska wanilii 3 goździki 1 łyżeczka mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie s yropu
Oryginalny smakPrzez ostatnie tygodnie w blogowych statystykach królują wszystkie przepisy z dynią w roli głównej, więc pomyślałam, że dodam coś nowego do tej całkiem długiej listy jesiennych dyniowych pyszności :) Chodźcie do stołu, bo tu już parują zapiekane krągłe gnocchi w morzu kremowego sosu z pieczonej dyni. A między pulchnymi kluseczkami, rozciąga się mleczna mozzarella, chowają się słodkie kawałki suszonych pomidorów(...)ciepła i przytulnośći - to danie zapewnia wszystko, co otuli Was od środka, wypełniając przy okazji dom zapachem złotej jesieni ♥ Kremowe gnocchi zapiekane w sosie dyniowym Potrzebujesz: Sos: 150g dyni Hokkaido 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody (lub więcej) sól i pieprz do smaku 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła Do tego: 250g mrożonych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChlebek a właściwie to ciasto bananowe z dynią i orzechami. Pyszna jesienna propozycja na coś słodkiego do kawy oraz świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 4 dojrzałe banany, 300 g dyni (u mnie Hokkaido), 100 g orzechów (u mnie mix: orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce(...)pieczenia, szczypta soli, łyżeczka cynamonu opcjonalnie 30 g cukru płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy lekko siekamy - kilka zostawiamy do ułożenia na wierzchu ciasta. Dynię kroimy myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 aż dynia będzie całkowicie miękka. Rozgniatamy ją np. za pomocą widelca. Dodajemy
Lena GotujeMięciutkie i delikatne pierogi leniwe z dynią, to super pomysł na lekki jesienny obiad. Po prostu rozpływają się w ustach więc róbcie koniecznie! :) Składniki (5 porcji): 500 g twarogu półtłustego 125 g puree z dyni (najlepiej z dyni Hokkaido) 2 jajka 160 g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Oraz: 60 g masła garść listków szałwii(...)garść prażonych orzechów pinii sól, pieprz (do doprawienia) Twaróg przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. Do misy z twarogiem wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, puree z dyni, sól i cukier. Mieszamy najpierw łyżką w misce, a następnie wykładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy. Partiami rolujemy dłońmi kawałki ciasta w długie wałeczki, które lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na kawałeczki
Delicious Placehummus dyniowy ze słodką orientalną nutką mango :) Składniki: 4 łyżki pulpy z mango Quality Food 2 łyżki tahini Quality Food 1 puszka ciecierzycy (400 g) 200 g puree z dyni 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli kala namak Quality Food 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra Gaea(...)połówki cytryny sól, pieprz Do podania: słupki marchewki i papryki krakersy, grissini pestki dyni, płatki chili Ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do naczynia do blendowania. Dodajemy puree z dyni, pulpę mango, tahini, kmin rozgnieciony dobrze w moździerzu oraz pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką pastę. Hummus wykładamy na miskę, możemy polać dodatkową oliwą i pestkami dyni. Podajemy ze słupkami chrupiących warzyw
Delicious Placewarzyw z zalewy, dodaję do nich jajka, mleko w proszku , sodę, proszek do pieczenia oraz sól, po czym całość miksuję. Do tak przygotowanej masy na chleb wsypuję pestki dyni, mieszam, wlewam do keksówki i piekę na złoty kolor. Ten wilgotny chleb bez mąki podać można posmarowany masłem, ulubioną pastą kanapkową a także wykorzystać jako podstawę kanapek. Poniżej kilka propozycji(...)puszki 150 g zielonego groszku z puszki 3 jajka “L” 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 40 g pestek dyni 40 g mleka w proszku Chleb bez mąki Jak zrobić chleb bez mąki. Do miski wlać odlany z zalewy zielony groszek , odlaną z zalewy białą fasolę , jajka, proszek do pieczenia
MeCooksJego historia jest dość zawiła, pierwotnie na obiad miało być leczo, ale okazało się że cukinia niestety nie nadaje się już do jedzenia. Przez chwilę myślałam o leczu z dynią, ale finalnie w moje ręce wpadło mięsko i tak połączyłam je z dynią w jednym garnku. To było takie dobre, że nawet moje dziecko pochwaliło i zjadło bez marudzenia(...)gulasz jest prosty w przygotowaniu, jednak wymaga czasu aby mięso zrobiło się idealnie miękkie. Także częstujcie się przepisem. Składniki: ok 500 g łopatki wieprzowej ok 500 g dyni 2 średniej wielkości cebule 3-4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 szklanki bulionu lub wody 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka tymianku
Cynamonowe szczęściecała ja. Do tej pory publikowałam głównie przepisy na ciasta z pure dyniowym. Dziś dla odmiany dynia w cieście jest surowa - niczym w cieście marchewkowym. Oczywiście po upieczeniu dynia w cieście jest niewyczuwalna ale sprawia, że pozostaje ono długo świeże i miękkie. Obowiązkowa pozycja na liście jesiennych umilaczy. W sam raz do małych rączek ;) Składniki na 1 dużą keksówkę(...)oleju 200 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu skórka starta z 1 pomarańczy 2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach 3/4 szklanki posikanych orzechów i suszonej żurawiny Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej i zmiksować. Następnie partiami wsypać obie mąki zmieszane
My simple kitchenpieczonym podudziem oraz surówką coleslaw z czerwonej kapusty. Takie kopytka nie tylko są pyszne, ale cieszą oko pięknym żółciutkim kolorem. Taka jesień na talerzu🙂 Składniki: 300 g puree z dyni (u mnie z pieczonej dyni) 300 g mąki pszennej (plus trochę do posypania, ale nie dodawaj cię za dużo, bo kopytka po ugotowaniu będą twarde) 500 g obranych i ugotowanych(...)łyżki soli trochę pieprzu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy lub carry (dałam kurkumę) Sposób przygotowania: 1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i przyprawy. Ciasto wyrobić ręcznie, można trochę podsypać mąką. Ilość mąki będzie zależeć od rodzajów ziemniaków oraz wilgotności dyni. Ale należy uważać z dodatkową mąką, ponieważ po ugotowaniu kopytka
Kuchnia domowa AniShare Pinterest Print Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy , podane z orzechami pekan i syropem klonowym. Bardzo proste do przygotowania i pyszne! Do zrobienia placuszków użyłam surowej dyni Hokkaido startej na tarce, a nie purée z dyni , co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Składniki: 1 szklanka startej dyni (na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru płynu) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego(...)pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej mała szczypta soli olej do smażenia Dodatkowo: orzechy pekan syrop klonowy Przygotowanie: Do miski przełożyć startą dynię. Dodać jogurt grecki, jajka, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać
Oryginalny smak