roku, a nam jeszcze się nie znudziła, znaczy się, dobra opcja :) Dzisiaj podzielę się z Wami nowym patentem, będącym jak zwykle wynikiem potrzeby - tym razem wtłoczenia w dzieci słonecznika, dyni, sezamu i różnych takich, na które nagle wyrosły im jakoś bardzo długie zęby. Generalnie nie jestem zwolenniczką zmuszania dzieci do jedzenia czegokolwiek ale z doświadczenia już wiem, że czasem jest(...)płatki owsiane górskie wsypuję wieczorem do miski ale zanim zaleję wodą dodaję jeszcze po 2 duże łyżki: - zmielonego lnu, - zmielonych pestek słonecznika, - zmielonych pestek dyni, - zmielonego sezamu naturalnego, - zmielonego maku, mieszam wszystko elegancko i dopiero teraz zalewam wodą, mieszam jeszcze raz i jeszcze raz dolewam wody, powiedzmy ok. 2 cm więcej, niż linia płatków
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni. Składniki: 0,5 kg marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy(...)talarki i gotujemy w bulionie warzywnym. Dodajemy dynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski mięso z udek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać rosół powstały z ugotowanych udek. Zupę dekorujemy śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Salonik smakówspróbować. Powiem Wam szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam! Składniki : 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree(...)dyni 2 jajka ulubione nadzienie, u mnie marmolada Wykonanie: Podgrzać w rondelku mleko z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu
dom-agi.plSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek mascarpone syrop klonowy Przygotowanie: dynię kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół(...)godziny miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy płatki i rodzynki Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem
Luźna Kuchniateż takie, które robi się raz dla próby i zapomina. Ten przepis nie daje mi o sobie zapomnieć, bo babka tak Nam smakowała. Gdy tylko pojawia się dynia, moja pierwsza myśl krąży wokół tej babki i oczywiście kremowej zupy z dyni. Babka jest delikatnie wilgotna, a jej smak wzbogaca połączenie suszonej żurawiny i suszonych bananów. Babka dyniowa z suszonymi bananami(...)szklanki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych bananów 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju szczypta soli 75 g cukru 2 jajka 150 g dyni 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzwyczajnie to postanowiłam podzielić się z Wami pysznym sernikiem, który idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOwsianka z piekarnika autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 467. Nocna, kokosowa owsianka autorka: Patryszja | blog: Jagodziana Coffee 546. Dyniowa owsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 551. Jabłkowa owsianka ze smażoną marchewką, wiórkami, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 555. Owsianka ze smażoną cytrynową dynią, cynamonem z bakaliami i miodem(...)malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach
Chocolate Stop Temptingprzy tym byłoby dobrze, żeby jeszcze smakował ;) Robiłam go ostatnio kilka razy i zawsze jemy go z prawdziwą przyjemnością, więc dzielę się :) Potrzebne będą: - pieczarki - ok. pół kilo, - dynia - ćwiartka większej lub połówka małej, - cebula, olej, sól, pieprz, sproszkowany imbir. Żeby wszystko poszło sprawnie, zaczynamy od obrania cebuli i pieczarek. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na patelnię z olejem(...)oprószamy pieprzem, mieszamy, dorzucamy pieczarki połamane w palcach na kawałki, solimy, zostawiamy na średnim ogniu. Teraz obieramy dynię, usuwamy środek z pestkami (ale nie wyrzucamy pestek! Po obiedzie płuczemy je porządnie w zimnej wodzie, rozkładamy do wysuszenia i mamy własnej produkcji zdrową przekąskę do chrupania). W międzyczasie mieszamy trochę w patelni z pieczarkami. Dynię kroimy w niezbyt małe kostki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPuree z dyni przygotowałam w poprzednim sezonie i upiekłam dzięki niemu obłędny, dyniowy sernik o cudownie żółtym kolorze. Pozostały zapas schowałam głęboko w szufladzie zamrażalnika i odnalazłam dopiero po roku. Wyrzuty sumienia nie pozwoliły mi go wyrzucić, więc zdecydowałam się upiec złociste dyniowe bułeczki, a później pyszne ciasteczka. Niesamowity smak i bajeczny kolor tych wypieków skłonił mnie do zakupu(...)największej dyni w sklepie i przygotowania zimowych zapasów. Sądzę, że słoneczne naleśniki i muffiny będą z powodzeniem poprawiać mi nastrój w szare zimowe popołudnia. Dzisiaj pokrótce opowiem w jaki sposób należy przygotować dyniowe puree, a w następnych dniach opublikuję przepisy na dyniowe wypieki. Puree z pieczonej dyni Dynie koimy na duże kawałki (nie odcinamy skorupy), owijamy folią aluminiową i układamy
Zapiski Młodej ŻonyZupę dyniową można podawać z podprażonymi pestkami dyni, makaronem lub czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-) Składniki: 1 i 1/2 kg dyni(...)rosołu (lub bulionu) 2 cm obranego świeżego imbiru 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szkl. soku pomarańczowego sól, pieprz Wykonanie: Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce. Dynię pieczemy (ze skórą) w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 min. Po upieczeniu miąższ wydrążamy łyżką i wrzucamy do rosołu. Do rosołu z dynią ścieramy na drobnych
IMPRESJA SMAKUMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu drobiowego, 5 ząbków czosnku, 2 duże cebule, chili, tymianek, sól, pieprz, curry, olej Przygotowanie: 1. Dynię i ziemniaki obieramy z łupin, kroimy w kosteczkę. 2. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki i dynię
Kuchnia Pełna Pasjiznajdą się tu wielcy miłośnicy dyni, tacy jak ja? :D Oj na pewno tak! :D Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa :) Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ :) Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją(...)drogą wychodzi pyszna!), natomiast świeżą przygotowuje zazwyczaj w ten sposób: Składniki: - dynia hokkaido - sól - świeży koperek Dynię oczyszczam z wnętrzności :D, następnie myję jej skórkę. Kroję na mniejsze części. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam dynię, oprószam ją solą i posypuję obficie koperkiem. Wstawiam do nagrzanego na 200*C piekarnika i piekę 30-35 minut. I już! :) Tak smakuje najlepiej
Zdrowie na języku :Pgryczanej, tak jak to było u mnie :) Składniki (1 porcja): 150 g świeżego łososia sok z z cytryny sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory Puree dyniowe: 1/2 dyni hokkaido (450 g) sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory 2 ząbki czosnku (użyłam TEGO ) 1 łyżka jogurtu greckiego lekkiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć przekrojoną na pół(...)dynię. Piec 45 minut. Łososia oprószyć solą, pieprzem i polać sokiem z cytryny. Zawinąć szczelnie w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika po 30 minutach pieczenia się dyni. Łosoś piec 25 minut. Po 45 minutach wyciągnąć dynię, przeciąć na mniejsze kawałki i odstawić na 5 minut, aby lekko ostygła. Następnie dynię wraz z wyciśniętym czosnkiem zblendować na gładkie puree
Zdrowie na języku :PSezon dyniowy trwa. Może sałatka z dynią? Ale czy sałatka może być rozgrzewającym jesiennym obiadem lub kolacją? Oczywiście! A to za sprawą cynamonu i pikantnego peperoncino. Przedstawiam Wam mój przepis na taką jesienną kompozycję. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:300 g dyni2 plastry szynki parmeńskiejMix sałat1/2 średniej czerwonej papryki20 g sera pleśniowegocebula(...)dymkaćwiartka cytrynykiełkioliwa z oliwekcynamon, sól, pieprz, peperoncinoPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności obieramy dynie i kroimy ją w półksiężyce. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cynamony i paperoncino. Usmażoną dynię układamy na ręczniku papierowym, by pochłonął tłuszcz.Na talerzu układamy mix sałat, a na nim usmażoną dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dokładamy ser pleśniowy, posiekaną
kulinarnyJaprzez te ostatnie dni długiego weekendu były takie zaspane, puste, wręcz nieludzko. Całe miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy.A w głowie, na podniebieniu czuję smak dyni i cynamonu. Moi faworyci ostatnich dni. PIEROGI Z DYNIĄ/własny;/ciasto:500g mąki1 jajkogorąca woda1/2 łyżeczki soli2 łyżki olejunadzienie:750 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki(...)minut, aby puściła sok.Odcedzam, mieszam z przyprawami.Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje dyni i zlepiam brzegi,nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowujęwodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi,aby się ugotowały. Mieszam delikatnie
W kuchni Karmel-itki