Składniki: 3 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej 1/4 szklanki kefiru 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 1
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto drożdżowe: 375 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli
Smakowity Blog KulinarnyWracam powoli do rzeczywistości po długiej podróży bogatej w zapierające dech w piersiach wrażenia (także kulinarne) i miłe spotkania po latach:) I choć walizki jeszcze nie
Smakowity Blog KulinarnyWłaściwości pro-zdrowotne cynamonu były wykorzystywane od wieków. Najpierw w Azji (głównie w Indiach i Chinach), a potem już prawie na całym świecie. Podawano go jako
Smakowity Blog KulinarnyJak już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZaczyna się. Nie wiem dlaczego, ale jesień jest u mnie czasem zmian - pozytywnych (przynajmniej w moim odczuciu). Zamiast oddawać się błogiemu lenistwu i wspominaniu wakacyjnych, ciepłych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś mnie dzisiaj mój komputer nie lubi. Ciskam wzrokiem pioruny, a ten bezczelny laptop nic sobie z tego nie robi, i nadal doprowadza mnie do szału
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLussekatter , czyli koty Łucji , to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBuchty z jagodami... Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami. Oprószone cukrem pudrem. Idealne do odrywania! Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 10 g suchych drożdży; 275
Gospodyni MiejskaW sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym
Czerwień i błękitSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3
Oryginalny smakDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki
Oryginalny smakSkładniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwień i błękitNieczęsto u mnie na blogu słodkości ostatnio... ale popełniłam smaczne ciasteczka, dlatego od razu wrzucam przepis na blog... Składniki: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2
Czerwień i błękitDrożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest
Smakołyki Bereniki