Właściwości pro-zdrowotne cynamonu były wykorzystywane od wieków. Najpierw w Azji (głównie w Indiach i Chinach), a potem już prawie na całym świecie. Podawano go jako
Smakowity Blog KulinarnyJak już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZaczyna się. Nie wiem dlaczego, ale jesień jest u mnie czasem zmian - pozytywnych (przynajmniej w moim odczuciu). Zamiast oddawać się błogiemu lenistwu i wspominaniu wakacyjnych, ciepłych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś mnie dzisiaj mój komputer nie lubi. Ciskam wzrokiem pioruny, a ten bezczelny laptop nic sobie z tego nie robi, i nadal doprowadza mnie do szału
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLussekatter , czyli koty Łucji , to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBuchty z jagodami... Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami. Oprószone cukrem pudrem. Idealne do odrywania! Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 10 g suchych drożdży; 275
Gospodyni MiejskaSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3
Oryginalny smakDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki
Oryginalny smakDrożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest
Smakołyki BerenikiWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila
ciastkarnia na kruchym spodzieTym razem postanowiłam pokazać wam bułki które zrobiły u nas w domu furorę. Przepis pochodzi prosto z kuchni norweskiej a nazwa się kanelboller. Dostać można je
ciastkarnia na kruchym spodzieZawsze staram się jeść dużo warzyw, trochę mniej owoców ale ostatnio musiałam zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne. O ile jeszcze w kwestii warzyw nie jest najgorzej o
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiejszy dzień jakoś nie naprawa mnie optymizmem, w sumie nie wiem czemu, może trochę widok za oknem? pogoda niezbyt ciekawa, wczoraj było zdecydowanie lepiej, dużo słonka
ciastkarnia na kruchym spodzieW tym tygodniu tłusty czwartek czas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je
ciastkarnia na kruchym spodzie