drobiowe - 5743 przepisów (strona:146/383)

Pasztet bez pieczenia 135

świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco! 300 g. fileta z kurczaka/indyka 300 g. wątróbki drobiowej kilka suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet pokroić w kostkę, wątróbkę oczyścić, pokroić w większe kawałki i dorzucić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 151

pęczek kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata   1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić

Stare Gary
Pasztet szwagierki Ali 158

przepis rodzinny, który otrzymała od swojej teściowej. Może i ja się pokuszę któregoś dnia... :)  Składniki: 3 kg mięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki  3 pietruszki 1 seler  1 por 3 łyżki domowej kostki rosołowej przyprawy:  7-8 ziaren ziela angielskiego

bistro mama
Golabki pierogowe 116

Składniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie   Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę.  Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody.  Kolejno zdejmować liście i zanurzać

w mojej kuchni
Drobiowa galaretka 154

Lubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki,  2 liście laurowe

Aga w kuchni
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup 109

średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym

karmelowy
Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem i pomidorami 197

głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywny) 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka groszku zielonego (świeży lub mrożony) 2 pomidory sól pieprz biały tymianek bazylia olej rzepakowy do smażenia Wodę zagotować ze solą i stale

https:KKuchniaMniam
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 150

ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła  2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 1,25 l bulionu drobiowego  sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej  szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy 116

masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś wegetarianem zachęcam także do spróbowania kotlecików w połączeniu z plasterkiem szynki drobiowej

Smiling Shrimp
Zupa krem z selera 222

rosół, a dodatki to inwencja własna. Można tak postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy.  Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego 1/2 świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu  Wykonanie: Gotować rosół

Wino Francja Kuchnia
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 269

pierogów.  Zostało mi więc trochę farszu, a nie opłacało mi się dorabiać ciasta i nie miałam już na to czasu. Wykorzystałam go do przygotowania roladek drobiowych . Miały być na niedzielny obiad, ale że jedliśmy go u ciociu, zrobiłam w poniedziałek

Anioszek w kuchni
Duszona wątróbka drobiowa z cebulką 175

Składniki na 3 porcje: 500g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule pieprz mielony i sól ziołowa lub zwykła  łyżka masła kilka łyżek oleju szklanka ciepłej wody Przygotowanie: Cebulę obierz i opłucz. Drobno posiekaj. Wątróbkę umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualną żółć i inne niechciane elementy. Większe kawałki przekrój na pół. Pamiętaj, by nie solić wątróbki przed smażeniem! Posolona stwardnieje. Rozgrzej

Anioszek w kuchni
Sycąca zupa krem z kurczakiem 202

Składniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy

Anioszek w kuchni
No to klops 109

może jakoś to będzie. Tymczasem przedstawiam Klopsa - miał być już dawno, ale wcześniejszy został pożarty zanim zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Klops KLOPS 500 g mięsa wieprzowego 500 g mięsa drobiowego 2 średnie cebule 5 jaj 1 sucha kajzerka 3 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz 4 jaja gotujemy na twardo

peggiwkuchni
Sos koperkowy 219

dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Gotowy sos odstwić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. S OS KOPERKOWY NA CIEPŁO składniki: 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 3 kopiste łyżki posiekanego koperku 5 łyżek śmietany 18 % 2 płaskie łyżki mąki pszennej Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru

Monia miesza i gotuje