także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu 20 g czerwonej
Kucharzycagroszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
Pociąg Do Kuchnipokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir
karmelowywodnym , pochodzącym z Azji. Warto. Składniki na 4 porcje: 1 łyżka dobrego oleju lub łagodnej oliwy 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1/2 papryczki chili (bez pestek) 1 litr bulionu drobiowego sok z 1/2 cytryny 2 paczki krewetkowej zupki chińskiej 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego garstka świeżych liści szpinaku lub szpinaku wodnego 150 g różowych małych krewetek Przygotowanie: Szpinak opłukać
Sztuka gotowania w/g Samirykurczaka 1/2 kg por 1/4 szt papryka czerwona 1/2 szt sól i pieprz chleb czerstwy 2 kromki szynka parmeńska 8-10 plasterków jajko 1 szt … Czytaj dalej Kotlety drobiowe w szynce parmeńskiej
czarrna od kuchniszklanki pikantnego keczupu Sól Pieprz Liść lubczyku Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia. Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką
VioletoweKucharzenieDanie ma 154 KCAL. 1 kajzerka 50g. 1 plasterek szynki drobiowej 20g. 1 szkl.soku porzeczkowego lub wielowarzywnego 200 ml. ******************************************************************* Bułkę obłożyć SZYNKĄ i podać z sokiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijuż zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujedzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić
zadanie-gotowanieskądinąd dość dziwna, pochodzi zapewne od sposobu jego przygotowania. Po prostu zamiast ryżu do risotto używamy kaszy. W lodówce zostało mi udko kurczaka, które wcześniej stanowiło bazę do bulionu drobiowego. Postanowiłam je wykorzystać w tej potrawie. Oczywiście można je zastąpić ugotowaną, czy też podsmażoną piersią z kurczaka. Muszę przyznać, że trochę wczoraj walczyłam z aparatem fotograficznym. Najpierw na zdjęciach wychodziły
zadanie-gotowanietajemnicy... Kiedyś trzeba się będzie pofatygować do południowych Czech, na Szumawę, skąd to danie pochodzi i spróbować jak przyrządzają ją tam - u źródła :) Składniki: 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego) 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru garść suszonych prawdziwków lub kilka pieczarek 4 ziemniaki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek koperku po jednym
zadanie-gotowanieMaciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną) skórka otarta
zadanie-gotowanieporów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany 18% 100 g masła sól pieprz kiełbaski wieprzowe Wykonanie: Umyć dokładnie por, pokroić na grube plastry. Rozpuścić
zadanie-gotowanieśmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu 1 - 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 4 łyżki śmietany kremówki 2 cebulki
zadanie-gotowaniepięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso drobiowe lub kostkę rosołową. Mięso wkładamy do zimnej wody. Gdy się gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny, które pływają na powierzchni. Po 10 minutach od zagotowania wody zmniejszamy gaz i dodajemy włoszczyznę
MarcinChef