Dawno temu zaczęliśmy przygodę z suszonymi, domowymi wędlinami z tzw. pończochy. Pierwszy był ten schab , powtarzany wielokrotnie, potem ten karczek , a w tym roku postawiliśmy na wołowinę, czyli ligawę. Niestety polędwica była trochę za droga. Zmieniliśmy także przepis i tym razem skorzystaliśmy z przepisu koleżanki Izy. Właściwie to mąż, bo to on przygotował swoją wędlinę, którą sobie zresztą wymarzył
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: Schab 1 kg Sól łyżka Jałowiec 3 kulki Majeranek łyżka Papryka słodka łyżeczka Pieprz czarny mielony łyżeczka śliwki suszone 200 g Przygotowanie: Kulki jałowca
Kulinarne przygodySkładniki: * Schab bez kości 0,7 kg * mleko 1 l * sól 1 łyżeczka * pieprz 1/2 łyżeczki * majeranek 2 łyżeczki * rozmaryn 1 łyżeczka * papryka słodka 1
Kulinarne przygodySkładniki: * 1 kg schabu bez kości * 2 l wody * 2 łyżki majonezu * łyżka musztardy * 3 łyżki soli * łyżka cukru * łyżeczka pieprzu * łyżeczka majranku * łyżeczka tymianku
Kulinarne przygodyLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele tańszy :) Co prawda jego przygotowanie to dość długotrwały proces, jednak uwierzcie mi, naprawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościprzygotowanie ale warto bo smakują zupełnie inaczej niż te sklepu. Są bardzo smaczne, soczyste i w naturalny sposób uwędzone. Do przygotowania wędlin użyłam zestawu do domowej wędzonki od firmy Tradismak . Składniki: 2 kilogramy schabu 2 kilogramy szynki 2 kilogramy boczku Zalewa: 10 litrów wody 200 gram soli peklosmaczku Sekwens 30 ziaren pieprzu 20 ziaren ziela angielskiego Sekwens 15 goździków
Bajeczna Kuchniaznów jest głodny ;-) A ja... no cóż, mięso jadam, ale bez przesady ;-) dlatego co jakiś czas lubię wymyślić coś innego, coś odmienić w tym klasycznym domowym menu. No i właśnie tak wymyśliłam sobie schab, o którym Wam dziś piszę. Miały być tradycyjne schabowe, ale popatrzyłam na koszyczek z ziołami i już było wiadomo, że tradycyjnie nie będzie
Czary - gary w kuchniProsta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku
VioletoweKucharzenieCzyż nie zapowiada się smacznie? Magia kolorów na zewnątrz, pyszne kruche mięso i słodka niespodzianka w środku. Szynkowar jak dla naszej rodziny jest strzałem w
Malinowe Pocałunkibardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale nie jest czasochłonne. Pamiętajcie, że taki obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Składniki kotlety ze schabu mąka 2 jajka bułka tarta sól pieprz cytryna frytki Domowy sznycel z frytkami – przepis Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na bardzo cienkie kawałki. Solimy i pieprzy z obu stron. Mięso obtaczamy w mące, następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przekładamy w siatkę do wędlin i podwieszamy w suchym miejscu. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego osprzętu oraz fachowej spiżarni - wystarczy skarpetka nylonowa (oczywiście nówka sztuka ;)) i wolne miejsce na strychu. Schab jest gotowy po ok dwóch tygodniach leżakowania (a dokładnie wiszenia) w suchym, ciepłym i zaciemnionym miejscu. Jest pyszny. Aromatyczny, o głębokiej barwie i pełni smaku. Smakuje zarówno na przysłowiowej kanapce(...)spokojnie można przechowywać go w lodówce. Jeśli więc jesteś amatorem wędlin dojrzewających - to weź się do roboty i zrób to sam ;) Jedyne co to w domowych warunkach daje się we znaki brak krajalnicy, gdyż schab najfajniej smakuje cieniutko krojony. Niebawem przepis alternatywny na schab dojrzewający oraz przepis na jego zagospodarowanie gdy zbyt długo leży
Kuchnia po mojemuNa ten schab miałam ochotę już bardzo dawno; jak tylko pojawiał się na kolejnym blogu, to zaraz sobie obiecywałam, że jutro na pewno kupię stosowny kawałek
Zdrowa Kuchnia Sowyrównież świetnie smakuje. Dzisiejsza zupa jest naprawdę sycąca, pełna białka, a poza tym zdrowych warzyw. Z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smacznego:) ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, puszka białej fasoli, 4 cienkie plastry schabu bez kości, mała marchewka, 1/3 cukinii, 1/3 czerwonej papryki, 3 ziemniaki, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła
Lekcje w kuchniogórków kiszonych - wówczas należy nie przesadzać z doprawianiem na końcu. Można dodać - tak jak ja - domowy przecier lub passatę pomidorową. Co kto lubi. Danie robi się szybko, jest bardzo smaczne i jest dobrą alternatywą dla zwykłego schabowego. Składniki na 2 porcje: 300 g schabu 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 5-6 korniszonów 1 puszka pomidorów* sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, cukier * ja dałam 1 mały słoik domowego przecieru pomidorowego Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w małe paski a korniszony w grubszą kostkę. Schab kroimy w paski i przyprawiamy go solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką. Obsmażamy na gorącym tłuszczu aż się zrumieni. Zdejmujemy
My simple kitchen