domowy chleb - 5671 przepisów (strona:30/379)

Chleb żytni na zakwasie 123

Przeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii „pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. A jednak! Gdybym zrezygnowała z ponownych prób(...)prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką. Ma równą strukturę, nie kruszy się, ładnie pozwala

Raj dla Podniebienia
Szybki chrupiący domowy chleb 104

Szybki chrupiący domowy chleb Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞 Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 1 łyżka nasion chia - 3 łyżki słonecznika - 1 szklanka wody - 1/2 opak. drożdży świeżych Sposób przygotowania: - wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej

MintTaste
Chleba naszego... 165

Polecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo  kliknij tutaj ;-)   Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000...  mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży,  ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn(...)jest głucho, to dopiekamy na samej kratce ~5 minut. Potem studzimy minimum 1 h i zajadamy :)  Polecam, bo pachnie  chlebem cały dom i mamy domowy pyszny chleb. Smacznego

chleba naszego
Chleb żytni razowy na miodzie i na zakwasie 147

jestem maniaczką pieczenia domowego chleba . Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego pieczywa. Okresy niepieczenia bywają różne - ostatnio piekłam chleb chyba kilka miesięcy temu . Ale staram się pamiętać o zakwasie, wyciągam go co jakiś czas z lodówki i dokarmiam. Dobry, domowy chleb chodził jednak

Smaczna Pyza
Chleb tostowy 133

Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :)  Składniki na 1 bochenek*: 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g) 2 szklanki mąki pszennej

Ugotować
Chleb z ziarnami 187

Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki,  ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch,  drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy

chleba naszego
Chleb powszedni, chrupiąca skórka, pomada... 236

Pomysł na super chrupiąca skórkę zaczerpnięty z bloga grunttoprzepis.blogspot.com   Jak tylko zobaczyłem, to musiałem spróbować :) Widać na zdjęciu, że chleby prezentują się zacnie :) Gdy mamy

chleba naszego
Domowy ser topiony (smażony) 152

Serek topiony-smażony domowej  roboty bez konserwantów, emulgatorów, stabilizatorów, utwardzonych tłuszczy i tym podobnych dodatków. Bardzo prosty do wykonania. Można go przyprawić do smaku czym

Przepisy na domowy ser i chleb
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 101

Pełnoziarnisty chleb z ziołami Dziś zapraszam na pełnoziarnisty chleb z ziołami - jest pyszny, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Taki ziołowy chleb będzie idealny do stworzenia zdrowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb z ziołami może być przygotowany z mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej i razowej). Sprawdzi się też mieszanka pszennej z orkiszową. Ja do swojego chlebka użyłam ziół prowansalskich, ale możecie możecie skomponować(...)domowego chleba. Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb

Lekcje w kuchni
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE 113

zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2  szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej

Moja Książka Kucharska
Najłatwiejszy przepis na domowy pszenny chleb 134

Jest wiele gatunków domowego chleba, które wypieka się na różne sposoby. Jest chleb pieczony w maszynie do chleba, w żeliwnym garnku, na blaszce bez foremki. Pieczemy chleby na zakwasie lub na drożdżach. Pszenne, żytnie lub wieloziarniste. Dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy przepis na upieszczenie chleba bez zakwasu. Na drożdżach. Chleb pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny(...)posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.     Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce do wystudzenia.     Od razu zapachniało świeżym domowym chlebem. Nie mogłam się oprzeć i w chwilę później już odkroiłam kromkę, żeby spróbować. Ale chlebuś był jeszcze trochę za świeży. A kto nie lubi takiego ciepłego chleba

Kuchnia u Krysi
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 219

mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej(...)mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest

Zasmakuj Kuchni
Żytni zakwas na chleb 156

połowę zakwasu, do tego, co zostało dodaj 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody, wymieszaj odstaw na 24 godziny. Siódmego dnia zakwas będzie gotowy, by upiec na nim wspaniały, domowy chleb. Taka ilość zakwasu (z 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody) wystarcza, by upiec 1 chleb w keksówce o długości ok. 30 cm. Zachęcam, byś zrobił/a od razu(...)dokarmiać i móc zrobić chleb w każdym momencie lub odłożył/a 5-6 łyżek pasty z przygotowywania chleba na kolejny zakwas. Zapewniam, że kiedy pierwszy raz spróbujesz własnego domowego chleba - zapomnisz, czym jest kupne pieczywo! Garść przydatnych informacji: 1. Do produkcji zakwasu używaj wyłącznie szklanej, wyparzonej i czystej miski lub słoika. 2. Do przygotowania zakwasu używaj mąki żytniej razowej

Moje Qulinaria
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 238

Witam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach  o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link do filmu z przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania