aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa składa się tylko z czterech składników - nasion selera, wysuszonych liści i korzenia selera oraz soli
Cztery FajerySzybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula
Stare GaryPuszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto
Zrób to smacznieDomowe bułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia. Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw
AniaGotuje.plPodajemy na półmisku. Smacznego Do tego bardzo często podaję najróżniejsze mini kanapeczki z pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam
Słodkie okruszkiMoje zbiory grzybowe przede wszystkim przeznaczam na suszenie, część marynuję, ale i lubię przyrządzić coś ze świeżych grzybów. Polecam pomysł na grzanki. Składniki: kromki chleba (tostowego
Kuchnia domowa Aninasiona słonecznika, dyni czy zmielone siemię lniane. Aby nie czuć się głodnym do obiadu można wcześniej przygotować domowe batoniki na bazie suszonych owoców, wymieszanych z miodem i ulubionymi płatkami kukurydzianymi. Osoby, które lubią pieczywo , powinny bardziej świadomie wybierać piekarnię lub piec chleb samemu. Najlepszy jest z dodatkami takimi jak sezam, soja, dynia, nasiona chia, a do tego zrobiony z mąki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niejednej osobie umili upalne popołudnie. Wystarczy wszystko razem zmiksować, schłodzić - i gotowe. Jeśli nie macie w spiżarce domowego syropu z kwiatów czarnego bzu, kupcie buteleczkę, i zauroczeni jego smakiem pamiętajcie o przygotowaniu swojego w przyszłym roku. Ciekawostkę stanowią chrupiące kawałeczki żytniego chleba - sprawiają, że zupa nabiera ciekawej tekstury i naprawdę wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie! Inspirację znalazłam w duńskim magazynie Spis
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie. Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest tematem tego tygodnia. Szczerze powiem, że wolę jednak z innymi dodatkami bo ten wyszedł bardziej na słodko niż wytrawnie. Ale z domowym dżemem jeżynowym smakował dość dobrze. Nie miałam świeżego rozmarynu ani na złość suszonego, więc go pominęłam i dałam
Ewa w kuchniZdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić
Moje domowe kucharzenie300 g fileta z piersi kurczaka sól 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa brązowego cukru 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 8
Świat Domowej KuchniJakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek
Jem więc JestemJeśli doznałeś niemiłego uczucia, że ktoś rzucił na ciebie urok, remedium znajdziesz w najbliższej boulangerie . Owiń kawałek chleba w czystą białą serwetkę i daj go pierwszej napotkanej rankiem osobie. Urok zostanie zdjęty." * W styczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia
KUCHARNIAŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać, żeby był zdrowy i przy tym pyszny. Najlepszy domowy twarożek...zapraszamy:) Składniki; 250 dkg sera białego z dobrego źródła
Anioły w kuchniJakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu
W kuchni wieczoremSmalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób
Walijskie PichcenieŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać, żeby był zdrowy i przy tym pyszny. Najlepszy domowy twarożek...zapraszamy:) Składniki; 250 dkg sera białego z dobrego źródła
Anioły w kuchniPomysł na dobrego tosta. Awokado, wędlina i mamy pyszną ciepłą kanapkę. Składniki : * ulubiony chleb * awokado * szynka * ser żółty * ketchup * przyprawa do pizzy Przygotowanie
Magiczne Życie Martypewniakiem u mnie w domu. Kochają ją dzieci i to bardzo. Zajadana z domowym dżemem to niebo w gębie. Do mojej buły , która ma kilogram użyłam ekologicznej mąki ryżowej i kokosowej Symbio Domieszałam nieco orkiszowej. I wyszła pyszna buła. Jeśli posiadasz standardową maszynę do wypieku chleba, to nie myśl długo- do dzieła! Składniki 3 jaja 200 g masła(...)automatu. W moim ustawiony został program 6.... I po ponad 3 godzinach buła gotowa. Musi być odstawiona na godzinkę do wychłodzenia. A potem...to już tylko masełko lub dżem domowej roboty i bułka znika...szybko znika. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniChleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku. Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby skropić wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 - 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka
Gospodyni Miejskarolą jaką mogą spełniać by być użyteczne, z produkcją żywności np porady dotyczące robienia zakwasu na chleb. Znajdziemy tu tez porady jak zagospodarować kuchenne odpadki i wiele innych. Warto przeczytać. Wydawnictwo Pascal, cena z okładki 44,90zł, miękka okładka, data wydania 2020. „Domowe kiszonki które leczą” Ewa Sypnik – Pogorzelska i Magda Jarzynka – Jendrzejewska Kiszonkami interesuję się
Dorota Smakuje