domowy chleb - 5671 przepisów (strona:251/379)

Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 183

miejsc, których się nie spodziewasz. Skrajnie innych, a jednak bliskich. To magia chleba, który łączy, a nie dzieli.  Chlebowy weekend.  Spontaniczny pomysł urósł niespodziewanie, jak pieczołowicie zagnieciony chleb.  Oby pachniał i smakował równie wspaniale.  Wszystko zmienia się tak szybko .  Czekasz na wiosnę, a za oknem wita Cię kolejna śnieżyca.  Pieczesz ciasto, które ma "wiedzieć(...)podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha!  * przepis znaleziony na tej stronie - klik  ** cytat znaleziony na pięknym blogu Now and Agai n prowadzonym przez Mamsam - klik  Chlebowy weekend, czyli akcja pieczenia chleba "w ciemno" to spontaniczna akcja, którą ogłosiłam na mojej stronie na Facebook'u. Trwa

KUCHARNIA
ŁATWY CHLEB PSZENNY 183

tego przepisu zaczęłam moją przygodę z wypiekaniem domowego chlebka. Parę lat temu przepis znalazłam na stronie  KOTLET TV   Tak nam ten chlebuś posmakował, że piekłam go nałogowo. Potem próbowałam innych przepisów i o tym chlebie trochę zapomniałam. Gdy wczoraj brakło nam pieczywa wykopałam przepis i zrobiłam foty, żeby z Wami podzielić się tym mega prostym przepisem na wspaniały

Pani na deser
Soja po bretońsku 150

dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba. Czas przygotowania: 30’+ 60’ gotowanie soi Trudność: łatwe Ilość porcji: 6 Kaloryczność: 440 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą 166

Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego. Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa. Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego. Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi (Panini integrali con erbe di provenza) 180

Chrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki s ą  najsmaczniejsze jeszcze ciep ł

La grande e la piccola cuoca
Schab pieczony ( marynowany obracany ) 169

jest gwarancją, że wiemy co jemy. Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna. Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw. Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba. Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy po prostu kawałek zamrozić

Ewa w kuchni
Karkówka pieczona 258

Sztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry

kgwjanczewo
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 169

Organizowaliście kiedyś swoim dzieciom domowe warsztaty kulinarne? takie na poważnie? gdzie dzieciaki nie tylko uczestniczą patrząc? jeśli nie, to polecam Wam taki sposób spędzania wspólnego czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowa bułka tarta 190

chleb bezglutenowy 100g     Chleb bezglutenowy lub skórki z tego chleba suszę  (może być na szybko w piekarniku).    Kolejnym krokiem jest rozdrabnianie,  ja używam robota kuchennego,  można też wykorzystać po prostu tartkę  z drobnymi oczkami.    Gotowe!   Taką domową bułke tartą proponuję przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu .   Smacznego!   KALORYCZNOŚĆ

IzaGotuje
Zebra z automatu 261

Zepsuty piekarnik..a słodkości się chce...innego wyjścia nie było...trza było wyciągnąć automat do chleba i w nim upiec ciasto..Już kiedyś oprócz drożdżowych wypieków

Moje domowe kucharzenie
1458.Waga kuchenna Beurer 166

Nie wiem jak Wy ale ja w kuchni bez wagi obejść się nie mogę..Przygotowując posiłki z mięsa itp nigdy nie ważę mięsa, ale już przy

Moje domowe kucharzenie
Domowy zakwas na wigilijny barszcz czerwony 198

obiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam!     Składniki : * kg czerwonych buraków * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki soli * 2 łyżeczki cukru * przegotowana i ciepła woda * kromka razowego chleba     Przygotowanie : Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku

Magiczne Życie Marty
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 257

cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie, a jakość pieczywa ulega pogorszeniu. Sól wpływa korzystnie na powstawanie wiązań jonowych w białkach, czyli wzmocnienia jego struktury. Mocniejsza struktura jest w stanie(...)maskuje niepożądane smaki. Może z punktu widzenia domowego chlebowypiekacza wydaje się to mało istotne, jednak jest to metoda popularna przy produkcji pieczywa. Otóż ciasto powinno przefermentować, aby było po prostu dobre. W piekarnictwie przemysłowym stosuje się jednak skrócone metody prowadzenia ciasta, gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb 4 ziarna na zakwasie 243

Chleb 4 ziarna na zakwasie...Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej.O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku.Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.Smaczny, domowy wypiek!  Składniki:Zaczyn:5 łyżek zakwasu żytniego;250 ml letniej, przegotowanej wody;250 g mąki żytniej razowej (typ 2000);Ciasto chlebowe:400 g mąki pszennej (u mnie(...)szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny).Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć

Gospodyni Miejska
BUŁKI ORKISZOWE -NASZE ULUBIONE 198

jakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.20 minut. U mnie dodatkowo z parą wodną na 3 stopniu intensywności.       A tu już burger z domową bułką orkiszową:   Smacznego

Smaczne Zdrowe