domowy chleb - 5671 przepisów (strona:248/379)

Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 167

Dzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego

Moje domowe kucharzenie
Focaccia pachnąca rozmarynem 140

lubię być taka tajemnicza! Teraz więc szybciutko i na temat. Dawno już na blogu nie było domowego pieczywka. Wszystko dlatego, że chodząc do szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 140

chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie

Kulinarne Inspiracje
Dietetyczna pasta kanapkowa na słodko z jabłkiem prosty i szybki przepis / Sweet spread whit apple. Diety: przepisy na dietetycz 142

kanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną   Domową Vegetę   z ekologicznych warzyw i przypraw.  Skorzystaj z aktualnej   promocji

IzaGotuje
Chleb mleczny na zakwasie 133

przepisie na zakwas, czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego

Krakowskie smaki Ani
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 203

zdrowo i ciekawie. Chcę Was dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 194

Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne

Ze smakiem i z pasją
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 270

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można

Miksturownik
Domowe masło orzechowe 150

domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
KANAPKA CAPRESE 133

łopatką) od góry. Najlepiej smakują z dipem czosnkowo-miętowym.  SKŁADNIKI / 2 KANAPKI 4 kromki lekkiego chleba (np. takiego  lub zwykłego baltonowskiego ) lub 2 ciabatty 1 dojrzały pomidor malinowy 1 kulka (125 g) mozzarelli  2-3 łyżki zielonego pesto, sklepowego lub domowego, np. z tego przepisu sól, pieprz opcjonalnie: orzeszki pinii, świeża bazylia DIP CZOSNKOWO- MIĘTOWY 2 łyżki(...)świeżą miętę. Łączymy, aż powstanie gładki sos. Wstawiamy do lodówki. KANAPKI: Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię, najlepiej grillową Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę bułki lub 1 kromkę chleba smarujemy pesto i układamy plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej połówce układamy plastry mozzarelli, listki bazylii i orzeszki pinii. Ostrożnie składamy obie części bułki lub chleba. Układamy na rozgrzanej

cool and minty
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 135

Tegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki(...)peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w  Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę

Posadzone i zjedzone
Słoikówka 152

mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka i są warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe mięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 193

Zachciało mi się coś słodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program

Moje domowe kucharzenie
Chlebki pita 137

farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków.     Składniki:   - 450g mąki pszennej (dałam luksusową)- 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka   drożdży instant

mojewypiekiinietylko
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 162

Mój litewski jest mniej słodki, skórka nie jest tak delikatna. W oryginalnym chlebie skóra niemal łączy się z miąższem jest dosłownie jak pupa niemowlaka:). Nie przesadziłam z porównaniem:). Powierzchnia chleba delikatnie popękana, to duży minus. Ma nieco inny kolor miąższu, ale następnym razem użyję słodu litewskiego zamiast melasy. Pewnie tu tkwi problem koloru. Można kupić w sieci i Wam też(...)koszyczku. Plusy: Smak niemal identyczny.W skali od 1 do 10, dostałam 8 od domowego dość krytycznego testera, który nie raz jadł oryginał. Malutkie dziurki miąższu. Bardzo długo świeży. Można go kroić w cieniutkie kromki. Najlepszy od drugiego dnia po upieczeniu. Uwaga! Nie kroimy chleba, co najmniej przez 10 godzin! Chleb po upieczeniu powinno się owinąć kilkakrotnie w bawełnianą ściereczkę

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania