wydania jej książki: "Niestrudzona Pani Beeton została królową gospodyń domowych na długo przed tym zanim Nigella zaczęła sprzedawać swoje mądrości i zlizywać czekoladę z palców" Dorwałem się do jej książki i szczególnie jeden przepis zwrócił moją uwagę. Toast Sandwiches :) Przytoczę tu w miarę dokładne tłumaczenie. Składniki: - cienki zimny tost - kawałki chleba posmarowane masłem (ja nie byłem tak rozrzutny i użyłem
Kryzysowa Książka Kucharskaniej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę, passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta może być dodatkiem(...)można ją podać na obiad razem z ziemniakami lub na kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMłoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z
Smaczny zeszytDo tostów francuskich świetnie nada się czerstwe pieczywo. Właśnie takiego użyłam do przygotowania śniadania na ciepło. Polecam serdecznie! Składniki: 2 kromki chleba 1 jajko + łyżka mleka
Kuchnia domowa AniDzień dobry, Balik Ekmek czyli dosłownie ryba w chlebie to danie, które obowiązkowo należy spróbować w czasie wycieczki po Stambule. Choć być może "danie" to zbyt
Chilli Czosnek i OliwaJak to zwykle bywa (przynajmniej u mnie) potrzeba matką wynalazku. Zabrałam się za chleb bezglutenowy na zakwasie, będąc pewną, że mam mąkę jaglaną, ale
Smaczne ZdroweDzisiaj zapraszam na kolejną pastę do chlebka idealną na śniadanie czy kolację. Takie domowe przysmaki, to coś nieporównywalnego z najlepszą kupną pastą czy wędliną. Ważne jest
Gosia gotujePyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki
Dzieje kuchennej WiewiórySłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość
SMYKWKUCHNIDzień dobry, Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj kolejna wersja moich kanapek na ciepło. Tym razem połączenie salami oraz awokado. Składniki : * chleb tostowy pełnoziarnisty * salami * awokado * czerwona papryka * ser żółty
Magiczne Życie MartyDzisiaj krótka piłka – obiecany wczoraj przepis na domowy dżem. Może być nadzieniem do tych ciasteczek lub sprawdzi się jako np. dodatek do takiego puddingu z chia. Co tu dużo pisać, dobry dżem nada się do wielu rzeczy. Sami pewnie wpadniecie na kilka rozwiązań, byle nie na chleb Składniki: około 0,3 kg czerwonych porzeczek, 4 łyżki miodu lub ksylitolu(...)czas mieszamy, aby nie przypalić. Dosypujemy chia oraz dolewamy sok z cytryny. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż dżemor zrobi się gęsty (około 20 minut). Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Domowy dżem z czerwonej porzeczki i nasion chia. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepoczątku nie zapomnijcie przygotować domowego zakwasu na żur . Oczywiście można taki kupić, ale jeśli choć raz zrobicie go sami zauważycie ogromną różnicę Poniżej znajdziecie przepis: Składniki: 1 – 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe około 1 litra przegotowanej ciepłej wody 4 ziela angielskie 1 sucha kromka chleba żytniego na zakwasie Przygotowanie(...)kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas kisimy około 3-5 dni, po tym czasie warto go sprawdzić (spróbować). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco kwaśny, to może postać jeszcze około 2 dni. Następnie przecedzamy go i zlewamy do innego słoika (najpierw zdejmujemy kożuch, który powstał na wierzchu). Gotowe! Podstawę do domowego żurku już
Słodkie okruszkirogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta. I tu się na chwilę(...)wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKwpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną śmietanę, ogórki kiszone domowej roboty , bardzo słodkie jabłka i cebulę, aby smaki się doskonale równoważyły. Szykuję śledzia dzień wcześniej przed Wigilią, aby na smaki się przegryzły. Podane z kromką chleba czy też z ziemniakami w mundurkach smakują doskonale podczas wigilijnej kolacji. W tym przepisie można wykorzystać śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszą jęczmienną na włoszczyźnie z kawałkami mięsa i świeżym koperkiem. W domu pięknie pachnie kuchnią domową. Idealna, prosta i smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością
Zasmakuj Kuchnidoecie, więc będzie na pewno też coś węglowodanowego :) Na keto nie je się tradycyjnego chleba, a jednak fajnie jest chrupnąć od czasu do czasu jakiś wysokobłonnikowy zamiennik. Kupiłam sobie pyszne krakersy z siemienia lnianego w Pyszneeko i postanowiłam zrobić swoją domową wersję, która jest banalnie prosta i bardzo mi smakuje. Składniki: filiżanka siemienia lnianego 1/4 filiżanki nasion babki płesznik
Cytryna&Co.Pyszny schab na chlebek czy bułeczki. Idealny również podany z sosami tj. czosnkowy, chrzanowy czy tatarski. Schab umyć i osuszyć. Doprawić wszystkimi przyprawami. Włożyć schab do
Kuchnia Pokoleńwięc mogą jeść je (prawie) wszyscy :) Są idealne dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na przygotowanie domowej pasty na kanapki, dla początkujących w kuchni wegan/wegetarian lub po prostu dla osób, które chcą urozmaicić i uzdrowić swoje kanapki. Pasty smakują bardzo dobrze na chlebie, waflach ryżowych, w tortilli czy naleśniku, a nawet jako dip do pokrojonych surowych warzyw - są wiec bardzo
breakfast of dreams