Adasia i Nadii z poprzednich lat: Przyjecie w stylu Panda: TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Unicorn: TUTAJ LINK Przyjecie z Pająkami: TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK Przyjęcie w strytlu Minecraft TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK Miłego dnia, Kochani! Widok na cały stół... Tort Ryba - "Połów dnia" - trzy grube(...)czemu pięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie
Słodko-Słony Świat IlonyDzięki temu zjadają bardzo zdrowy posiłek pełen drogocennej kaszy jaglanej, ciecierzycy ze sporą ilością warzyw, które podaję w formie surówki. Kotlety jaglano-szpinakowe z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania domowych wegeburgerów . Życzę smacznego! Print Kotlety jaglano-szpinakowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegetariańskie kotlety z dodatkiem prażonych orzechów i świeżego szpinaku, pyszne i zdrowe! Course(...)sojowy, pieprz, skórkę z cytryny, wymieszać i spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówkami! Smacznego
SprawdzonaKuchnia.plwarunkach domowych zakwas / kwas/ czyli tzw. starter, przechowujemy w lodówce. Aby użyć go do pieczenia chleba, bierzemy 2-3 łyżki i robimy z niego zaczyn na 12-16 godzin w zależności od przepisu i ilości składników. Zakwas lodówkowy musimy dokarmiać po to aby uzupełnić jego ilość lub jeśli nie pieczemy często to odmłodzić i pozwolić mu „nabrać sił” do dalszego(...)minut, jeśli w jednej foremce to przedłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut. Dobrze jest przed pieczeniem lekko spryskać powierzchnię ciasta lub na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu. To drugie zdecydowanie polecam. x) Czas zaczynu i upieczenia chleba zamyka się w ciągu jednego dnia. Warunkiem jest aktywny, odmłodzony zakwas i jego podwojona ilość, czyli wzięty do zaczynu tuż
Leśny ZakątekGrudzień to dla mnie okres, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Takim prawdziwym, rodzinnym świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż(...)Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek.\r","Wierzch ciastek smarujemy bia\u0142kiem a nast\u0119pnie posypujemy p\u0142atkami migda\u0142\u00f3w
Mieszam w Garnkusię też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii. Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę(...)stygną i dokładniej się wekują. Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica w bloku, ze ścianą z półkami zastawionymi domowymi przetworami :) Istna spożywcza rozpusta na zimę
Grunt to przepis!Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą
cucinareIdealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą
cucinarewciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby(...)przeciągajcie tego czasu bo ciasto przerośnie i ciabatta się nie uda 4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, ciabatty pieczemy osobno
Słodki KompromisSkładniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego
Karczma Honoriettytylko 3 składniki, aby przygotować przepyszne kokosowe batoniki oblane gorzk ą czekolad ą . Do ich przygotowania możemy zachęcić małych pomocników, którzy na pewno będą zadowoleni z przygotowania domowych słodyczy. Polecam Wam serdecznie :) **** Oggi ho intenzione di condividere con Voi la ricetta con la quale si potranno realizzare dei bounty domestici. Privi di additivi, coloranti e conservanti(...)andrete poi ad appiattire conferendo una forma rettangolare. Batoniki oblewamy gorzk ą czekolad ą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, odstawiamy do stężenia czekolady. Przygotowane batoniki przechowujemy w lod ó wce. **** Cospargete i bounty con il cioccolato, decorate la superficie con il cocco grattugiato ed infine lasciate a rassodare. Una volta pronti conservateli in frigorifero. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaSezon na truskawki trwa, moim zdaniem, za krótko. Co prawda dostępne są przez cały rok, ale te sezonowe – letnie są najlepsze. Jak zachować ich smak i
mojewypiekiinietylkoNa kulinarnej mapie Łodzi pojawiło się właśnie nowe, bardzo smaczne miejsce z daniami z grilla z bałkańskim klimatem w tle. To kolejny lokal właścicieli dobrze znanych
Cooking Monsterskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak JedzeniaKwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja. Składniki: 500 główek kwiatu mniszka 1 litr wody
w mojej kuchnicudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez siostry Tatin - Stephanie i Caroline. To właśnie ta pierwsza, domowa mistrzyni cukiernictwa, stworzyła tę wspaniałą tartę w małej mieścinie Lamotte-Beuvron. Choć prawdą jest, że dopiero dzięki Paryżaninowi, restauratorowi Lousiowi Vaudable, tarta zyskała taką sławę, że dziś niewielki zaledwie odsetek(...)się przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na 20 minut, by odpoczęło, a powstałe soki lekko się zestaliły. Następnie kroję ostrym nożem. U sióstr Tatin nie mogło zabraknąć kulki lodów i kleksa z bitej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki